Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

soly antono rqd
topintzis plaiso
anthoulis 2x5 new 1

Μιχάλης Κατρίνης:”Κυβερνητική αδράνεια και σιωπή για τις ελλείψεις στην πυροπροστασία της Ηλείας”

katrinismixalisvouli

Κυβερνητική αδράνεια και σιωπή για τις ελλείψεις στην πυροπροστασία της Ηλείας

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις για τα προβλήματα στελέχωσης και εξοπλισμού των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Ηλείας παραμένει η κοινοβουλευτική ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του νομού εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.

Στην απάντησή του το υπουργείο παραθέτει στοιχεία για τον αριθμό των πυροσβεστικών υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα στην Ηλεία και αναφέρεται στη λειτουργία της 18ης ΕΜΟΔΕ στον Πύργο, χωρίς όμως να διευκρινίζει πόσες είναι οι οργανικές θέσεις, ποια είναι τα πραγματικά κενά προσωπικού και αν οι υφιστάμενες δυνάμεις επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ενός νομού που συγκαταλέγεται διαχρονικά στις περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, δεν παρέχεται καμία συγκεκριμένη απάντηση για τις καταγγελίες που αφορούν τον γερασμένο στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων και την έλλειψη εξειδικευμένων δασικών οχημάτων, ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις ή χρονοδιαγράμματα ανανέωσης του εξοπλισμού στην Ηλεία. Αντί συγκεκριμένων δεσμεύσεων, το Υπουργείο περιορίζεται σε γενικές αναφορές στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» και σε μελλοντικές προμήθειες για το σύνολο της χώρας.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία απάντηση για τα προβλήματα που καταγράφονται στο αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο του νομού, τα οποία επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα πρόσβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων σε δύσβατες περιοχές και συνεπώς την αποτελεσματικότητα της επιχειρησιακής τους δράσης.

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας των εποχικών πυροσβεστών, που επίσης είχε τεθεί με την ερώτηση, το υπουργείο αναφέρει ότι οφείλεται σε τεχνικές διαδικασίες που συνδέονται με τη μετάβαση σε νέο πληροφοριακό σύστημα μισθοδοσίας.

Με αφορμή την απάντηση του υπουργείου, ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:

«Η Ηλεία γνωρίζει περισσότερο ίσως από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας τι σημαίνει καταστροφική πυρκαγιά και πόσο ακριβά πληρώνεται η έλλειψη πρόληψης και προετοιμασίας. Οι πολίτες δικαιούνται να αισθάνονται ασφαλείς και να γνωρίζουν ότι το κράτος έχει κάνει όλα όσα απαιτούνται πριν εκδηλωθεί η επόμενη κρίση. Αντί γι’ αυτό η κυβέρνηση επιλέγει την αδράνεια και τη σιωπή.

Η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει την πυροπροστασία ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και όχι ως μια εποχική υποχρέωση που εξαντλείται σε διαβεβαιώσεις. Οι πυροσβέστες, μόνιμοι και εποχικοί, δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και αξίζουν έμπρακτη στήριξη, σύγχρονα μέσα και ουσιαστική μέριμνα.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού πλούτου της Ηλείας απαιτεί σχέδιο, ετοιμότητα και διαρκή επένδυση στην πολιτική προστασία. Αυτό είναι το χρέος της πολιτείας απέναντι στους πολίτες και αυτό θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos