
Πάτρα: Επεσε η αυλαία στη δίκη της «Αχαϊκής», πρωτόδικα, με πολυετείς καθείρξεις και φυλακίσεις

Πάτρα: Έπεσαν «καμπάνες» για την Αχαϊκή Τράπεζα – Αυτές είναι οι ποινές στους ενόχους
Η έδρα του δικαστηρίου ανακοίνωσε τις ποινές στους 27 κατηγορούμενους
Βαριές «καμπάνες» έπεσαν από τη Δικαιοσύνη στη μαραθώνια συνεδρίαση του δικαστηρίου της Πάτρας για την υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας, όπου βγήκε η απόφαση για τους κατηγορούμενους με την έδρα να ανακοινώνει την ενοχή 27 ατόμων.
Η έδρα του δικαστηρίου ανακοίνωσε για τα μέλη της διοίκησης ποινές κάθειρξης 5 και 6 ετών και φυλάκισης 3 και 5 ετών.
Για τα στελέχη της διοίκησης ποινές φυλάκισης 3 έως 5 ετών και κάθειρξης 5 ετών.
Στους δανειολήπτες ποινές κάθειρξης 5 ετών σε δύο και φυλάκισης 4 και 5 ετών.
Να σημειωθεί πως οι ποινές του δικαστηρίου ήταν πιο αυστηρές από την πρόταση του εισαγγελέα.
Για τις ποινές φυλάκισης δόθηκε 3ετης αναστολή με όρους με εξαίρεση έναν που μετατρέπεται η ποινή φυλάκισης 5 ετών σε χρηματική έναντι 25 ευρώ την ημέρα.
Νωρίς το πρωί έγινε γνωστή η απόφαση για ενοχή 27 εμπλεκομένων στην υπόθεση και το μεσημέρι, η δίκη συνεχίστηκε μετά από διακοπή λίγων ωρών, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να ζητούν ελαφρυντικά για όσους κρίθηκαν ένοχοι. Να σημειωθεί ότι ένα κεντρικό μέλος της διοίκησης κρίθηκε ένοχος και για ηθική αυτουργία σε απιστία, κρίση που αμφισβητήθηκε από την υπεράσπιση, η οποία την απέδωσε σε λάθος του δικαστηρίου.
Όλες οι ποινές κάθειρξης έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης με τον όρο απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.
Σχετικά με τα ελαφρυντικά, ο εισαγγελέας πρότεινε να μην δοθεί κανένα ελαφρυντικό σε δύο άτομα και να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου σε όλους τους υπόλοιπους.
Η πρόταση του εισαγγελέα εισηγούνταν ποινή των 7 χρόνων κάθειρξης σε μία περίπτωση γνωστού επιχειρηματία, σε άλλη περίπτωση μέλους της διοίκησης πρότεινε ποινή 5 ετών, ενώ οι υπόλοιπες ποινές που προτάθηκαν, κυμαίνονται από 3 έως 5 χρόνια.
Από τους 87 συνολικά κατηγορούμενους, αρκετοί κρίθηκαν αθώοι.
Δικαιωμένοι αισθάνονται οι μεριδιούχοι
Ο πρόεδρος των μεριδιούχων Αθανάσιος Μπέλλας, δήλωσε δικαιωμένος για την απόφαση του δικαστηρίου.
pelop
Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα: Κοινωνικό πλήγμα και ευθύνες
Η απονομή δικαιοσύνης δεν αποκατέστησε τις οικονομικές απώλειες. Το λουκέτο για την «Αχαΐκή», ήρθε το 2012 από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα ιδρύθηκε με στόχο να λειτουργήσει ως εναλλακτικός χρηματοπιστωτικός φορέας που θα στήριζε τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας. Για πολλά χρόνια, η τράπεζα κατόρθωσε να αναπτυχθεί δυναμικά, επεκτείνοντας το δίκτυό της και ενισχύοντας τον ρόλο της ως τοπικού χρηματοδότη.
Ωστόσο, η ισχυρή τοπική της βάση δεν μπόρεσε να την προστατεύσει από τις γενικότερες παθογένειες που άρχισαν να εμφανίζονται τη δεκαετία του 2000.
Η Τράπεζα επεκτεινόταν, ακολούθησε πιο επιθετικές πολιτικές χορηγήσεων, πολλές φορές χωρίς τα αναγκαία τραπεζικά εχέγγυα και με αδύναμη διαχείριση κινδύνου. Παράλληλα, άρχισαν να καταγράφονται προβλήματα κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας και σύγκρουσης συμφερόντων, με αρκετές καταγγελίες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2009 ήρθε να επιδεινώσει και να αποκαλύψει την κατάσταση. Η μεγάλη ύφεση χτύπησε καίρια τους δανειολήπτες της τράπεζας, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων και την αποδυνάμωση των κεφαλαίων της. Παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης της, η Αχαϊκή δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις αυστηρές εποπτικές απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το λουκέτο ήρθε το 2012, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από ελέγχους, διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις κεφαλαίων και παρατυπίες στη λειτουργία της Αχαϊκής. Ως αποτέλεσμα, αποφασίστηκε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της και η θέση της σε ειδική εκκαθάριση.
Η δίκη της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας ξεκίνησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, στις 11 Οκτωβρίου του 2022, δηλαδή 10 χρόνια μετά το κλείσιμό της.
Οι διοικούντες οχυρώθηκαν πίσω από ένα αστήρικτο αφήγημα περί στοχοποίησης της τράπεζας από τους δανειστές, δήθεν για να ωφεληθούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καλύπτοντας τις τεράστιες ευθύνες τους και την αδυναμία τους να αποδειχθούν ικανοί διαχειριστές ενός συνεταιριστικού εγχειρήματος. Το αφήγημά τους ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι εδώ και δέκα χρόνια, η εκκαθαρίστρια εταιρεία PQH δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το έργο της.
Οποιο αποτέλεσμα όμως κι αν βγάλει η εκκαθάριση, γεγονός είναι ότι το κλείσιμο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για την οικονομία και την κοινωνία της Αχαΐας. Μια τράπεζα που είχε ταυτιστεί με την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και τη χρηματοδότηση τοπικών υποδομών, είδε τις πόρτες της να κλείνουν μέσα σε μια νύχτα, ελέω κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας και ευνοιοκρατικών πρακτικών σε χορηγήσεις δανείων από ανθρώπους που αποδείχθηκαν ανεπαρκείς
Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, δικαιώνει και τις καταγγελίες, που είχαν γίνει από τον πρώτο καιρό του κλεισίματος της τράπεζας, για παροχή δανείων χωρίς επαρκείς εγγυήσεις και περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, όπου δάνεια δόθηκαν σε πρόσωπα με διασυνδέσεις με τη διοίκηση.
Δέκα χρόνια μετά, πολλοί θεωρούν ότι η δικαστική απονομή δικαιοσύνης δεν αποκατέστησε τις οικονομικές απώλειες σε βάρος χιλιάδων μικρομεριδιούχων που είδαν την περιουσία τους να εκμηδενίζεται σε μια νύχτα, ενώ κινδυνεύουν και σήμερα με το τριπλάσιο του όποιου ελλείμματος προκύψει από την εκκαθάριση.
Χιλιάδες καταθέτες βρέθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμέτωποι με το άγχος της απώλειας των αποταμιεύσεών τους -ευτυχώς καλύφθηκαν από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων- και από την άλλη, δεκάδες επιχειρήσεις είδαν τη ρευστότητά τους να στραγγαλίζεται, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση ή ακόμα και τη διακοπή της λειτουργίας τους. Φυσικά, υπάρχει ακόμα και σήμερα απροσδιόριστος αριθμός δανειοληπτών, οι περιουσίες των οποίων βγαίνουν σε πλειστηριασμούς ξένων φαντ.
pelop
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.