Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
locomotive gif output g3t4JV

Παρουσίαση των τριών σεναρίων που περιλαμβάνει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πυργου

459293171 122172490340177802 3167905991881565031 n
kotsakis megalo

Η παρουσίαση των τριών σεναρίων που περιλαμβάνει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πυργου πραγματοποιήθηκε κατα την διάρκεια εκδήλωσης στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Τα στελέχη των αναδόχων εταιρειών του έργου, «Ήλιδα» και «ADT», ανέλυσαν τις δυνατότητες της αναπτυξιακής προοπτικής που θα δημιουργηθούν με την εφαρμογή του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Ο Δήμαρχος Πυργου κ. Στάθης Καννης αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομενους, μίλησε για τα σοβαρά ζητήματα χρησης γης και επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα διευθετηθούν με την εφαρμογή του σχεδίου αυτού.

459276800 122172490370177802 4701536033465389303 n

Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πύργου

459276800 122172490370177802 4701536033465389303 n

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πύργου: «Πέρασμα» για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων

Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα.

Ως ένα μονοπάτι για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδυτών χαρακτηρίζεται το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πύργου, τα τρία εναλλακτικά σενάρια του οποίου παρουσιάστηκαν χθες δημόσια στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας και αφορούν στην προσπάθεια λύσης των χρόνιων, χωροταξικών κυρίως, προβλημάτων.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να τεθεί σήμερα και για τις επόμενες πέντε ημέρες προς δημόσια διαβούλευση, όπου εκεί, όσοι το επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις ή τις παρατηρήσεις τους, μέχρι η μελέτη να περάσει στο επόμενο στάδιο.

Τα τρία σενάρια

Εξηγώντας τα σενάρια, ο Σωτήρης Λιάρος, νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, ανάφερε ότι «η παρουσίαση είχε όλα τα κεφάλαια που αφορούν στα τρία σενάρια του αναπτυξιακού προγράμματος του Πύργου, όπως το έχουμε σκεφτεί.

Το πρώτο είναι το ήπιο σενάριο, αυτό που ισχύει σήμερα, αλλά λίγο πιο βελτιωμένο, μετά υπάρχει το μέτριο σενάριο, στο οποίο κάνουμε αρκετές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα οικονομικά του ελληνικού κράτους ή του Δήμου Πύργου. Τέλος υπάρχει το εντελώς αναπτυξιακό σενάριο, όπου εκεί έχουμε πλέον την δυνατότητα να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη του νομού, η οποία όμως δεν θα μπορούσε κατά κάποιους να πραγματοποιηθεί λόγω έλλειψης χρηματικών πόρων» ενώ αναφερόμενος στα επόμενα βήματα τόνισε πως «αφού τελειώσουμε το πρώτο στάδιο της μελέτης, θα πάμε στο δεύτερο στάδιο, μετά την έγκρισή της, όπου θα έχουμε το τελικό σενάριο το οποίο θα γίνει Προεδρικό Διάταγμα και θα αφορά το σύνολο του Δήμου Πύργου».

Παράλληλα, ο κ. Λιάρος ζήτησε την συμμετοχή των Πυργιωτών και ιδίως αυτών που έχουν όραμα για το πως θέλουν τον Πύργο μετά από είκοσι χρόνια έτσι ώστε αυτό να αποτυπωθεί. Ο κ. Λιάρος χαρακτήρισε το Τ.Π.Σ. ένα εργαλείο που με απλά λόγια θα δώσει χρήσεις γης στο κάθε τετραγωνικό μέτρο, αφού «αυτή τη στιγμή ο πολίτης που έχει ένα οικόπεδο, αν σε αυτό μπορεί να φτιάξει βιομηχανία ή τουριστικό κατάλυμα».

«Η αρχή μιας φιλοεπενδυτικής λειτουργίας»

Ακολούθως, ο Βασίλης Καντούνης, αρχιτέκτων μηχανικός και πρόεδρος επιτροπής του ΤΕΕ που παρακολουθεί την ανάδοχο εταιρεία επεσήμανε πως το Τ.Π.Σ. «είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας διότι μετά από την ολοκλήρωση αυτών των εναλλακτικών σεναρίων, ακόμα και ο μέσος πολίτης θα μπορεί να εκφράσει εντός των επόμενων πέντε ημερών την αντίρρηση, την ένσταση, ακόμα και την πρότασή του, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν ακόμα και τυχόν παρατηρήσεις που δεν έχουν λάβει υπόψη οι μελετητές.

Είμαστε σίγουροι ότι βάζοντας θεμέλιο αυτό το καινούργιο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα είναι η αρχή στο να λειτουργήσει αναπτυξιακά και φιλοεπενδυτικά η περιοχή μας. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί επενδυτές στους οποίους αρέσουν συγκεκριμένα σημεία, που συνήθως παρουσιάζουν δεσμεύσεις στις χρήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν την επένδυση που θέλουν. Είναι ώρα να ξεμπλοκάρουν οι χρήσεις ή τυχόν δεσμεύσεις μέσα από αυτά τα πολεοδομικά σχέδια.

Ένα από τα κυριότερα σημεία δηλαδή είναι ότι αλλάζει ή τροποποιείται ή συμπληρώνονται κάποιες άλλες χρήσεις, πάντα σε συνάρτηση με το να ξέρουμε ότι είναι επενδυτικού χαρακτήρα, να ξέρουμε ότι μπορούν να συνδυαστούν δραστηριότητες οι οποίες μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν. Αποτέλεσμα αυτού οι επενδυτές να πηγαίνουν σε όμορους νομούς όπου μπορούσαν να αδειοδοτηθούν. Είναι αρχή για την ανάπτυξη και χρόνια ακούμε ότι υπάρχουν επενδυτές που δεν θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους εδώ γιατί βρίσκουν εμπόδια στις δεσμεύσεις ή στις χρήσεις και ό, τι άλλο τους μπλοκάρει πολεοδομικά».

Στρατηγικοί στόχοι

Το Τ.Π.Σ. του Δήμου Πύργου περιλαμβάνει δώδεκα στρατηγικούς στόχους που καθορίζουν τις προτεραιότητες για τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα δεδομένα από την αναγνώριση της περιοχής, τις εκτιμήσεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Οι στόχοι αυτοί είναι η διαφύλαξη – ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανάδειξη της χωρικής ταυτότητας του δήμου, ως δυναμικού κόμβου στον «δυτικό άξονα» της χώρας με εξειδίκευση στον πρωτογενή τομέα, την παραθεριστική κατοικία και τον τουρισμό, η προστασία της αγροτικής γης της παραθαλάσσιας οικιστικής ενότητας με αντιμετώπιση των συγκρούσεων χρήσεων γης από την διάσπαρτη – ανεξέλεγκτη δόμηση κατοικίας και επαγγελματικών χρήσεων.

Επίσης, το σχέδιο στοχεύει στην ανάδειξη του λιμένα Κατακόλου, ως ενδιάμεσου σταθμού κρουαζιέρας και κύριας τουριστικής «πύλης εισόδου» στο αρχαιολογικό τρίποδο: Αρχαίας Ολύμπιας – Αρχαίας Ήλιδας – Επικούριου Απόλλωνα αλλά παράλληλα και στην ανάδειξη του Πύργου, ως οικονομικού και διοικητικού κέντρου στον «δυτικό άξονα» της χώρας και τον τουριστικό άξονα : Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία. Στόχος ακόμα είναι η ενίσχυση του δίπολου Πύργου – Αμαλιάδας και των παραγωγικών σχέσεων – εξαρτήσεων μεταξύ του πύργου και του δικτύου αγροτικών οικισμών του δήμου, καθώς επίσης και η ανάσχεση τάσεων εγκατάλειψης των αγροτικών οικισμών του δήμου και τα κίνητρα για επανακατοίκηση. Τέλος, από τους πιο σημαντικούς στόχους είναι ο καθορισμός χρήσεων γης και ορών δόμησης συμφώνα με τις πραγματικές ανάγκες και η πολεοδομική οργάνωση με βάση τις αρχές της «συμπαγούς πόλης». Τέλος, το Τ.Π.Σ. στοχεύει στην αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση ποιότητας ζωής, στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με προληπτικά μέτρα σχεδιασμού και στην κοινωνική συνοχή, στην άρση του χωρικού αποκλεισμού και στη δίκαιη κατανομή των πόρων.

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

GIANNIKOPOULOS ELAIOTRIBIO 2X5 copy(1)

This will close in 20 seconds