Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

kaka antono mitro (1)
topintzis plaiso
anthoulis 2x5 new 1

Λίβανος: Νεκρή η δημοσιογράφος που είχε εγκλωβιστεί μετά από ισραηλινή επίθεση

lebanon afp000 a8ln9g3 scaled.jpg


Ένας υψηλόβαθμος Λιβανέζος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η σορός της δημοσιογράφου, Αμάλ Χαλίλ βρέθηκε κάτω από τα ερείπια του κτηρίου που χτύπησε το Ισραήλ και στο οποίο είχε εγκλωβιστεί.

Η εφημερίδα «Al-Akhbar» στην οποία εργαζόταν η Χαλίλ επιβεβαίωσε ότι η δημοσιογράφος της σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής στην πόλη ατ-Τίρι.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Πολ Μόρκος επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο της Χαλίλ.

Η Χαλίλ κάλυπτε τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ από την έναρξή του τον Οκτώβριο του 2023 και μετέδιδε ειδήσεις για τις εχθροπραξίες από διάφορες περιοχές του νότιου Λιβάνου.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου επιβεβαίωσε επίσης το θάνατο της δημοσιογράφου. Παρέθεσε επίσης δήλωση του Συλλόγου Τύπου της χώρας, σύμφωνα με την οποία η Χαλίλ «πλήρωσε με τη ζωή και το αίμα της για έναν σκοπό στον οποίο πίστευε».

Ο οργανισμός ανέφερε ότι η επίθεση εντάσσεται στην «σκόπιμη εκστρατεία του Ισραήλ που στοχεύει δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο δημοσιογράφοι της λιβανέζικης εφημερίδας «al-Akhbar» παγιδεύτηκαν στον νότιο Λίβανο εξαιτίας ισραηλινών επιθέσεων, οι οποίες δεν σταμάτησαν ούτε κατά τις προσπάθειες διάσωσής του από τον Ερυθρό Σταυρό.

Οι δημοσιογράφοι Αμάλ Χαλίλ και Ζεϊνάμπ Φαράτζ βρισκόταν στον τόπο μιας προηγούμενης επίθεσης εναντίον αυτοκινήτου στην πόλη ατ-Τίρι, στον νότιο Λίβανο και εγκλωβίστηκαν σε σπίτι την ώρα σημειώθηκαν περαιτέρω ισραηλινές επιθέσεις στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του για το περιστατικό το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι το Ισραήλ «καταδίωξε» τις Λιβανέζες δημοσιογράφους Ζεϊνάμπ Φαράτζ και Αμάλ Χαλίλ, «στοχεύοντας» το σπίτι όπου είχαν καταφύγει.

«Όταν ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός έφτασε για να μεταφέρει τους τραυματίες, ο εχθρός παρεμπόδισε την ανθρωπιστική αποστολή, ρίχνοντας μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στο ασθενοφόρο και στοχεύοντάς το με πυροβολισμούς», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Φαράτζ και τα πτώματα των δύο θυμάτων της πρώτης επίθεσης μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, ενώ οι ομάδες διάσωσης δεν κατάφεραν να διασώσουν τη Χαλίλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η Ζεϊνάμπ, μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και σύμφωνα με πληροφορίες η κατάστασή της είναι πλέον σταθερή.

Το υπουργείο επίσης στην ανακοίνωσή του καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες» και «απάνθρωπη επιθετικότητα».

Ο Ερυθρός Σταυρός και οι διασώστες κατέβαλαν προσπάθειες για να φτάσουν στις δύο δημοσιογράφους, ωστόσο δεν κατάφεραν να το κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας που χτύπησε έναν δρόμο και απομόνωσε την ατ-Τίρι από τη γύρω περιοχή.

Αρνείται τις κατηγορίες ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «δεν στοχεύει δημοσιογράφους και ενεργεί με σκοπό να περιορίσει τις βλάβες που μπορεί να υποστούν», ενώ αρνείται επίσης ότι εμπόδισε τις υπηρεσίες διάσωσης να φτάσουν στον τόπο της επίθεσης στην ατ-Τίρι.

Ο στρατός ανέφερε ότι διεξάγει έρευνα για το συμβάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), το περιστατικό ξεκίνησε όταν στρατιώτες εντόπισαν δύο οχήματα να αναχωρούν από ένα κτήριο που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ στην ατ-Τίρι.

«Οι τρομοκράτες διέσχισαν την εμπρόσθια γραμμή άμυνας και πλησίασαν τις δυνάμεις με τρόπο που αποτελούσε άμεση απειλή», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χτύπησε ένα από τα οχήματα και στη συνέχεια ένα κτήριο «στο οποίο κατέφυγαν οι τρομοκράτες».

Οι IDF αναφέρουν ακόμα ότι στη συνέχεια έλαβαν αναφορές ότι δύο γυναίκες δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της αεροπορικής επιδρομής.

«Ο IDF δεν εμποδίζουν τις δυνάμεις διάσωσης να φτάσουν στην περιοχή σε αυτό το στάδιο», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση και προσθέτει ότι «οι λεπτομέρειες του περιστατικού βρίσκονται υπό εξέταση».

Πηγές: Al Jazeera, AP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos