
Οι 10 πιο ενεργοβόρες συσκευές – Πόσο ρεύμα καίνε θερμοσίφωνο, κλιματιστικό και αερόθερμο

Οι ενεργοβόρες συσκευές είναι συσκευές που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας τη συνολική κατανάλωση ενέργειας του νοικοκυριού και το κόστος των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Παρότι πολλές από αυτές τις συσκευές είναι απαραίτητες για την καθημερινή ζωή, η κατανόηση της ενεργειακής τους απόδοσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σπατάλης ενέργειας και στην εξοικονόμηση χρημάτων.
Με το κρύο να προελαύνει, η ανάγκη για θέρμανση μεγαλώνει, αφού οι μετεωρολογικές προβλέψεις μιλάνε για χιόνια και τσουχτερό κρύο τις επόμενες ημέρες.
Πόσο ρεύμα καίνε θερμοσίφωνο, κλιματιστικό και αερόθερμο
Πόσο ρεύμα καίνε θερμοσίφωνο, κλιματιστικό και αερόθερμο
Για ένα αερόθερμο 2.000 Watt υπολογίζουμε δυο κιλοβατώρες. Για τα κλιματιστικά, ένα μέσο τύπου 12.000 btu είναι περίπου 900 με 1.000 Watt.
Το πλεονέκτημα του κλιματιστικού έναντι του αερόθερμου είναι πως ζεσταίνει μεγαλύτερο χώρο, ενώ το αερόθερμο περιορίζεται σε ακτίνα 1-2 μέτρων.
Αν η μέση τιμής της κιλοβατώρας είναι κατά προσέγγιση στα 15 λεπτά του ευρώ για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, τότε για μια συσκευή 2.000 Watt μετράμε δυο κιλοβατώρες.
Αυτό σημαίνει κατανάλωση 30 λεπτών για κάθε ώρα λειτουργίας. Με 6 ώρες λειτουργίας την ημέρα, για ένα μήνα το κόστος θα ήταν περίπου λίγο πάνω από τα 50 ευρώ.
Ομοίως, για ένα κλιματιστικό 1.000 Watt υπολογίζουμε κατά προσέγγιση 15 λεπτά του ευρώ για κάθε ώρα λειτουργίας. Με 6 ώρες λειτουργίας την ημέρα, το μηνιαίο κόστος θα ξεπερνούσε τα 25 ευρώ (ανάλογα φυσικά και με τη χρήση της συσκευής).
Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα με τον θερμοσίφωνα, ο οποίος είναι η νούμερο 1 ενεργοβόρα συσκευή.
Σε γενικές γραμμές, τα παλιά κλιματιστικά και οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητα ενέργειας. Ειδικά, όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται σημαντικά και αυτό μοιραία αποτυπώνεται στον λογαριασμό.
Πόσο ρεύμα καίνε θερμοσίφωνο, κλιματιστικό και αερόθερμο
Οι 10 πιο ενεργοβόρες συσκευές
Οι πιο ενεργοβόρες συσκευές είναι οι εξής:
- Θερμοσίφωνας (3.000W έως 5.000W)
- Φούρνος (2.200W έως 4.000W)
- Αερόθερμο (2.000W έως 3.000W)
- Πιστολάκι μαλλιών (1.800W έως 2.500W)
- Μάτι κουζίνας (1.500W έως 2.000W)
- Βραστήρας (1.200W έως 3.000W)
- Στεγνωτήρας (1.000W έως 4.000W)
- Πλυντήριο πιάτων (1.000W έως 2.400W)
- Σίδερο (1.000W έως 2.000W)
- Κλιματιστικό (900W έως 5.000W)
Πώς να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας των ενεργοβόρων συσκευών;
Βελτίωση της μόνωσης του σπιτιού
Η καλή μόνωση του σπιτιού μπορεί να μειώσει την ανάγκη για θέρμανση και κλιματισμό. Εξασφάλισε πως τα παράθυρα και οι πόρτες είναι καλά σφραγισμένα και ότι το σπίτι είναι επαρκώς μονωμένο.
Αναβάθμιση σε ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα
Στις μέρες μας, υπάρχουν συσκευές που καταναλώνουν σαφώς λιγότερη ενέργεια. Για παράδειγμα, η αγορά ενός ενεργειακά αποδοτικού κλιματιστικού ή ψυγείου (με σήμανση ενεργειακής κλάσης A+++ ή A++) μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.
Χρήση χρονοδιακοπτών και έξυπνων συσκευών
Αντί να αφήνεις τις συσκευές ανοιχτές όλη την ημέρα, χρησιμοποίησε χρονοδιακόπτες ή έξυπνες πρίζες που θα τις απενεργοποιούν όταν δεν είναι σε χρήση.
Αποσύνδεση συσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται
Ακόμα και όταν οι συσκευές είναι κλειστές, μπορούν να καταναλώνουν ενέργεια. Αποσυνδέοντας τις από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείς, μειώνεις την κατανάλωση ενέργειας.
Επιλογή της κατάλληλης θερμοκρασίας για το κλιματιστικό και το θερμοσίφωνο
Ρύθμισε το κλιματιστικό στους 24-26°C το καλοκαίρι και το θερμοσίφωνο στους 60°C για απόδοση με λιγότερη κατανάλωση.
ehowto
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.