Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mpantounassketo
auto moto news gr logo

Μιχάλης Κατρίνης:”Αγρότες στο περιθώριο: Καθυστερήσεις, αδιαφορία και αδιέξοδα στον πρωτογενή τομέα”

katrinis vouli

Αγρότες στο περιθώριο: Καθυστερήσεις, αδιαφορία και αδιέξοδα στον πρωτογενή τομέα

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ασκεί ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, με αφορμή τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

Ο κ. Κατρίνης κάνει λόγο για ασφυκτική κατάσταση, επισημαίνοντας την εκτόξευση του κόστους στα γεωργικά εφόδια, την ενεργειακή κρίση, τις χαμηλές τιμές πώλησης προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τις καθυστερημένες και μειωμένες ενισχύσεις, αλλά και τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως τα προβλήματα άρδευσης και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνουν περαιτέρω την εικόνα, ενώ η κυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο ΟΣΔΕ 2025, τονίζοντας ότι ενώ ο Υπουργός Κώστας Τσιάρας είχε δεσμευτεί για άνοιγμα της πλατφόρμας εντός Απριλίου, βρισκόμαστε ήδη στον Μάιο χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση ή ενέργεια.

Όπως τονίζει ο Ηλείος βουλευτής, το ΟΣΔΕ 2025 αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα υπολογιστούν οι ενισχύσεις, η μοριοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης, και οι συμμετοχές σε νέα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα. «Δεν μπορούν να επιτραπούν τα λάθη του παρελθόντος, όπου οι αγρότες θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τα σπασμένα και θα δουν μειωμένα ποσά για ακόμη μια χρονιά», τονίζει ο Ηλείος βουλευτής.

Καταγγέλλει, ακόμη, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει σε τέλμα, ενώ ΚΥΔ και αγροτικοί φορείς παρακολουθούν την ίδια αποτυχημένη κατάσταση. «Σε μια κανονική χώρα, το ΟΣΔΕ θα είχε ήδη ξεκινήσει. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καν ενημέρωση».

Ο κ. Κατρίνης αναφέρει επίσης ότι δεν υπάρχουν φέτος δικαιολογίες, καθώς το πρόβλημα του αναδόχου έχει λυθεί. Παρά ταύτα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου διαψεύδεται ξανά και δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το πότε και πώς θα ξεκινήσει η διαδικασία των δηλώσεων.

Ο βουλευτής αναδεικνύει την αδιαφορία του Υπουργείου για τις ρεαλιστικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί: μείωση γραφειοκρατίας, έγκαιρη έκδοση οδηγιών, ενημέρωση παραγωγών και χαμηλό κόστος για τις δηλώσεις. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη.

«Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται: τεχνικά προσχήματα, καθυστερήσεις και τελικά, οι αγρότες να πληρώνουν το τίμημα», καταλήγει.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τονίζει καταληκτικά ότι τα αδιέξοδα, οι αστοχίες και τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ στις πληρωμές ενισχύσεων και συνδεδεμένων επιδοτήσεων καθώς και στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες συνεχίζονται, όπως και τα πρόστιμα από τις ευρωπαϊκές αρχές, με αποτέλεσμα να προστίθεται νέα ανασφάλεια στον ήδη ταλαιπωρημένο πρωτογενή τομέα.

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos