Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
keapyrgou
droggitis

Σε πρόωρη αποπληρωμή χρέους 8 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Ελλάδα

xreos=ellada economy

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει την πρόωρη αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων ύψους 8 δισ. ευρώ, με δόσεις των 2,645 δισ. ευρώ που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028. Ειδικότερα, ένα ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ θα καταβληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με κεφάλαια από το “μαξιλάρι” που έχει η χώρα μας, ενώ τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο του 2025 και η εξόφλησή τους θα γίνει από τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 36,1 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν αυτό που γίνεται είναι η Ελλάδα να κάνει γνωστό προς όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο δάνειο ότι προτίθεται να αποπληρώσει την τριπλή δόση του δανείου μέχρι και το τέλος του χρόνου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το αίτημα να περάσει από το Eurogroup. Επίσης τα εθνικά κοινοβούλια της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας θα πρέπει επίσης να το περάσουν, έστω και τυπικά.

Μόλις τελειώσει και αυτή η φάση θα μένει μια τριπλή απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ο ESM θα πρέπει να εγκρίνει τυπικά το ελληνικό αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή χρέους. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδώσει ένα κείμενο για έγκριση του ελληνικού αιτήματος και μετά να εκδοθεί ένα έγγραφο με το οποίο θα αποποιείται του δικαιώματος του ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας να διεκδικήσει πρόωρη αποπληρωμή και των δικών του δανείων. Μαζί θα πρέπει να εκδοθεί και η τρίτη απόφαση με την οποία θα μπορεί να αρθούν οι περιορισμοί στα 15,7 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού μαξιλαριού το οποίο είχε εκταμιεύσει προς την χώρα μας το καλοκαίρι του 2018. Τα χρήματα είχαν ως μοναδική αποστολή να βοηθήσουν την Ελλάδα στην επάνοδο της στον δανεισμό από τις αγορές. Τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μόνο για να καλύψουν κάποια έκδοση ομολόγων του Δημοσίου η οποία δεν πήγε καλά. 

Η Eurostat 

Στο μεταξύ, σε νέα αιτήματα για δημοσιονομικές προσαρμογές συνολικού ύψους 29,5 δισ. ευρώ επανέρχεται η Eurostat, θέτοντας ξανά θέμα για τα 17,5 δισ. ευρώ των εγγυήσεων του Δημοσίου για το σχέδιο “Ηρακλής” αλλά και για 12 δισ. ευρώ από τους αναβαλλόμενους τόκους του δανείου των 96 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) το 2011. 

Στην ουσία, η Eurostat επιμένει ξαφνικά ότι θα πρέπει να γίνουν δημοσιονομικές προσαρμογές ύψους 29 δισ. ευρώ σε βάρος του δημόσιου χρέους, ενώ έχει εκδώσει σχετικούς οδηγούς με άλλη κατεύθυνση. Σύμφωνα με κανονισμό του 2023, οι εγγυήσεις του Δημοσίου για κόκκινα δάνεια και ειδικότερα η δημοσιονομική επίδραση στο χρέος των κρατών-μελών θα εξετάζονται, για ποσά που δίνονται από το 2023 και μετά. Παρόλα αυτά, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία επανέρχεται στα επιχειρήματα της για αύξηση κατά 17,5 δισ. ευρώ του χρέους από τις κρατικές εγγυήσεις του σχεδίου “Ηρακλής”. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Αθήνα, έχει απαντήσει επαρκώς με τα ίδια επιχειρήματα, σε ανάλογες απαιτήσεις που είχε το 2021 και το 2022. 

Εκτός από τις εγγυήσεις του “Ηρακλή”, η Eurostat ζητά εκ των υστέρων να εγγραφούν στο χρέος από το 2025 οι μισοί από τους τόκους συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ του δανείου, ύψους 96 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα από τον EFSF στην αρχή του δευτέρου μνημονίου. 

Πηγή:Capital.gr

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos