Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

“Τα μυστικά του θησαυροφυλακίου” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

mouseiopatraekthema

Η αρχαιολογική περιοδική έκθεση με θέμα «Τα Μυστικά του Θησαυροφυλακίου» ρίχνει φως στην οικονομική ευμάρεια των κατοίκων της Πάτρας ήδη πριν τη ρωμαϊκή περίοδο, τη χλιδή στη διαβίωση αλλά και στα ταφικά έθιμα, τον συμβολισμό στην εικονογραφία κοσμημάτων, το προηγμένο επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης και τεχνογνωσίας, το κύρος που προσέδιδε ο χρυσός στον κάτοχό του ακόμη και ως κτέρισμα της μεταθανάτιας ζωής, τις ιστορικές συνθήκες και οικονομικές κρίσεις που σκιαγραφούνται από περιπτώσεις αποθησαυρισμένων νομισμάτων.

Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από ανασκαφές στην Πάτρα και στοχεύει να ρίξει φως στην οικονομική ευμάρεια των κατοίκων της πριν τη ρωμαϊκή περίοδο, τη χλιδή στη διαβίωση και τα ταφικά έθιμα, την καλλιτεχνική έκφραση και επιδόσεις, τον συμβολισμό στην εικονογραφία, τις κοινωνικές και φιλοσοφικές ή θρησκευτικές προεκτάσεις των πολύτιμων αντικειμένων που εκτίθενται.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι κυριολεκτικός καθώς υπάρχει θησαυροφυλάκειο στην Εφορία Αρχαιοτήτων και αποφασίσαμε να το ανοίξουμε και να εκθέσουμε τα περιεχόμενά του, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Αννίτα Κουμούση, διευθύντρια Εφορίας Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Εκτίθενται πάνω από πέντε χιλιάδες κομμάτια πολύτιμων αντικειμένων από την περιοχή της Πάτρας, πρόσθεσε.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης αποτελείται από κοσμήματα κυρίως από χρυσό, ασήμι και πολύτιμες πέτρες, τόνισε ο αρχαιολόγος Γιάννης Μόσχος. Αυτά τα υλικά δεν υπήρχαν στην περιοχή αλλά εισάγονταν, πρόσθεσε.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Νοεμβρίου 2023 έως τα τέλη Μαρτίου 2024 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ert

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos