Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας: “Αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έτους 2024 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

sylypalnomarxiailias2

Ιδιαίτερα προβληματική εμφανίζεται να είναι η οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αφού παρουσιάζεται αδυναμία κάλυψης των πιστώσεων σε αιτήματα δαπανών που έχουν σχέση με παγιωμένες δαπάνες, με αποτέλεσμα εκτός του έντονου προβληματισμού που αναπτύσσεται, να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Υπηρεσιών.

Ειδικότερα:

Με την 52/2024 (ΑΔΑ: Ρ1Α17Λ6-240) απόφασή του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε η 1η τροποποίηση του προϋπολογισμού έτους 2024 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Επί της συγκεκριμένης τροποποίησης ο Σύλλογός μας με αφορμή τη μεταφορά πιστώσεων από την Μισθοδοσία στις Λειτουργικές Δαπάνες, είχε προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης καταγγέλλοντάς τη συγκεκριμένη πρακτική, θέτοντας παράλληλα ως υπόλογη την Περιφερειακή Αρχή σε κάθε περίπτωση μη ομαλής καταβολής οποιασδήποτε δαπάνης που αφορά την αποζημίωση των εργαζομένων.

Η 1η τροποποίηση του προϋπολογισμού, η οποία ελέγχθηκε και εγκρίθηκε με μία αξιοθαύμαστα ταχύτατη διαδικασία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αποδείχθηκε αποτυχημένη. Αμέσως μετά την έγκρισή του, οι Υπηρεσίες ενημερώνονταν από τη Διεύθυνση Οικονομικού – Δημοσιονομικού Ελέγχου για την αδυναμία του τροποποιημένου προϋπολογισμού να καλύψει τις αναλήψεις δαπανών. Πολλές δαπάνες που έχουν άμεση σχέση με την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών μας δεν μπορούν να εκτελεσθούν λόγω έλλειψης πιστώσεων αφού στους αιτούμενους Κ.Α.Ε. εμφανιζόταν από ελάχιστο έως μηδενικό υπόλοιπο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Κ.Α.Ε. 0719, 0721 και 0722 που αφορούν τα έξοδα μετακίνησης, τον Κ.Α.Ε. 0861 που αγορά την επισκευή και συντήρηση των μεταφορικών μέσων, τον Κ.Α.Ε. 0869 που αφορά τη συντήρηση εξοπλισμού κ.λ.π.

Την ίδια στιγμή, από τις πιστώσεις της Π.Ε. Ηλείας καλύπτονται οι δαπάνες για τα έξοδα μετακίνησης και την υπερωριακή αποζημίωση των επιστημονικών συνεργατών και των υπαλλήλων των γραφείων Αντιπεριφερειαρχών, παρόλο που σύμφωνα με το άρθρο 2 του εγκεκριμένου ΟΕΥ, οργανικά ανήκουν στην Κεντρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όχι σε περιφερειακές υπηρεσίες που οργανώνονται στο πλαίσιο της οικείας Περιφερειακής Ενότητας (ενδεικτικά ΧΕΠ: 0656Γ/2024, 0850Γ/2024, 0671Γ/2024).

Η Περιφερειακή Αρχή στην αδυναμία της να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό, όπως αυτός είχε τροποποιηθεί και ελεγχθεί πρόσφατα, έθεσε ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στην συνεδρίαση της 17ης Ιουνίου 2024 της Περιφερειακής Επιτροπής την εκ νέου τροποποίηση του.

Όλα τα αναφερόμενα, θέτουν ζητήματα για την ορθολογική διαχείριση των πιστώσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για τον ρόλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που με μεγάλη ευκολία προχωράει στη νομιμοποίηση σε ότι της υποβάλλεται για έλεγχο. Παράλληλα εντείνουν την ανησυχία μας για την απρόσκοπτη καταβολή της μηνιαίας μισθοδοσίας μας, αφού οι υπόλοιπες μισθολογικές παροχές έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες σύμφωνα με τις ανάγκες των Υπηρεσιών, να σταματήσει τους πειραματισμούς με τις ανεφάρμοστες τροποποιήσεις των προϋπολογισμών και να εγγυηθεί την απρόσκοπτη καταβολή του συνόλου των παροχών προς τους υπαλλήλους.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Θεόδωρος Τσίπας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds