Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

Screenshot 2024 03 23 112319
locomotive cafe
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Πρόσκληση για επενδύσεις στη γαλάζια οικονομία της Ελλάδας απηύθυνε η Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τον Ωκεανό, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

economist panelD

«Η Ελλάδα έχει θεσπίσει ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον για νέες επενδύσεις στη Γαλάζια Οικονομία και έχει φτάσει η στιγμή, που η διεθνής και η εγχώρια επενδυτική κοινότητα χρειάζεται να χρηματοδοτήσουν πιο βιώσιμες επενδύσεις», δήλωσε από το βήμα της 11ης Ετήσιας Συνόδου για τους Ωκεανούς, που οργανώθηκε στη Λισαβόνα από τον Economist, η Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, και Συντονίστρια του OurOceanConference, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου συντονίζει την προετοιμασία του παγκόσμιου Συνεδρίου «OurOceanConference 2024», το οποίο φέτος οργανώνεται από την ελληνική κυβέρνηση. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από στις 16 και 17 Απριλίου και αναμένεται να συγκεντρώσει δεκάδες ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες, εκπροσώπους διεθνών επενδυτών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπροσώπους του ακαδημαϊκού χώρου που ειδικεύονται στη θαλάσσια προστασία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τον βιώσιμο τουρισμό στα νησιά και τις παράκτιες περιοχές και την Πράσινη Ναυτιλία.

Η συντονίστρια προσκλήθηκε από τον Economist να μιλήσει σε συζήτηση πάνελ για την πορεία μετάβασης των επιχειρήσεων προς τη βιωσιμότητα και για τη χρηματοδότηση έργων της Γαλάζιας Οικονομίας. Άλλοι συμμετέχοντες ομιλητές ήταν ο FranciscoSaraivaGomes, ιδρυτικός εταίρος και επικεφαλής επενδύσεων της «Ocean 14 Capital» και η CatarinaMartins, επικεφαλής βιωσιμότητας του οργανισμού «Mowi». Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής σύνταξης της αρθρογραφίας του EconomistImpact,  CharlesGoodard.

«Η Ελλάδα έχει αφιερώσει περισσότερο από το 38% των εθνικών κονδυλίων του RRF σε έργα Πράσινης και Γαλάζιας Οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πρωτοστατήσει κι έχει επιδείξει την πολιτική βούληση να προχωρήσει ταχέως τη μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία. Το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για την απανθρακοποίηση και τη γαλάζια οικονομία αποτελεί πραγματικότητα», δήλωσε η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη για τους Ωκεανούς, ζητώντας από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να επενδύσουν στη Γαλάζια Οικονομία της χώρας μας.

«Η Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία περιλαμβάνει την προστασία των ωκεανών, την τεχνολογική πρόοδο, την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι βιομηχανίες συνειδητοποιούν την ανάγκη για μετάβαση σε μια νέα εποχή. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη και χρειαζόμαστε μια πιο ολιστική άποψη για το πώς οραματιζόμαστε τη γαλάζια οικονομία. Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους πέντε μεγαλύτερους τομείς της γαλάζιας οικονομίας στην ΕΕ. Η ναυτιλία, ο βιώσιμος τουρισμός και η αλιεία απασχολούν ήδη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και προσφέρουν μια τεράστια γκάμα επενδυτικών ευκαιριών. Πρέπει να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στη βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις πιο σημαντικές πιέσεις, που υφίστανται οι ωκεανοί στις ημέρες μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα, όπως η οξίνιση των ωκεανών, η απώλεια βιοποικιλότητας και η θαλάσσια ρύπανση με πλαστικά και μικροπλαστικά», εξήγησε η Δρ. Αυγερινοπούλου. Επιπλέον, η Ελλάδα φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει στους ανερχόμενους τομείς της γαλάζιας οικονομίας, όπως οι ΑΠΕ και τα φαρμακευτικά προϊόντα, που βασίζονται στη φύση. Επιπλέον, δημιουργεί κόμβους καινοτομίας, εξάγει επιτυχημένα πιλοτικά έργα, όπως τα νησιά GRECO και σχεδιάζει να ηλεκτροδοτήσει αρκετά από τα λιμάνια της και να αναβαθμίσει τις παράκτιες υποδομές», πρόσθεσε.

economist panel3

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

stamoulis anakainisi

This will close in 20 seconds