
Στο επίκεντρο τα οφέλη της Ολυμπίας Οδού – Διονυσία Αυγερινοπούλου: “Ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, σημαντικό έργο υποδομής, έργο ζωής και ανάπτυξης για την περιοχή”

Ποια είναι τα οφέλη της Ολυμπίας Οδού; Αυτό ήταν το κύριο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στο πάνελ: «Η Ολυμπία Οδός ως μοχλός ανάπτυξης για την Παραϊόνια Ελλάδα». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του 13ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.
Η Βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, Διονυσία Αυγερινοπούλου, τόνισε ότι το έργο της οδικής σύνδεσης Πάτρας – Πύργου είναι «ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, έργο ζωής και ανάπτυξης για την περιοχή». Παράλληλα, εξήρε τον τρόπο κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου που συμπεριέλαβε τις κλιματικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, ενώ επισήμανε ότι είναι ένα έργο που «δένει» 4 περιοχές της χώρας και 6 νομούς.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα. Αυγερινοπούλου και στις πολλαπλές καινοτομίες του οδικού αυτού άξονα, όπως στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, στα 19 φωτοβολταϊκά πάρκα κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού, στα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν, στους έξυπνους μετρητές κλίματος και θερμοκρασίας και στις λάμπες led.
Επιπλέον σημείωσε ότι κατά μήκος της Οδού, υπάρχουν 11 σταθμοί παραγωγής καθαρού νερού υψηλής ποιότητας από τον αέρα.
«Το κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα είναι σημαντικό, καθώς είναι πλέον ένας ασφαλής δρόμος, που θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στο νομό και στα σημαντικά ιστορικά του μνημεία, που θα προσφέρει γρήγορη πρόσβαση σε υποδομές όπως νοσοκομεία και λιμάνια σημαντικά για την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων της περιοχής», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος, τόνισε ότι αυτή η σύνδεση Πάτρα-Πύργος έχει περάσει από «πολλά κύματα».
Παράλληλα σημείωσε: «Είναι κανείς να αναρωτιέται πώς ο τόπος άντεξε μέχρι σήμερα να έχει σημαντική παραγωγή παρά την έλλειψη υποδομών, όπως ο δρόμος ή το φυσικό αέριο. Η προστιθέμενη αξία του δρόμου για την ασφάλεια των 720 χιλιάδων κατοίκων της περιοχής είναι σημαντική και για τον σκοπό αυτό ήδη από όλη αυτή την περίοδο της κατασκευής η Περιφέρεια επενδύει σε έργα υποδομής μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της Ολυμπίας Οδού. Τέλος, αναφέρθηκε στη δράση σε συνεργασία με την Ολυμπία Οδό και τον ΙΟΑΣ για την εκπαίδευση των νέων οδηγών της περιοχής.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρος Λουλούδης, επισήμανε ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση του δρόμου κάνει την ανάγκη για επιτάχυνση των προσπαθειών της περιοχής πολύ μεγαλύτερη. «Δεν θα πανηγυρίσω, καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει μείνει πολύ πίσω και πρέπει να κάνει πολλά βήματα με την βοήθεια υποδομών αλλά και κρατικών παρεμβάσεων, έως ότου ‘πάρει μπρος’ η οικονομία της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, τόνισε τη σημασία της σύνδεσης της περιοχής με το αεροδρόμιο του Άραξου, το οποίο θα έπρεπε να μετονομαστεί σε αεροδρόμιο Πατρών. Ο κ. Λουλούδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τόνωσης της τοπικής οικονομίας, των ΜμΕ αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να αυξηθεί ουσιαστικα το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα, τόσο στην περιοχή όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» Παναγιώτης Παπανικόλας, είπε ότι o «νέος δρόμος δεν φέρνει μόνο ανάπτυξη· φέρνει πάνω από όλα ασφάλεια, φέρνει ζωή — και βάζει τέλος σε έναν φόρο αίματος που δεν έπρεπε ποτέ να υπάρξει.
Με αυτό το στόχο, μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια είναι σε εξέλιξη: Οι άνθρωποι στα εργοτάξια της Κοινοπραξίας δουλεύουν ταυτόχρονα σε πολλά διαφορετικά σημεία, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε παραδώσει έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, που θα προσφέρει, επίσης, άνεση και ταχύτητα.
Είναι πλέον πολύ ορατό ότι στην Ολυμπία Οδό επενδύουμε πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις μας σε τεχνολογικές λύσεις, που προστατεύουν το περιβάλλον και αναβαθμίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία. Αναμφίβολα, το έργο που ξεχωρίζει είναι το σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης Hybrid το οποίο εφαρμόζουμε στην Αθηνών – Πατρών από το 2021 και πολύ σύντομα θα απολαμβάνουν και οι ταξιδιώτες στην Ηλεία».
Τέλος, ο κ. Παπανικόλας, μίλησε για το πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων οδηγών της περιοχής και είπε ότι έχει ήδη εκπαιδεύσει 12 χιλιάδες μαθητές που ζουν κατά μήκος της διαδρομής. Συμπλήρωσε ότι η Ολυμπία Οδός είναι μία πολιτιστική διαδρομή. «Οραματιζόμαστε η Ολυμπία να γίνει ένας ημερήσιος πολιτιστικός προορισμός, όπως οι Δελφοί ή η Επίδαυρος», ανέφερε.
Ypodomes.com
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.