Θύελλα αντιδράσεων φέρνει το «κρυφό» σχέδιο νόμου Βοϊτσεχόφσκι για την επισιτιστική ασφάλεια
Η λεγόμενη «Οδηγία για την Προστασία των Γεωργικών Δραστηριοτήτων» δεν αποτελεί μέρος της νομοθετικής ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η σύνταξή της έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ο Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος πρόκειται να αντικατασταθεί σύντομα, φαίνεται να έχει προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια ως τελευταία προσπάθεια να αφήσει μια κληρονομιά υπέρ των αγροτών της ΕΕ.
Ο Olof Gill, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο νόμου συντάχθηκε από τον Βοϊτσεχόφσκι προσωπικά, χωρίς τη συμμετοχή των υπηρεσιών της Επιτροπής.
Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο απερχόμενος Επίτροπος Γεωργίας προκαλεί αντιδράσεις. Τον περασμένο μήνα, εξέδωσε μια απροσδόκητη έκθεση που παρουσίαζε τις «σημαντικότερες δραστηριότητες και επιτεύγματα» της θητείας του, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και η αμφιλεγόμενη απόφαση των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης να απαγορεύσουν τις ουκρανικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Ο Βοϊτσεχόφσκι είχε χαρακτηρίσει την απαγόρευση αυτή ως «σημαντικό προσωπικό επίτευγμα», γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Πριν από αυτό, τον Μάρτιο, η Επιτροπή επέπληξε τον συντηρητικό πολιτικό για την αυθόρμητη ανακοίνωση σημαντικών αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αλλαγές που η Επιτροπή χαρακτήρισε ως πηγή εντάσεων για τους αγρότες στην Ευρώπη.
Η νομοθεσία της ΕΕ ξεκινά με μακροχρόνιες αξιολογήσεις επιπτώσεων, διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενα μέρη και προσεκτική συγγραφή από εμπειρογνώμονες της αρμόδιας υπηρεσίας. Το προσχέδιο όπως φανερώνεται είναι ουσιαστικά ένα σημείωμα που θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να είχε συνταχθεί από τα ισχυρά λόμπι των αγροτών της Ευρώπης. Εκτός από μερικές διατάξεις για τους παραγωγούς μικρής κλίμακας, το κείμενο ευνοεί ιδιαίτερα τις μεγάλες αγροτικές ενώσεις, προκρίνοντας την αφαίρεση περιβαλλοντικών περιορισμών για να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια, ενώ προτείνει μια σειρά από οικονομικά και νομικά προνόμια για τους παραγωγούς.
Προειδοποιώντας για «σοβαρές απειλές για την ασφάλεια του εφοδιασμού τροφίμων μακροπρόθεσμα», το έγγραφο ξεκινά δηλώνοντας ότι οι περιβαλλοντικές και κλιματικές πολιτικές της ΕΕ μπορεί να «αυξήσουν τους κινδύνους για τη γεωργική παραγωγή» και θα πρέπει να περιοριστούν.
Το έγγραφο προειδοποιεί για «σοβαρές απειλές για την ασφάλεια του εφοδιασμού τροφίμων μακροπρόθεσμα» και υποστηρίζει ότι οι περιβαλλοντικές και κλιματικές πολιτικές της ΕΕ ενδέχεται να «αυξήσουν τους κινδύνους για τη γεωργική παραγωγή», καλώντας για περιορισμό αυτών των πολιτικών. Επίσης, προτείνει την απαλλαγή των αγροτών από φόρους για πωλήσεις προϊόντων απευθείας στους καταναλωτές και την προστασία τους από περιβαλλοντικούς ελέγχους μέσω ενός ειδικού «Farmers’ Ombudsman».
Το προσχέδιο έχει συναντήσει μέχρι στιγμής ανάμεικτες αντιδράσεις.
Ο Peter Meedendorp, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA), δήλωσε ότι η πρόθεση του Wojciechowski να δημοσιεύσει μια στρατηγική για την επισιτιστική ασφάλεια ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο, η «μορφή» του εγγράφου τον εξέπληξε. Ο Meedendorp ανησυχεί επίσης για την πιθανή σύγκρουση του χρονοδιαγράμματος του σχεδίου με την επικείμενη δημοσίευση της τελικής έκθεσης του Στρατηγικού Διαλόγου για το Μέλλον της Γεωργίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Ο Olivier De Schutter, συμπρόεδρος του Διεθνούς Πάνελ Εμπειρογνωμόνων για Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων (IPES), βρήκε ορισμένες προτάσεις του σχεδίου ενδιαφέρουσες, ιδίως αυτές που προστατεύουν τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων από την υπερβολική αγοραστική δύναμη. Ωστόσο, τόνισε ότι το συνολικό έγγραφο βασίζεται σε λανθασμένη υπόθεση, δηλαδή ότι οι στόχοι της περιβαλλοντικής προστασίας και οι ανάγκες των αγροτών είναι αντικρουόμενοι. «Κανένας επιστήμονας δεν θα υποστήριζε την άποψη ότι η μακροχρόνια επισιτιστική ασφάλεια εξαρτάται από την άρση των περιβαλλοντικών όρων που επιβάλλονται στους αγρότες», δήλωσε ο De Schutter.
Πηγή: Politico.eu