![mpantounasbb](https://iliakanea.gr/wp-content/uploads/2023/11/mpantounasbb-scaled.jpg)
![24sportlong](https://iliakanea.gr/wp-content/uploads/2024/10/24sportlong.png)
![agrotikanealong](https://iliakanea.gr/wp-content/uploads/2024/10/agrotikanealong.png)
Νωρίτερα κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα 2025
![kleista sxoleia louketo](https://iliakanea.gr/wp-content/uploads/2024/06/kleista_sxoleia_louketo.jpg)
Πότε «πέφτει» το Πάσχα 2025, πότε κλείνουν τα σχολεία και τι πρέπει να ξέρουν οι μαθητές για τον εορτασμό.
Διανύουμε τα μέσα της σχολικής χρονιάς με τους μαθητές να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον στο Πάσχα 2025 καθώς ο εορτασμός του φέρνει μια αξιολόγη ανάπαυλα 14 ημερών μακριά από τα μαθήματα και τις σχολικές υποχρεώσεις.
Φέτος, η δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, «πέφτει» σχετικά νωρίς με τους πιστούς να αναμένεται να την εορτάσουν με όλη την κατάνυξη και την λαμπρότητα την Κυριακή 20 Απριλίου. Το Πάσχα είναι ένα από τα σπουδαιότερα ορόσημο για το ορθόδοξο κοινό, μια γιορτή με βαθιές θρησκευτικές και πνευματικές παραμέτρους για τους χριστιανούς γιατί συμβολίζει την ανάσταση του Ιησού Χριστού. Για πολλούς πιστούς, το Πάσχα είναι συνώνυμο της ανανέωσης, της ελπίδας και της νίκης επί του θανάτου.
Το Πάσχα είναι κινητή εορτή και διαρκεί δύο εβδομάδες: από την Κυριακή των Βαΐων (συμβολίζει την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα) ως την Κυριακή του Θωμά. Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, αρχίζει με την Κυριακή των Βαΐων και λήγει το Μεγάλο Σάββατο. Όλη τη Μεγαλοβδομάδα υπάρχει συνήθεια να νηστεύουν οι χριστιανοί και να παρακολουθούν τακτικά τις εκκλησιαστικές λειτουργίες. Η δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα ονομάζεται Εβδομάδα του Πάσχα ή Λαμπροβδομάδα ή Λαμπρή και αρχίζει με την Κυριακή του Πάσχα. Όλες οι ήμερες που ακολουθούν θεωρούνται ημέρες χαράς και διασκέδασης.
Το Πάσχα είναι κινητή εορτή, γι΄αυτό και κάθε χρόνο η ημερομηνία του διαφέρει, δεδομένου ότι υπολογίζεται βάσει της εαρινής ισημερίας. Παραδοσιακά το Ορθόδοξο Πάσχα καθορίζεται με βάση το παλαιό ημερολόγιο και γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, αρκεί να μην συμπίπτει με το εβραϊκό Πάσχα. Στον αντίποδα, το Καθολικό Πάσχα ακολουθεί το νέο ημερολόγιο (Γρηγοριανό). Φέτος, η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου ξεκινά στις 14 Απριλίου 2025, οπότε το Πάσχα πέφτει στις 20 Απριλίου 2025, ενώ συμπίπτει ημερολογιακά για Ορθόδοξους και Καθολικούς.
Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα 2025
Με βάσει τα παραπάνω δεδομένα οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα πάνε για τελευταία φορά για μάθημα στα σχολεία πριν τις διακοπές του Πάσχα 2025 την Παρασκευή 11 Απριλίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου εκείνη την ημέρα το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων θα τηρηθεί στο ακέραιο, θα υπάρχει υποχρεωτικό παρουσιολόγιο ενώ δεν αποκλείεται σε ορισμένες σχολικές μονάδες οι τελευταίες ώρες να αφιερωθούν σε κάποια μικρή γιορτή για τους μαθητές στο πνεύμα του τελετουργικού του Πάσχα. Οι μαθητές θα ξεκουραστούν και θα διασκεδάσουν μακριά από τα θρανία για μπόλικες μέρες με την επιστροφή τους στις σχολικές αίθουσες να δρομολογείται βάσει κείμενης νομοθεσίας για την Δευτέρα 28 Απριλίου, μετά την Κυριακή του Θωμά.
Τσικνοπέμπη και τριήμερο Καθαράς Δευτέρας δίνουν τη σκυτάλη τους στο Πάσχα 2025
Την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου οι μαθητές θα γιορτάσουν στο πλαίσιο του σχολείου την Τσικνοπέμπτη. Οι μαθητές πηγαίνουν κανονικά στα σχολεία εκείνη την μέρα, παρακολουθούν το ωρολόγιο πρόγραμμα, τηρείται απουσιολόγιο κανονικά αλλά υπάρχει διαφοροποίηση τις τελευταίες ώρες μαθημάτων καθώς συνήθως οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αναλαμβάνουν χρέη ψήστη και στήνουν ψησταριές στις σχολικές αυλές για να γίνει το απαραίτητο «τσίκνισμα». Στους μαθητές μοιράζονται καλαμάκια σουβλάκια, αποκριάτικοι ρυθμοί παίζουν στα μεγάφωνα των σχολείων και οι μαθητές μπορούν να γιορτάσουν την έλευση της Αποκριάς.
Στις αρχές Μαρτίου, ήτοι στις 3 Μαρτίου, όμως, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης καθώς προκύπτει τριήμερο με αφορμή της αργία της Καθαράς Δευτέρας (3 Μαρτίου 2025). Όπως ορίζει το έθιμο, την Καθαρά Δευτέρα, κάνουμε κούλουμα στην εξοχή, πετάμε χαρταετό και τρώμε σαρακοστιανά εδέσματα και την παραδοσιακή λαγάνα. Η Καθαρά Δευτέρα, όμως, σηματοδοτεί και την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, δηλαδή την περίοδο της αυστηρής νηστείας, της μετάνοιας και της προσευχής για να προετοιμαστούμε για το Πάσχα.
msn
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.