Μείωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το ελληνικό ήταν ένα από τα 21 σχέδια που πήραν το πράσινο φως του συμβουλίου υπουργών, ενώ σε 8 κράτη-μέλη οι υπουργοί Οικονομικών απηύθυναν συστάσεις να διορθώσουν τα υπερβολικά ελλείμματά τους.
Ως προς το ΑΕΠ, το συμβούλιο επισήμανε στη χθεσινή του σύσταση προς την Ελλάδα ότι η πρόβλεψη της Κομισιόν ήταν χαμηλότερη, κατά μέσον όρο 1,3%. Η επιφύλαξη, όμως, του συμβουλίου για τον αισιόδοξο ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού σχεδίου αντισταθμίζεται από τις μετριοπαθείς προβλέψεις του σχεδίου για τις δημοσιονομικές επιδόσεις και ειδικά για τα έσοδα. Εδώ η Κομισιόν εμφανίζεται, μάλιστα, πιο αισιόδοξη. Με αυτά τα δεδομένα, το συμβούλιο ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει αυξημένα όρια ετήσιων δαπανών, σε σύγκριση με τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, τα όρια αύξησης των δαπανών είναι 3,7% φέτος, 3,6% το 2026, 3,1% το 2027 και 3% το 2028 (κατά μέσον όρο 3,3%), έναντι πρότασης της Κομισιόν για αύξηση 3% το 2025, 3,2% το 2026, 3,1% το 2027 και 3% το 2028, και κατά μέσον όρο 3,1%.
Σε ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη επισημαίνεται ότι ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά 3,7 δισ. ευρώ το 2025 (3,7%), «η διαφαινόμενη υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού 2024 δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω θετικές πρωτοβουλίες, ιδίως μειώσεις φόρων, που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό το φθινόπωρο στη ΔΕΘ». Οπως έχει αναφερθεί, τα περιθώρια για παροχές τα επόμενα έτη είναι 500 εκατ. ευρώ, τα οποία ενδέχεται να διευρυνθούν υπό προϋποθέσεις και ύστερα από διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Ο κ. Χατζηδάκης είχε πρόσφατα δηλώσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2025 αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 3% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 2,5% του ΑΕΠ.
Το χθεσινό ECOFIN ενέκρινε, εξάλλου, το αναθεωρημένο σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, που περιλαμβάνει τα προγράμματα «Σπίτι μου ΙΙ» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», τη χρηματοδότηση 37.000 απογευματινών χειρουργείων, και τροποποιήσεις οροσήμων και δράσεων του 5ου αιτήματος πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πηγή:Moneyreview.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.