Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

Screenshot 2024 03 23 112319
locomotive cafe
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

post pagkosmia imera kata toy paidikoy karkinoy

Η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, τιμώντας όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους που δίνουν την προσωπική τους μάχη αλλά και ευαισθητοποιώντας την παγκόσμια κοινότητα για τις επιπτώσεις της νόσου στα παιδιά. Με την ευκαιρία της ημέρας αυτής θα ήθελα να τονίσω τα εξής:

Η πρόγνωση των νεοπλασματικών νοσημάτων στα παιδιά έχει βελτιωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, η δε επιβίωση των παιδιών με καρκίνο τόσο στη Δυτική Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχει αυξηθεί πολύ. Παρόλα  αυτά ο παιδικός καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτων μετά τα ατυχήματα. Στη χώρα μας η επιβίωση παιδιών με όλους τους τύπους καρκίνου φθάνει το 65-75% ( το ίδιο με Δυτική Ευρώπη και Αμερική), ενώ για ορισμένους όπως η λεμφοβλαστική λευχαιμία ξεπερνάει το 80%.

Στην πρόοδο αυτή και στη χώρα μας συνέβαλαν κυρίως η αντιμετώπισή τους από ομάδα ειδικών παιδιάτρων (Αιματολόγων – Ογκολόγων), η νοσηλεία τους σε ειδικά κέντρα με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και η χρήση καθιερωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Στη χώρα μας διαγιγνώσκονται περίπου 250 νέες περιπτώσεις παιδιών με καρκίνο ετησίως, ο αριθμός όμως αυτός θ’ αυξηθεί με την υπαγωγή των εφήβων μέχρι την ηλικία των 18 ετών στην αρμοδιότητα των παιδιάτρων όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες. Το μέτρο αυτό θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την πρόγνωση στην ομάδα αυτή, όπως έχει καταδειχθεί από πολλές συγκριτικές μελέτες με υπεροχή όταν αντιμετωπίζονται σε παιδιατρικά έναντι τμημάτων ενηλίκων.

Κρίσιμος παράγοντας για την έκβαση της νόσου είναι αναμφίβολα η έγκαιρη διάγνωση. Αυτή προϋποθέτει την:

  1. Επαρκή ενημέρωση των γονέων για τα ύποπτα σημεία και συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ο καρκίνος στα παιδιά.
  2. Επαρκή γνώση του Παιδιάτρου για την άμεση παραπομπή των μικρών ασθενών σε Παιδοογκολογικό Τμήμα και
  3. Μόνιμη εφημερία των Παιδοογκολογικών Κλινικών (Τμημάτων) που λειτουργούν στη Χώρα μας, ώστε ν΄ αρχίσει άμεσα η διαγνωστική διαδικασία.

Η βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης για τους ανήλικους ασθενείς θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η υγεία και η πρόσβαση σ’ αυτή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού.                                                                                  

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

studiotselepiphotoidtautototes

Το φωτογραφείο είναι έτοιμο να σας εξυπηρετήσει σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές όσον αφορά την έκδοση της νέας ταυτότητας

This will close in 20 seconds