Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας παρουσιάζει το Ψηφιακό Αποθετήριο Τοπικής Ιστορίας της Ηλείας- Την Τετάρτη 10 Απριλίου στη Βιβλιοθήκη Πύργου
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας παρουσιάζει το Ψηφιακό Αποθετήριο Τοπικής Ιστορίας της Ηλείας
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους παρουσιάζει την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 και ώρα 19:00 στη Βιβλιοθήκη Πύργου το Ψηφιακό Αποθετήριο Τοπικής Ιστορίας σε μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί να ενισχύσει τις τοπικές ταυτότητες και να ενθαρρύνει την καταγραφή πτυχών της τοπικής ζωής, του παρελθόντος και του παρόντος της κοινωνίας μας, σε οπτικοακουστική ή κινηματογραφική μορφή.
Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και συνδιοργανώνεται με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και το Νεανικό Πλάνο, θα παρουσιαστεί η αξία της δημιουργίας και χρήσης των ψηφιακών αποθετηρίων ιστορικού περιεχομένου για την κοινότητα αλλά και για την ιστορική έρευνα από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών Έλλη Λεμονίδου, η αξιοποίηση του αρχειακού υλικού της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου από την διευθύντριά της, Νίκη Κατσιάπη, ενώ θα προβληθεί ενδεικτικό αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ, Κώστας Κορρές.
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, αλλά και το Νεανικό Πλάνο (ιδρυτικός φορέας και οργανωτής του Φεστιβάλ ως το 2017) έχουν τα τελευταία χρόνια επιχειρήσει να προσεγγίσουν ζητήματα τοπικής και μάλιστα προφορικής ιστορίας στην Ηλεία, οργανώνοντας κινηματογραφικές εκπαιδευτικές δράσεις με άξονα τέτοια ζητήματα, όπως λχ «Έναν μύθο θα σας πω», «Η προφορική ιστορία και η κινηματογραφική καταγραφή της», «Η ιστορία του μαύρου χρυσού της Ηλείας», «Η εφημερίδα Πατρίς» κ.ά.
Το οπτικοακουστικό και άλλο υλικό που προέκυψε από αυτές τις δραστηριότητες είναι το πρώτο υλικό που ήδη αναρτάται στο Ψηφιακό Αποθετήριο Τοπικής Ιστορίας και θα είναι διαθέσιμο στο κοινό από τις 10 Απριλίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ομάδες παιδιών και εφήβων λειτούργησαν με την ευθύνη ειδικά επιμορφωμένων εκπαιδευτικών της περιοχής μας και κατέγραψαν με την κάμερα μαρτυρίες αλλά και υλικό τεκμηρίωσης.
Ωστόσο το υλικό αυτό είναι μονάχα ένα κλάσμα των δυνατοτήτων που ανοίγονται αν αξιοποιήσουμε συλλογικά αυτό το εργαλείο. Έτσι, το Ψηφιακό Αποθετήριο Τοπικής Ιστορίας απευθύνεται στον κάθε πολίτη, που μπορεί και θέλει να καταγράψει σημαντικές μαρτυρίες των μεγαλύτερων γενεών ή το έχει ήδη κάνει και δυσκολεύεται να τις αξιοποιήσει, και βέβαια στην εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου, που με την υποστήριξη του Φεστιβάλ επιθυμεί να οργανώσει δράσεις για τη συλλογή μαρτυριών γύρω από διάφορα θέματα. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, πέρα από τις δικές του δράσεις, θα σταθεί δίπλα από κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία και θα την υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.