Ουδείς θυμάται πια τη «Μαύρη Δευτέρα»
-Προχθές, Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ήταν η 37η επέτειος της αξέχαστης «Μαύρης Δευτέρας» του 1987, που σηματοδότησε την πρώτη παγκόσμια οικονομική κρίση της σύγχρονης εποχής.
Ένα κραχ στη Wall Street που έστειλε όλα τα χρηματιστήρια σε κατακόρυφη πτώση μέσα σε λίγες ώρες.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) υποχώρησε κατά -22,6% σε μία μόνο συνεδρίαση, μια απώλεια που παραμένει η μεγαλύτερη μονοήμερη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς στην Ιστορία. Αυτή ακριβώς τη μέρα σήμερα -37 χρόνια μετά- η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά ολοκλήρωσε την 6η διαδοχική εβδομάδα κερδών, με δύο από τους σημαντικότερους δείκτες σε επίπεδα ρεκόρ.
Ο Dow Jones ενισχύεται κατά +7,3% τις τελευταίες 6 εβδομάδες, ενώ ο S&P κατά +8,4%. Ο Nasdaq σημείωσε ράλι +10,8%. Και οι τρεις διανύουν το καλύτερο διάστημα έξι εβδομάδων του 2024.
Ενώ τα αμερικανικά νοικοκυριά επενδύουν το 48% των αποταμιεύσεών τους στο Χρηματιστήριο -επομένως επωφελούνται άμεσα από τα ρεκόρ των δεικτών- δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι το 87% όλων των μετοχών ανήκουν στο πιο πλούσιο 10% της αμερικανικής οικονομίας….
—
Ως Μαύρη Δευτέρα (Black Monday) είναι η ονομασία που συνήθως δίνεται στο παγκόσμιο, ξαφνικό, σοβαρό και σε μεγάλο βαθμό απροσδόκητο κραχ του χρηματιστηρίου στις 19 Οκτωβρίου 1987. Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, η ημέρα αναφέρεται επίσης ως Μαύρη Τρίτη λόγω της διαφοράς ζώνης ώρας από άλλες αγγλόφωνες χώρες. Και οι είκοσι τρεις μεγάλες παγκόσμιες αγορές παρουσίασαν απότομη πτώση τον Οκτώβριο του 1987. Όταν μετρώνται σε δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών, οκτώ αγορές μειώθηκαν κατά 20 έως 29%, τρεις κατά 30 έως 39% ( Μαλαισία, Μεξικό και Νέα Ζηλανδία) και τρεις κατά περισσότερο από 40% ( Χονγκ Κονγκ, Αυστραλία και Σιγκαπούρη). Το λιγότερο επηρεασμένο ήταν η Αυστρία (πτώση 11,4%) ενώ το πιο επηρεασμένο ήταν το Χονγκ Κονγκ με πτώση 45,8%. Από τις 23 μεγάλες βιομηχανικές χώρες, οι 19 είχαν πτώση μεγαλύτερη από 20%. Οι παγκόσμιες απώλειες εκτιμήθηκαν σε 1,71 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η σοβαρότητα του κραχ πυροδότησε φόβους εκτεταμένης οικονομικής αστάθειας ή ακόμα και επανάληψης της Μεγάλης Ύφεσης.
Ο βαθμός στον οποίο τα κραχ του χρηματιστηρίου εξαπλώθηκαν στην ευρύτερη οικονομία (ή «πραγματική οικονομία») σχετιζόταν άμεσα με τη νομισματική πολιτική που ακολούθησε κάθε χώρα ως απάντηση. Οι κεντρικές τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Δυτικής Γερμανίας και της Ιαπωνίας παρείχαν ρευστότητα στην αγορά για να αποτρέψουν τις χρεοκοπίες μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ο αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία ήταν σχετικά περιορισμένος και σύντομος. Ωστόσο, η άρνηση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Αποθεματική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας είχε έντονα αρνητικές και σχετικά μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές όσο και για την πραγματική οικονομία στη Νέα Ζηλανδία.
Το κραχ του 1987 άλλαξε επίσης τα υπονοούμενα μοτίβα αστάθειας που προκύπτουν στις χρηματοοικονομικές επιλογές τιμολόγησης. Τα δικαιώματα αγοράς μετοχών που διαπραγματεύονται στις αμερικανικές αγορές δεν έδειξαν χαμόγελο αστάθειας πριν από το κραχ, αλλά άρχισαν να δείχνουν ένα χαμόγελο μετά.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.