Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

kaka ntoa aplo
topintzis plaiso
anthoulis 2x5 new 1

Τέλος εποχής για τα πετροδολάρια της Wall Street

mitropoulos usa markets

Για περισσότερο από μισό αιώνα υπήρχε μια άγραφη, σιωπηρή, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική συμφωνία που στήριζε την παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική.

Από το 1974, οι χώρες του Κόλπου πωλούσαν το πετρέλαιό τους σε δολάρια και επανεπένδυαν τα κέρδη σε αμερικανικά ομόλογα. Σε αντάλλαγμα, η Ουάσινγκτον παρείχε την ομπρέλα ασφαλείας της στην περιοχή. Αυτή η ανεπίσημη συμφωνία τηρήθηκε με ευλάβεια από όλους μέχρι σήμερα και εξηγεί εν μέρει το σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού των ΗΠΑ. 

Ο πόλεμος στο Ιράν μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ επιτέθηκαν χωρίς προειδοποίηση των συμμάχων τους στον Κόλπο και άφησαν εκτεθειμένες τις υποδομές τους σε ιρανικά πλήγματα. Η παραγωγή φυσικού αερίου LNG του Κατάρ εκτιμάται ότι θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για ενδεχομένως 5 χρόνια. Αυτό ήταν ένα μήνυμα προς τις κυβερνήσεις του Ριάντ και του Άμπου Ντάμπι. Ο Αμερικανός σερίφης, η αμερικανική εγγύηση ασφαλείας, δεν είναι πια εκεί. Ίσως γιατί η Αμερική δεν χρειάζεται πλέον το πετρέλαιο του Κόλπου. Το γράφημα των Financial Times απεικονίζει ότι οι αμερικανικές εισαγωγές αργού πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο έχουν υποχωρήσει από τα 80-90 εκατ. βαρέλια μηνιαίως στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σε λιγότερα από 20 εκατ. βαρέλια σήμερα. Η Αμερική έχει τη δική της πλέον σχιστολιθική ενέργεια. Κατά συνέπεια, δεν νιώθει την ανάγκη να υπερασπίζεται την περιοχή. Το πρόβλημα τώρα έχει περάσει στην άλλη πλευρά της εξίσωσης. Τι θα κάνουν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τα 250 δισ. δολάρια σε αμερικανικό χρέος που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους; Ακόμη κι αν σταματήσουν σταδιακά τις αγορές ή τις ανανεώσεις αμερικανικών ομολόγων, οι αποδόσεις θα ανεβούν, ο δανεισμός των ΗΠΑ θα γίνει ακόμη πιο ακριβός, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στην παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos