Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Pyrgos By Night: 80s-90s!!!

vitrinaplateia

 Ανέκαθεν, ο Πυργιώτης γνώριζε από καλή διασκέδαση και χώρους που αφήνουν εποχή. Από τους πανηγυρισμούς για την απελευθέρωση της πόλης ως τα καφέ σαντάν του 1920 και τις μεταπολεμικές κοσμικές ταβέρνες του Πύργου, από τις πρώτες ντίσκο της πόλης έως το Mercado και το Fuego, ο Πυργιώτης ξέρει και θέλει να διασκεδάζει!

Εμείς επιλέξαμε – σε έρευνά μας το Σεπτέμβριο του 2011 – να συναντήσουμε ανθρώπους που έζησαν εκ των έσω τη νυχτερινή ζωή στον Πύργο τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 και να μας ταξιδέψουν σε μια εντελώς διαφορετική εποχή διασκέδασης των νέων, κυρίως στο πλαίσιο των ντίσκο και των μπαρ.

       Πύργος 1980. Οι νέοι της πόλης έχουν να επιλέξουν μεταξύ λίγων κέντρων με ζωντανή ελληνική μουσική, καθότι τα περισσότερα “μπουζούκια” βρίσκονταν στην Αμαλιάδα, πολλών καφέ, καφέ – μπαρ και αρκετών ντισκοτέκ. Οι ντισκοτέκ είναι χώροι με μουσική της εποχής, με την πασίγνωστη ντίσκο – μπάλα, με πολλούς καναπέδες και καθίσματα και με επίκεντρο την πίστα.

        Σε αμιγώς ντίσκο ρυθμούς αυτή την περίοδο έχουμε τη Diamond(από τα τέλη της δεκαετίας του 1970) κάτω από το Επαρχείο και τη Fox, η οποία κάνει την εμφάνισή της γύρω στα 1982 στην Οδό Ομήρου. Άλλες ντίσκο με βραχύβια λειτουργία ήταν η ΜΙΚΥ στο Σταυροπάζαρο ˙ η 2001GR(ή 2002GR) στο παλιό Ιππορφοβείο, πλησίον τού Σταδίου ˙ η Collector στο κάτω τμήμα της Οδού Γκοτσίνα και η θερινή ντίσκο ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ επί της Ε. Ο. Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας κοντά στις ΦΥΤΙΕΣ. Παρά ταύτα, η πρώτη απόπειρα για λειτουργία θερινής ντίσκο στην πόλη ήταν στο τέλος των 80’ς στο χώρο του άλλοτε θερινού κινηματογράφου ΝΑΖΙΚΑ. Μια προσπάθεια που δεν καρποφόρησε και η θερινή ντίσκο λειτούργησε μονάχα για δυο καλοκαίρια.

       Οι μεγαλύτερες ντίσκο τής εποχής στην πόλη είναι η Moonlight στην Οδό Τάση Καζάζη στο σημείο που σήμερα στεγάζεται γνωστό γυμναστήριο και η Spider, στο κτίριο τού άλλοτε ΘΕΑΤΡΟΝ. Η Spider άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας ως ντίσκο, ωστόσο για κάποια χρόνια λειτουργούσε την ημέρα και ως καφέ με ιδιαίτερη απήχηση. Όταν η επιτυχία των δυο τελευταίων στα μέσα της δεκαετίας αρχίζει να εξασθενεί, τότε ανοίγει η ΚΟΝΑ ΚΑΙ, στο παλιό κτίριο δίπλα στη σημερινή Τράπεζα Πειραιώς, παραπλεύρως του ΟΤΕ. Η ντίσκο ΚΟΝΑ ΚΑΙ θεωρείται μεταίχμιο μεταξύ των MoonlightκαιSpiderκαι στα μπαρ των 90′s. Ωστόσο, σημειώνει μεγάλη επιτυχία στη νυκτερινή ζωή της πόλης στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80 σε σημείο μάλιστα που οι χοροί των λυκείων του Πύργου για τη συγκέντρωση χρημάτων για την πενθήμερη εκδρομή διοργανώνονται εδώ1.

      Από την άλλη, ντίσκο με ροκ “διαθέσεις” τη δεκαετία του 1980 έχουμε την Butterfly με πιο ροκ διαθέσεις σε κατεδαφισμένο σήμερα κτίριο, στη θέση της σημερινής Γενικής Τράπεζας στην Οδό Πατρών και την Old House στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

      Σημείο σταθμός στη νυχτερινή διασκέδαση του Πύργου μπορεί να θεωρηθεί ασφαλώς η OPAS. Πρόκειται για “ιστορικό” ροκ μπαράκι – ένα από τα πρώτα τού είδους στην περιοχή – το οποίο ανοίγει πιθανόν το 1983 στην Οδό Μπιζανίου, πιο κάτω από το Δικαστικό Μέγαρο. Το μπαρ σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Εδώ παίζει μουσική ο Μπάμπης Στόκας (των Πυξ Λαξ) και βρίσκεται στον Πύργο υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία στη ΣΕΤΤΗΛ. Στα τέλη της δεκαετίας, όταν σχηματίζεται το γνωστό συγκρότημα, ο Στόκας επιστρέφει και δίνει με τους Πυξ Λαξ μια από τις πρώτες τους συναυλίες στο Κατάκολο. Η OPAS έκλεισε γύρω στο 1993 όταν το νεοκλασικό κτίριο κατέρρευσε εξαιτίας των σεισμών.

       Λίγο πριν φύγει η δεκαετία του 1980, κάνουν την εμφάνισή τους τα μπαρ. Η ΚΟΝΑ ΚΑΙ κλείνει και ο ιδιοκτήτης της ανοίγει ένα νέο χώρο στις επιταγές της εποχής, την ΑΡΕΝΑ (άνοιξε γύρω στα 1988-89 και έκλεισε πέντε χρόνια περίπου αργότερα), σε χώρο του παλιού εργοστασίου ΔΗΜΗΤΡΑ επί της Οδού Εθν. Αντιστάσεως. Τώρα, η Spider γίνεται καφετέρια (έως τις αρχές των 90’ς) και οι ντίσκο χάνονται από τη νυκτερινή ζωή του Πύργου.

       Αυτή την περίοδο, ανοίγει η ΠΕΛΟΠΟΣ, το πρώτο ίσως αμιγώς μπαρ στην πόλη. Όπως δηλώνει και το όνομά του βρίσκεται στην Οδό Πέλοπος στα Χαλικιάτικα σε νεοκλασικό κτίριο. Το μπαρ αυτό ουσιαστικά “διώχνει” από τη διασκέδαση την πίστα και τους καναπέδες και οι θαμώνες φαίνεται να θεωρούν αδιαννόητο να πίνεις το ποτό σου όρθιος! Η επιτυχία παρά ταύτα είναι ανεπανάληπτη. Για πρώτη φορά, το επίκεντρο της διασκέδασης μετατοπίζεται σε αυτή τη γειτονιά της πόλης. Εξίσου μεγάλη απήχηση έχει και η μπουάτ ΔΕΚΑΕΤΙΑ, επίσης η πρώτη του είδους της στην πόλη. Ανοίγει λίγο πριν το ’90 στην Πλατεία Αυγερινού, μπροστά από τη σημερινή Αγροτική Τράπεζα, αλλά δεν μένει για πολύ, καθότι ο ιδιοκτήτης της την μεταφέρει στην έξοδο της πόλης προς το Κατάκολο. Βραχύβια ζωή αυτή την περίοδο έχει και το Wine Bar, μικρό μπαράκι επί της οδού Λιούρδη, απέναντι από τον Άγιο Αθανάσιο. Κλείνοντας τη δεκαετία, αναφέρουμε και την ΚΑΜΕΛΟΤ, μπαρ που μας το χαρακτήρισαν “για τους πιο διαχυτικούς” σε κτίριο επί της Οδού Καστόρχη δίπλα στη σημερινή Τράπεζα Αττικής.

        Πύργος 1990. Η νέα δεκαετία βρίσκει τον Πύργο με πολλά μπαρ, αλλά και πολλά καφέ που το βράδυ γίνονται μπαρ. Εν συντομία, ως καφέ – μπαρ αναφέρουμε το REX το οποίο προηγουμένως λειτούργησε για ολόκληρες δεκαετίες ως κινηματογράφος, τη ΝΕΦΕΛΗ στο ρετιρέ της πολυκατοικίας με τη στοά στην Οδό Μιαούλη και το ΝΟΥΦΑΡΟ στην Οδό 28ης Οκτωβρίου. Στις αρχές του 1990 τα μπαρ που συχνάζουν οι νέοι είναι, εκτός από όσα αναφέραμε παραπάνω ότι έκλεισαν μετά το ’90, ο ΜΥΘΟΣ (στον όροφο πάνω από τα σημερινά ΕΛΤΑ) που δεν λειτούργησε για περισσότερα από 3 χρόνια, το ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ (δίπλα στη παλιά Βιβλιοθήκη, επί της 28ης Οκτωβρίου) το οποίο ανοίγει ως μπαρ και αργότερα δίνει το στίγμα του και με ζωντανή μουσική, το BORSALINO bar (στην Οδό Ερμού) που λειτουργεί για περίπου 3 χρόνια και αυτό και η BOLERO (στο σημερινό Αlessio) η οποία προηγουμένως λειτουργούσε για αρκετά χρόνια ως Divina cafe και τώρα γίνεται κλαμπ με σημείο αναφοράς τις βραδιές που έπαιζε μουσική ο DJ Μαρίνης! Ακριβώς δίπλα στην Bolero έχουμε και το καφέ – μπαρ ΕΡΩΔΙΟΣ, το οποίο αργότερα θα ονομαστεί ENIGMA και σχετικά πρόσφατα ESCAPE, στο σημείο σήμερα που έχουμε τη γνωστή μπυραρία. Πλέον έχουμε και το ΦΑΣΜΑ, μπαρ που θα λειτουργήσει για λίγα χρόνια σε νεοκλασικό κτίριο δίπλα στις σημερινές εγκαταστάσεις της ΟΡΤ, όπως και και την ΕΛΞΗ, καφέ – μπαρ που τη δεκαετία του ’80 λειτουργούσε ως New City cafe και σήμερα είναι το GALA, στην Κεντρική Πλατεία.

       Λίγο πριν την αλλαγή του αιώνα. Η ατζέντα της νυκτερινής ζωής αλλάζει ξανά. Ανοίγουν τα πρώτα κλαμπ, όπως τα ξέρουμε σήμερα, τα περισσότερα από τα μπαρ έχουν κλείσει ή έχουν αλλάξει όνομα ή και χώρο και η μουσική αλλάζει τάσεις. Συναντούμε την παλιά Spider να είναι πια ΘΕΑΤΡΟΝ και να λειτουργεί ως κλαμπ (λίγο αργότερα θα εξελιχθεί σε μπουζούκια έως πρότινος), αφού έχει περάσει μια περίοδο υψηλού ανταγωνισμού ως καφέ με το REX, το οποίο κρατά τη διπλή του ιδιότητα ως καφέ και ως κλαμπ, ενώ τη θέση της Moon light να έχει πάρει το κλαμπ Bora – Bora, αλλά όχι για πολύ καιρό. Οι ιδιοκτήτες του REX τότε δίνουν βαρύτητα στο καφέ και ως κλαμπ ανοίγουν απέναντι από το Σταθμό του ΟΣΕ, σε ιστορικό βιομηχανικό κτίριο το VERSUS, το οποίο για αρκετά χρόνια έγινε συνώνυμο της λέξης κλαμπ στην πόλη. Την ίδια περίοδο, παραπλεύρως του Δικαστικού Μεγάρου ανοίγει η ΒΕΓΓΕΡΑ, η οποία οδηγεί τη διασκέδαση για κάποιο καιρό (έκλεισε στο 2000 ή 2001).

      Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ανοίγουν τρία νυκτερινά μαγαζιά τα οποία τα έχουμε έως σήμερα. Η Παλαιά Αγορά, απέναντι από το ομώνυμο μνημείο της πόλης, είναι το πρώτο κλαμπ που ανοίγει στο ιστορικό κέντρο του Πύργου. Αυτή την περίοδο σχεδόν όλα περιστρέφονται γύρω από την Πλατεία, όπως το MELROSEΆνοιξε κοντά στο 1995 και πρόκειται για το νυχτερινό μαγαζί στον Πύργο που δεν άλλαξε χαρακτήρα και όνομα ώς τις μέρες μας. Αμιγώς ροκ στέκι, το οποίο διαδέχτηκε την OPAS. Παράλληλα με το MELROSE ανοίγει ακριβώς δίπλα το DOLCE, η λειτουργία τού οποίου περιορίζεται στις δυο περίπου σεζόν, οπότε το 1998 το αναλαμβάνει ο αείμνηστος Αντώνης Κάρδαρης και ανοίγει μαζί με τον Κώστα Παπαγεωργίου το TIERRA DEL FUEGO (εμπνευσμένο το όνομα από το ράλλυ στη Γη του Πυρός), όπως ήταν η πρώτη ονομασία του γνωστού κλαμπ. Για τρία περίπου χρόνια, το FUEGO αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό από τη ΒΕΓΓΕΡΑ, η οποία λίγο αργότερα κλείνει, ενώ συνεχίζουν τη λειτουργία τους το VERSUS, το FUEGO και τα υπόλοιπα που αναφέραμε ότι φτάνουν ως την αλλαγή του αιώνα.

        Και κάπως έτσι φτάνουμε στο 2000, όπου η κατάσταση στη νυκτερινή ζωή του Πύργου δεν είναι πολύ διαφορετική από το σήμερα. Λίγο πριν αλλάξει ο αιώνας όμως, διαφορετικό “αέρα” έδωσε η αναπαλαίωση του ιστορικού κέντρου της πόλης, από την Κεντρική Πλατεία προς το Σταυροπάζαρο. Κατά κύριο λόγο, η διασκέδαση ακόμα και στις μέρες μας βρίσκεται εδώ.

       Τα τελευταία δέκα χρόνια η διασκέδαση στον Πύργο τα έχει σχεδόν όλα ή τουλάχιστον γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως άλλωστε ο Πύργος ανέκαθεν είχε έντονη και άκρως ενδιαφέρουσα νυκτερινή ζωή!

       Ευχαριστώ θερμά όλους όσους συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην έρευνα. Αναντίρρητα, παραλείψαμε ή κάναμε λάθη σε χώρους διασκέδασης, ονόματα, ημερομηνίες και γεγονότα. Ο αναγνώστης ας μας συγχωρέσει.

ΠΗΓΗ

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

thermo knauf

This will close in 20 seconds