ΠΔΕ: Ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Βασιλόπολος σε Φόρουμ για την Κυβερνοασφάλεια
Iδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο 1ο Φόρουμ Cyber Intelligence για την κυβερνοπληροφορία και την κυβερνοασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025 στην αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Παρουσιάστηκαν αναδυόμενες ψηφιακές απειλές, στρατηγικοί αμυντικοί μηχανισμοί, όπως επίσης εργαλεία και τεχνικές για την εκτίμηση και τον περιορισμό των ευπαθειών σε πραγματικό χρόνο, την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος στην ενότητα με θέμα την «Συμμόρφωση και νομοθεσία στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από την συνεργασία των παρόχων κυβερνοασφάλειας» , τόνισε μεταξύ άλλων: «
Η Περιφέρειά μας διαχειρίζεται ένα εκτεταμένο δίκτυο ψηφιακών υποδομών, το οποίο περιλαμβάνει 50 κτήρια και περισσότερους από 1.100 χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στις εγκαταστάσεις της, φιλοξενούνται δεκάδες σέρβερς, ενώ αξιοποιούνται πληροφοριακά συστήματα τόσο τοπικά, όσο και στο Κυβερνητικό Νέφος (Azure)» .
Επίσης, κατά την τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης, επεσήμανε την ανάγκη οργάνωσης και πρόληψης, αλλά και την ανίχνευση και αποτροπή των κυβερνοεπιθέσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας της Περιφέρειας με αρμόδιους δημόσιους φορείς, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό CERTΗ, με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού της Περιφέρειας με εργαλεία προστασίας για κυβερνοαπειλές, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ενίσχυση της ασφάλειας.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις βασικές δράσεις που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν σε συνεργασία με παρόχους κυβερνοασφάλειας, σημειώνοντας ότι : «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει θεσπίσει πολιτική δεοντολογίας και ασφαλούς χρήσης των πληροφοριακών συστημάτων από το 2016 και στους επόμενους στόχους είναι η δημιουργία Τμήματος Κυβερνοασφάλειας. Αποκτούμε τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τα ψηφιακά μας συστήματα.
Με μια συνδυασμένη εφαρμογή δράσεων, η Περιφέρεια μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων και να διασφαλίσει ότι το προσωπικό της είναι ενημερωμένο και κατάλληλα προετοιμασμένο απέναντι σε κακόβουλες ψηφιακές ενέργειες».
Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έγιναν από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, τον υφυπουργό Ερευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου Νικόδημο Δαμιανού, τον καθηγητή του πρωτοπόρου σε θέματα κυβερνοασφάλειας Πανεπιστημίου Pace της Νέας Υόρκης Dr. Darren Hayes. Επίσης, κορυφαίοι ειδικοί και στελέχη πληροφορικής, συζήτησαν και ανέλυσαν όλες τις κρίσιμες πτυχές της κυβερνοπληροφορίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.