Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Μιχάλης Κατρίνης: ”Οι διατάξεις για το αφορολόγητο χρειάζονται αναθεώρηση”

katrinisvouli

Οι διατάξεις για το αφορολόγητο χρειάζονται αναθεώρησηΔικαιότερες διατάξεις για την κατοχύρωση του αφορολόγητου και συνυπολογισμό της πληρωμής των ενοικίων στις ηλεκτρονικές δαπάνες ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Οπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η θεμελίωση του αφορολόγητου για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους συνδέθηκε με τον ν. 4646/2019, ο οποίος απαιτεί τη δαπάνη του 30% του ετήσιου εισοδήματος μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Ωστόσο, αρκετές κατηγορίες πληρωμών, όπως τα μισθώματα, δεν συμπεριλαμβάνονται στις δαπάνες αυτές, ακόμη και αν πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές δαπάνες και καταλήγουν να επιβαρύνονται με φόρο 22% επί της διαφοράς.

Ο Μιχάλης Κατρίνης και οι άλλοι βουλευτές τονίζουν μάλιστα, ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι πολίτες βρίσκονται εν μέσω μιας πρωτοφανούς στεγαστικής κρίσης, με τις τιμές των ενοικίων να έχουν εκτοξευθεί και με το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους να κατευθύνεται στις δαπάνες στέγασης, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για άλλες δαπάνες που απαιτούνται για το αφορολόγητο.

«Οι πολίτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες, ενώ επιβαρύνονται και με δυσβάσταχτες φορολογικές οφειλές», υπογραμμίζει ο κ. Κατρίνης και επισημαίνει πως είναι απαραίτητη η αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν το αφορολόγητο, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέτουν δύο καίρια ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό: εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να τροποποιήσει τις διατάξεις περί των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που υπολογίζονται για το αφορολόγητο, με στόχο την ελάφρυνση των πολιτών και εάν θα ενταχθούν οι δαπάνες για ενοίκια στις δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ώστε να αξιοποιούνται για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Οι προτάσεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που η οικονομική πίεση στους πολίτες είναι αφόρητη, ενώ η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στη νομοθεσία είναι πλέον επιτακτική, με σκοπό την ανακούφιση των πολιτών και τη διασφάλιση μιας δικαιότερης φορολογικής μεταχείρισης.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

like us on facebook logo iliakanea

This will close in 20 seconds