Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Πρωτοφανής κρίση στις ΗΠΑ για σύνορα, μεταναστευτικό – Βγήκαν τα… τανκς στους δρόμους του Τέξας

texasftyf7t

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, ετοιμάζεται να αψηφήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την μετανάστευση, παρότι ο Τζο Μπάιντεν από τον νόμο είναι ο μόνος αρμόδιος.

Πρωτοφανής κρίση στις ΗΠΑ για σύνορα, μεταναστευτικό – Βγήκαν τα… τανκς στους δρόμους του #Τέξας

Η διαμάχη μεταξύ του Τέξας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον έλεγχο των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού εντάθηκε περαιτέρω, αφού ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι θα αψηφήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν και το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, διατάσσοντας την εγκατάσταση ακόμη περισσότερων συρματοπλεγμάτων για την αποτροπή της μετανάστευσης.

Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε με 5-4 υπέρ της εξουσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αφαιρέσει το αμφιλεγόμενο σύρμα που εγκαταστάθηκε κατά μήκος των συνόρων στο Τέξας, με εντολή του Άμποτ.

Τίποτα δεν με εμποδίζει να διατάξω την εθνοφρουρά να τοποθετήσει επιπλέον συρματόπλεγμα, είπε ο σκληρός Τεξανός Κυβερνήτης

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα θέματα μετανάστευσης υπάγονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι σε μεμονωμένες πολιτείες. Ωστόσο ο Άμποτ έχει επανειλημμένα επικαλεστεί ένα «παραθυράκι» στα συντάγματα των ΗΠΑ και του Τέξας, χαρακτηρίζοντας τους μετανάστες «δημόσιο εξωτερικό εχθρό», που του δίνει το δικαίωμα να ασκήσει σχετικές πολιτικές στο όνομα της ασφάλειας των συνόρων.

Τεχνητή ένταση σε μια προσπάθεια να συσπειρωθεί ο αμερικανικός νότος

Ο κυβερνήτης Άμποτ δήλωσε πως «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έσπασε τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτειών. Η εκτελεστική εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει συνταγματικό καθήκον να επιβάλλει αυτούς τους νόμους, τους έχει παραβιάσει», είπε. Ο πρόεδρος Μπάιντεν απέδοσε τελεσίγραφο που λήγει στις 27 Ιανουαρίου προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και να μεταβιβάσει τα συνοριακά φυλάκια και τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση (ICE).

Παρά την ψήφο των δικαστών του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, ο Άμποτ, ένας ακροδεξιος Ρεπουμπλικάνος με έφεση στην alt right διαλεκτική, εντείνει τα σχέδιά του να προσπαθήσει να περιφράξει τμήματα των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό. Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες έλαβαν περαιτέρω επιβεβαίωση αυτή την εβδομάδα στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι μπορούν να απομακρύνουν το συρματόπλεγμα, καθώς η επιβολή της μεταναστευτικής νομοθεσίας υπάγεται στην ομοσπονδιακή δικαιοδοσία.

Όμως ο Άμποτ υποστήριξε ότι τίποτα δεν τον εμποδίζει να δώσει εντολή στην εθνοφρουρά του Τέξας να συνεχίσει να τοποθετεί κι άλλα συρματοπλέγματα. Η εθνοφρουρά αποτελεί τελικά μέρος του αμερικανικού στρατού, που εποπτεύεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως αρχιστράτηγο, αλλά εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου ο πρόεδρος αναλαμβάνει ρητά τον ομοσπονδιακό έλεγχο, η εθνοφρουρά σε κάθε πολιτεία λαμβάνει εντολές από τον κυβερνήτη της πολιτείας της.

in

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

thermo knauf

This will close in 20 seconds