Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mpevoudas 6x10 pasxa 2023(2)
devve 3x10 pasxa 2023 copy
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Μιχάλης Κατρίνης: Πρωτοφανές: Στους δημάρχους ρίχνει την ευθύνη η κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της Ηλείας.

katrinis foto3

Πρωτοφανές: Στους δημάρχους ρίχνει την ευθύνη η κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της Ηλείας.

Στους δημάρχους ρίχνει την ευθύνη η κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της Ηλείας. Αυτό ακούστηκε στην αίθουσα της Βουλής από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλου, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπουτου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη, που αφορούσε το χρονοδιάγραμμα και τις πηγές χρηματοδότησης του σχεδίου. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, οι αλλαγές που προέκυψαν στους δήμους μετά τις εκλογές της αυτοδιοίκησης ευθύνονται για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την προτεραιοποίηση των έργων.

Από την πλευρά του ο Ηλείος βουλευτής χαρακτήρισε πρωτοφανή τη δήλωση του υφυπουργού, ενώ τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε χρονοδιάγραμμα, ούτε δεσμευμένοι πόροι, για ένα σχέδιο στο οποίο θα έπρεπε να διατεθούν 1,87 δισ. ευρώ, με βάση τη μελέτη της ΔιαΝέοσις που παραδόθηκε πριν από ένα χρόνο στην κυβέρνηση. 

Όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η ίδια η μελέτη της ΔιαΝέοσις προβλέπει τα βήματα που θα έπρεπε να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την υλοποίηση του σχεδίουκαι προτείνει οι δράσεις και τα έργα που περιλαμβάνει να ενταχθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, έως ότου βρεθούν τα κατάλληλα προγράμματα χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ 2021-27, το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2021-27, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Πράσινο Ταμείο, τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Υποδομών, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ή άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως ΣΔΙΤ, Συμπράξεις, Παραχωρήσεις, δάνεια της ΕΙΒ και της EBRD, κ.λπ.

Η μελέτη επίσης προβλέπει τη δημιουργία Επιτροπής Παρακολούθησης, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, που θα υποβάλει ετήσιες εκθέσεις προόδου σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του σχεδίου.

Ωστόσο, όπως σχολίασε ο Μιχάλης Κατρίνης, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει, ούτε Επιτροπή Παρακολούθησης έχει συσταθεί, ούτε εκθέσεις προόδου έχουν υπάρξει, όπως προέβλεπε η μελέτη, ούτε καμία εξέλιξη που να σηματοδοτεί ότι προχωρά η ανασυγκρότηση της Ηλείας.

Αντίθετα, δίνεται η εντύπωση ότι η Ηλεία έχει ξεχαστεί και το σχέδιο ανασυγκρότησης που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός με τον ίδιο πομπώδη τρόπο, όπως στην περίπτωση της Θεσσαλίας πρόσφατα, δεν αποτελεί πια προτεραιότητα.

Το πρωτοφανές της υπόθεσης όμως είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να μετακυλήσει την δική της ανεπάρκεια και ευθύνη στην Ηλεία και την αυτοδιοίκηση.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo 1tselepistudio photo

This will close in 20 seconds