Τι αποφασίστηκε για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων σε σύσκεψη που έγινε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου
Δήμος Πύργου: Σύγκλιση απόψεων Δήμου και Φιλοζωικών Οργανώσεων -Τι αποφασίστηκε για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων σε σύσκεψη που έγινε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου
Σύγκλιση απόψεων Δήμου και Φιλοζωικών Οργανώσεων
Σύγκλιση απόψεων Δήμου και Φιλοζωικών Οργανώσεων -Τι αποφασίστηκε για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων σε σύσκεψη που έγινε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου
Σύγκλιση απόψεων διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων μεταξύ του Δήμου και των Φιλοζωικών οργανώσεων κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.
Στη συζήτηση που από πλευράς του Δήμου έλαβε μέρος ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Γιώργος Βέρροιος, εξετάστηκε η δυνατότητα της αξιοποίησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη φροντίδα των ζώων που τριγυρνούν στους δρόμους και τον περιορισμό του πληθυσμού τους.
Για τον σκοπό αυτό συνεργάτες της οργάνωσης μαζί με τoν Αντιδήμαρχο κ Θεόδωρο Κόρδα και Εντεταλμένο Σύμβουλο κ Γιώργο Βέρροιο θα επισκεφθούν από την Τρίτη 26 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 29 Μαρτίου όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των ζώων συντροφιάς.
Το πρόγραμμα, μέσα από την προβολή ενός σύντομου ενημερωτικού εκπαιδευτικού βίντεο φιλοδοξεί να ξεκινήσει μια συζήτηση για τα ζώα συντροφιάς, την επικοινωνία μαζί τους, τις σωστές και λάθος πρακτικές στην συνύπαρξη με αυτά, την υπεύθυνη συμπεριφορά τόσο απέναντι στα δεσποζόμενα όσο και στα αδέσποτα ζώα, αλλά και τη φροντίδα τους.
Επιπλέον, στο πρόγραμμα προβάλλονται οι προϋποθέσεις ευζωϊας των τετράποδων, ο ρόλος των καταφυγίων γενικότερα και της οργάνωσης Save a Greek Stray ειδικότερα.
Στόχοι
Απώτερος στόχος η σωστή πληροφόρηση, ο σεβασμός, η υπεύθυνη αντιμετώπιση των ζώων και, τελικά, η αρμονική συμβίωση με αυτά.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν διαδραστικό τρόπο ενημέρωσης γύρω από τα ζώα συντροφιάς, δίνει αφορμή για προβληματισμό, συζήτηση και δράσεις στο σχολείο ή και έξω από αυτό (ευαισθητοποίηση περίγυρου σε θέματα υγιούς ζωοφιλίας, εικονική υιοθεσία κτλ).
Το περιεχόμενο του προγράμματος είναι προσαρμοσμένο σε ηλικίες 6-11 ετών και συνάδει με το αναλυτικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Προβολή σύντομου βίντεο (20 λεπτά), διαρθρωμένο στις εξής ενότητες:
*ΓΝΩΡΙΜΙΑ με τα ζώα συντροφιάς, ώστε τα παιδιά να _γνωρίσουν τις συνήθειές τους (βιολογία και ειδικά χαρακτηριστικά), να εξοικειωθούν με τη γλώσσα των ζώων, να αντιληφθούν και τα κοινά στοιχεία και τη διαφορετικότητα στον κόσμο των ανθρώπων και των ζώων
*ΠΑΙΧΝΙΔΙ με τα ζώα, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν, να κατανοήσουν τους κανόνες, την ασφαλή προσέγγιση μέσα από σωστές και λάθος πρακτικές, και, τελικά, την αρμονική συνύπαρξη.
*Παρουσίαση δεσποζόντων και αδέσποτων ζώων, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τη διαφορά και να συνειδητοποιήσουν ποια ευθύνη έχουμε απέναντι στα ζώα, είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως απλοί πολίτες.
- Επίσης εικόνες μέσα από το καταφύγιο της SAVE A GREEK STRAY, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τη δράση των φιλοζωικών, τον ρόλο του καταφυγίου της SGS και την έννοια της υιοθεσίας.
*Παρουσίαση της ζωής με ένα κατοικίδιο, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια της ευζωΐας, της φιλίας μεταξύ ανθρώπων και ζώων, και της συντροφικότητας μέσα από παραδείγματα.
*Ζωντανή συζήτηση και προτεινόμενες δραστηριότητες από την ομάδα της Save a Greek Stray.
Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο παιδείας ενώ η 4η Απριλίου καθιερώνετε ως πανελλήνια σχολική ημέρα φιλοζωίας. Μάλιστα υπάρχει σχετική οδηγία για την εκτέλεση φιλοζωικών προγραμμάτων,(άρθρο 31 του ν.4830/2021 “νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – πρόγραμμα “ΑΡΓΟΣ” .
Προσφάτως μάλιστα συγκροτήθηκε και η εκ του νόμου προβλεπόμενη αρμόδια Πενταμελής Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον κ. Γεώργιο Βέρροιο, εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο υπεύθυνο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, την κα Καλλιόπη Παντέλη, κτηνίατρο, την κα Μυρσίνη Σαλαμανή εκπρόσωπο του φιλοζωικού Συλλόγου «ΑΔΕΠΟΤΕΣ ΠΑΤΟΥΣΕΣ ΠΥΡΓΟΥ» , την κα Ελένη Σιγούρου εκπρόσωπο του φιλοζωικού Συλλόγου «ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥ» και τον κ. Γεώργιο Νυσταζόπουλο, εκπαιδευτή σκύλων.
Ένα από τα μέτρα που εξετάστηκε για το θέμα της σταθεροποίησης του αριθμού των αδέσποτων είναι το πρόγραμμα στείρωσης που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο προσεχές διάστημα. Επίσης όσον αφορά το θέμα της φιλοξενίας αναζητείται λύση για τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών παραμονής των ζώων σε χώρο που θα επιλεγεί για το σκοπό αυτό.
Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα της υποχρέωσης των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για την ηλεκτρονική καταγραφή (τσιπάρισμα) των ζώων, τον εμβολιασμό, την αποπαρασίτωση, και τη στείρωση αυτών.
Η Επιτροπή αποφάσισε, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομικές διατάξεις, να γίνουν εντατικοί έλεγχοι , με τη συνδρομή της Δημοτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας, σε όλους ανεξαιρέτως τους αίθριους χώρους που διαβιούν ζώα συντροφιάς, όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Πύργου. Για τον λόγο αυτό παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες τους να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές που θα προβούν στους ελέγχους. Επίσης θα πρέπει να προχωρήσουν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, όπως αυτές προκύπτουν από το νόμο.
«Η κακοποίηση των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων είναι ποινικό αδίκημα», είναι το μήνυμα που βγήκε από την σύσκεψη όπου εκτός όλων των άλλων αποφασίστηκε και η δημιουργία μητρώου εθελοντών φιλόζωων που θα σιτίζουν τα αδέσποτα με την συνδρομή των ανωτέρω Φιλοζωικών οργανώσεων.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.