Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Αυτά είναι τα βραβεία του 26ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου και της 23ης Camera Zizanio που ανακοινώθηκαν απόψε στην τελετή λήξης

26φεστλιξ

Πύργος: Αυτά είναι τα βραβεία του 26ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου και της 23ης Camera Zizanio που ανακοινώθηκαν απόψε στην τελετή λήξης

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Σκεπτικό

Ως μέλη της Κριτικής Επιτροπής Ταινιών Μεγάλου Μήκους, είμαστε πεπεισμένες/οι ότι ο κινηματογράφος είναι ένα ισχυρό μέσο για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών. Η παρακολούθηση ταινιών, αλλά και η συζήτηση, όπως και η εργασία με αυτές στη συνέχεια, οξύνει την παρατηρητικότητα και βοηθά στην ανάπτυξη
δομημένης σκέψης και την ικανότητα διαφοροποίησης. Η παρακολούθηση ταινιών από άλλο πολιτισμικό
υπόβαθρο και η ενασχόληση με την υφολογική τους ποιότητα βοηθά στην καλύτερη κατανόηση άλλων πολιτισμών, ενώ η κοινή παρακολούθηση ταινιών σε ένα προστατευμένο πλαίσιο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να βγουν από τη μοναξιά.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό πράγμα που μαθαίνουν οι νέοι από την παρακολούθηση ταινιών και την ενασχόληση
με αυτές είναι να βγάζουν συμπεράσματα από τις δικές τους παρατηρήσεις και να αναπτύσσουν άποψη. Όταν τα παιδιά ενθαρρύνονται να εκφράσουν τη γνώμη τους για μια ταινία, αναπτύσσουν ανεξάρτητες σκέψεις και θα εμπιστεύονται αυτές τις σκέψεις όλο και περισσότερο. Μαθαίνουν επίσης να εκφράζονται με αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητές τους. Παρακολουθώντας ταινίες και στη συνέχεια συζητώντας για αυτές, τα παιδιά μεγαλώνουν για να γίνουν ανεξάρτητοι άνθρωποι που μπορούν να διαμορφώσουν τις δικές τους
απόψεις και είναι επίσης αρκετά ικανά και θαρραλέα για να τις εκφράσουν.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, έχουμε διαπιστώσει ότι αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται απόλυτα. Το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα διεξοδικά επιλεγμένο πρόγραμμα
ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους σε διαφορετικά τμήματα για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η Camera Zizanio δίνει σε παιδιά και νέες/ους μέσω εργαστηρίων την ευκαιρία να υλοποιήσουν τις δημιουργικές τους ιδέες, καθοδηγούμενες/οι από εξειδικευμένους επαγγελματίες από τον κόσμο του κινηματογράφου. Η ενότητα “Δραστηριότητες για επαγγελματίες του Κινηματογράφου και της Εκπαίδευσης” μας παρείχε μια ενδιαφέρουσα πλατφόρμα για να έρθουμε σε επαφή με άλλους επαγγελματίες και να αλληλεπιδράσουμε μαζί τους. Στο Φεστιβάλ Ολυμπίας η σύνδεση του ντόπιου κοινού και της διεθνούς δικτύωσης δημιουργεί μια θαυμάσια συμβίωση.

26φεστλιξ

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δημήτρη Σπύρου, τον Παντελή Παντελόγλου και όλη την ομάδα διοργάνωσης που μας εμπιστεύτηκαν το έργο της Κριτικής Επιτροπής σε ένα τόσο εξαιρετικό Φεστιβάλ, αλλά και για την γεμάτη αγάπη φιλοξενία, φροντίδα και διασκέδαση.

Η διαμονή μας στον Πύργο και το φεστιβάλ θα μας μείνει για πάντα μια όμορφη ανάμνηση.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BEST FEATUREFILM

Ξύπνησα με ένα όνειρο / I wokeupwith a dream, PabloSolarz, Αργεντινή-Ουρουγουάη / Αrgentina-Uruguay, 76’, 2022

Αυτή η ταινία είναι μοναδική ως προς το θέμα και την ερμηνεία της και αφηγείται την ιστορία του πώς μπορείτε να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα, εμπιστευόμενοι τον τρόπο που το κάνετε. Ο κεντρικός χαρακτήρας Feli αφού αντιμετωπίζει το παρελθόν του, βρίσκει το κουράγιο να αντιμετωπίσει τη μητέρα του και να γίνει ο εαυτός του.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BEST FEATUREFILMDIRECTION

PabloSolar   

Ξύπνησα με ένα όνειρο / I wokeupwith a dream, Αργεντινή-Ουρουγουάη / Αrgentina-Uruguay, 76’, 2022

Ο σκηνοθέτης της ταινίας με μοναδικό τρόπο συνδυάζει την παλιά παράδοση του θεάτρου με την κινηματογραφική έκφραση. Καθοδηγώντας τους ηθοποιούς και δίνοντάς τους τον χώρο που χρειάζονται, βγάζει τον καλύτερο εαυτό τους.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BEST FEATUREFILMSCREENPLAY

ZoljargalPurevdash   

Μακάρι να ‘πεφτα σε χειμερία νάρκη / Ifonly I couldhibernate, Moγγολία-Γαλλία-Ελβετία-Κατάρ / Mongolia-France-Switzerland-Qatar, 98’, 2023

Ο σεναριογράφος κατέβαλε μια επιτυχημένη προσπάθεια για την ανάπτυξη αυτού του πυκνού και καλά δομημένου σεναρίου, καθώς και στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης για τη δύσκολη συνθήκη του πρωταγωνιστή, ο οποίος διχάζεται μεταξύ της ευθύνης προς τα αδέλφια του και τη δική του ζωή.

ΒΡΑΒΕΙΟΕΡΜΗΝΕΙΑΣΠΑΙΔΙΟΥΣΕΤΑΙΝΙΑΜΕΓΑΛΟΥΜΗΚΟΥΣ / BEST CHILD’S PERFORMANCE IN A FEATURE FILM

Hala Zein  

Nezouh, O ξεριζωμός / Nezouh, SoudadeKaadan, ΗνωμένοΒασίλειο-Συρία-Γαλλία-Κατάρ / UK-Syria-France-Qatar, 103’, 2022

Η νεαρή ηθοποιός έπεισε την κριτική επιτροπή με τη φυσική, φρέσκια και πρωτότυπη παρουσίασή της και μας έκανε εύκολα να την ακολουθήσουμε στην πραγματικότητά της ανάμεσα στη φρίκη του πολέμου και τη μαγεία της αθώας παιδικής της ηλικίας.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ / BEST SHORTFICTIONFILM

Μάγμα / Magma, LucaMeisters, Ολλανδία / Νetherlands, 15′, 2023

Η συνειδητοποίηση ότι οι γονείς δεν είναι παντοδύναμοι είναι κάτι που κάθε παιδί περνάει κάποια στιγμή. Για την εννιάχρονη πρωταγωνίστρια αυτής της ταινίας αυτή η στιγμή ήρθε πολύ νωρίς και την έπληξε πολύ σκληρά. Στην Esra, η LucaMeisters δημιούργησε έναν σπουδαίο χαρακτήρα, δυνατό και εύθραυστο ταυτόχρονα, ρεαλιστικό και εύκολο να ταυτιστεί κανείς. Η κριτική επιτροπή ήταν εξαιρετικά εντυπωσιασμένη από τη σύνθεση αυτού του μοναδικού χαρακτήρα, καθώς και από την εντυπωσιακή υποκριτική. Η γυναικεία οργή είναι ένα συναίσθημα που δεν βλέπουμε τόσο συχνά στον κινηματογράφο, πόσο μάλλον σε παιδικές ταινίες.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION

ΒΡΑΒΕΙΟΚΑΛΥΤΕΡΗΣΤΑΙΝΙΑΣΜΙΚΡΟΥΜΗΚΟΥΣ ANIMATION / BEST ANIMATED SHORT FILM

Ηχήνα / The Goose, Jan Mika, Czech Republic-France, 2023

Ως κριτική επιτροπή, αντιμετωπίσαμε το δύσκολο έργο να επιλέξουμε ένα μόνο από αυτά τα 19 όμορφα έργα κινουμένων σχεδίων. Η διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, αλλά τελικά καταλήξαμε συλλογικά σε μια κοινή απόφαση για ένα animation που ήταν ξεκάθαρο στο σημείο και κατάφερε να ξεχωρίσει για την αφήγησή του και την ικανότητά του να έχει απήχηση σε όλες τις ηλικίες. Ο σκηνοθέτης δημιούργησε επιδέξια μια συναρπαστική αφήγηση χρησιμοποιώντας μια οπτική προσέγγιση, εμποτισμένη με κωμωδία και ένα γλυκόπικρο αίσθημα.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BEST FEATUREDOCUMENTARY

Νεοσσοί / Fledglings, LidiaDuda, Πολωνία / Poland, 84’, 2022

Για τη βαθιά συγκινητική και συμπονετική απεικόνιση της ζωής των παιδιών με προβλήματα όρασης, με αξιοσημείωτη οικειότητα, βάθος και αντικειμενικότητα που καθιστά δυνατή τη συμπάθεια των νεαρών θεατών.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BEST FEATUREDOCUMENTARYDIRECTOR

Ανείσαιάντρας / If you are a man, Simon Panay, Γαλλία-ΜπουρκίναΦάσο / France-Burkina Faso, 76’, 2022

O SimonPanay, δημιουργεί μια συγκλονιστική και περίπλοκη απεικόνιση του ήρωά του, χρησιμοποιεί επιδέξια την ευαίσθητη κάμερα, ενώ υπερασπίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BEST SHORT&MEDIUMLENGTHDOCUMENTARYAWARD

Αβτόνα / Αvt’une, ΑniGrigoryan, Αρμενία / Armenia, 26’, 2022

Εξερευνώντας τόσο τον φανταστικό όσο και τον πραγματικό κόσμο ενός αρμένιου χωριατόπαιδου, η ταινία προσφέρει μια πρωτότυπη άποψη για τον πλούτο της αρμενικής κουλτούρας μέσα από ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό ύφος.

ΕΙΔΙΚΑΒΡΑΒΕΙΑ / SPECIAL PRIZES

ΒΡΑΒΕΙΟΟΚΛΕ / GREEK FILM CLUBS’ ASSOCIATION AWARD

ΜπαουρίναΣαλού / BaurynaSalu, AskhatKuchinchirekov, Καζακστάν / Kazakhstan, 106’, 2023

Για την αποτύπωση με ρεαλισμό και ευαισθησία ενός διαφορετικού πολιτισμού και ιδιαίτερα για την ανάγλυφη καταγραφή ενός χαρακτηριστικού νομαδικού εθίμου και των συνεπειών του στον ψυχισμό των παιδιών, λόγω της αναγκαστικής αποσύνδεσής τους από τους γονείς τους.

ΒΡΑΒΕΙΟΠΕΚΚ / GREEK FILM CRITICS ASSOCIATION AWARD

Μακάρινα ‘πεφτασεχειμερίανάρκη / If only I could hibernate, ZoljargalPurevdash, Moγγολία-Γαλλία-Ελβετία-Κατάρ / Mongolia-France-Switzerland-Qatar, 98’, 2023

ΒΡΑΒΕΙΟΤΗΣΒΟΥΛΗΣΤΩΝΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣΑΞΙΕΣ» / HELLENIC PARLIAMENT “HUMAN VALUES” AWARD

ΜπαουρίναΣαλού / BaurynaSalu, AskhatKuchinchirekov, Καζακστάν / Kazakhstan, 106’, 2023

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια βιωματική ταινία ενηλικίωσης ενός 12χρονου αγοριού που ενώ μεγάλωσε με τη γιαγιά του μακριά από τους γονείς του, σύμφωνα με ένα παλιό νομαδικό έθιμο, προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει την οικογενειακή θαλπωρή και την πατρική αποδοχή.

ΒΡΑΒΕΙΟ CIFEJ / CIFEJPRIZE

Μακάρι να ‘πεφτα σε χειμερία νάρκη / Ifonly I couldhibernate, ZoljargalPurevdash, Moγγολία-Γαλλία-Ελβετία-Κατάρ / Mongolia-France-Switzerland-Qatar, 98’, 2023

Η ταινία αυτή ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά πρέπει να υπομείνουν δύσκολες καταστάσεις και να μάθουν πώς να επιβιώνουν σε έναν κόσμο διχασμένο ανάμεσα στον παραδοσιακό και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ψάχνοντας παράλληλα να βρουν τη δική τους ταυτότητα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ECFA ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / ECFAFEATUREFILMAWARD

Πιτσιρίκια / Juniors, Hugo Thomas, Γαλλία / France, 95’, 2022

Μας άρεσε αυτή η ταινία λόγω του σοβαρού θέματος ενός ψέματος που πηγαίνει σε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που επιδιώκεται και παρουσιάζεται με κάποια ελαφρότητα. Βρίσκεται πάντα στο πλευρό των πρωταγωνιστών της και είναι πειστική στην ηθοποιία, την κινηματογράφηση και το soundtrack.

ΒΡΑΒΕΙΟ ECFA ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / ECFASHORTFILMAWARD

Λιμνούλα / Pond, Lena von Döhren, Eva Rust, Eλβετία / Switzerland, 9′, 2023 

Μετά από μια σειρά ταινιών μικρού μήκους με ένα μικρό πουλί, ελπίζαμε να δούμε περισσότερα από αυτή την σκηνοθέτρια – και με αυτή την ταινία το πετύχαμε! Έχει πραγματικό αντίκτυπο από την πρώτη φορά που την παρακολουθείτε – αλλά στη συνέχεια μπορείτε να την παρακολουθήσετε ξανά και ξανά και ξανά και ξανά και να την απολαύσετε το ίδιο. Το εξαιρετικό ηχητικό τοπίο προσθέτει περισσότερα από ένα στρώμα στην ταινία, με κάθε χαρακτήρα να έχει τους δικούς του ιδιαίτερους ήχους, καθώς και εντυπωσιακό σχεδιασμό. Με το πολύ χιουμοριστικό της μήνυμα για τη φιλία, τη νέα οικογένεια και την κοινότητα, αυτή η ταινία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα κοινά.

ΒΡΑΒΕΙΟ ECFA ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / ECFADOCUMENTARYAWARD

Φτερωτοί κολυμβητές / Swimmingwithwings, DaphnaAwardishGolan, Ολλανδία-Ισραήλ / Netherlands-Israel, 11’, 2023

Για τη δημιουργία ενός παιχνιδιάρικου, ζωντανού κινούμενου σχεδίου, που χρησιμοποιεί μια παραμυθένια μεταφορά για να αφηγηθεί όμορφα τις εμπειρίες της μετανάστευσης και της ένταξης για το νεανικό κοινό.

ΚΡΙΤΙΚΕΣΕΠΙΤΡΟΠΕΣΠΑΙΔΙΩΝΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ / CHILDREN’S JURIES UP TO 12 YEARS OLD

ΤΑΙΝΙΑΜΕΓΑΛΟΥΜΗΚΟΥΣ / BEST FEATURE FILM

Μεγάλαόνειρα / Big Dreams, Daniel Pánek, Czech Republic, 2023

Για την όμορφη ιστορία και για τον πρωταγωνιστή μας που έχει επιμονή, πείσμα, θάρρος και αυτοπεποίθηση. Μας άρεσε που η ταινία δείχνει τα προβλήματα των παιδιών, χωρίς να χρησιμοποιεί σκηνές βίας. Τα προβλήματα τους μας άγγιξαν και νιώσαμε πως η ταινία μπορεί να βοηθήσει ενδεχομένως κι άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Επίσης μας εντυπωσίασαν η σκηνοθεσία, τα πλάνα, και ειδικά η γρήγορη εναλλαγή πλάνων που έδειχναν τις σκέψεις και τα συναισθήματα όλων των ηρώων. Βλέποντας την ταινία νιώσαμε, αγωνία, ενσυναίσθηση για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις οικογένειες τους, και χαρά για τις ωραίες στιγμές της ταινίας, ειδικά για το τέλος της.

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ / SHORTFICTIONFILM

Κάτωαπότονίδιοουρανό / Under the same sky, Ana Laura Calderón, Mexico, 2023

Δύο κορίτσια που λόγω κορονοϊού έγιναν κολλητές, χωρίς να τις εμποδίσει η διαφορά περιουσίας. Η ερμηνεία τους είναι εξαιρετική, ειδικά για το νεαρό της ηλικίας τους. 

ΤΑΙΝΙΑΜΙΚΡΟΥΜΗΚΟΥΣ ANIMATION / BEST ANIMATION

Λιμνούλα / Pond, Lena von Döhren& Eva Rust, Switzerland, 2023

Διαλεξαμε ως αγαπημένη μας ταινία τη Λιμνούλα, γιατί είχε πολύ ωραία μουσική, όμορφα γραφικά και περνούσε το μήνυμα ότι με την ομαδικότητα και τη φιλία ξεπερνάμε κάθε κίνδυνο!!

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 13 ΕΤΩΝ / CHILDREN’SJURIESOVER 13 YEARSOLD

ΤΑΙΝΙΑΜΕΓΑΛΟΥΜΗΚΟΥΣ / BEST FEATURE FILM

Τέλεια! / Sweet as, Jub Clerc, Australia, 2022

Η ιστορία αφηγείται τα συναισθήματα των ηρώων και τα προβλήματά τους και τον τρόπο που τα αντιμετώπισαν, μέσα από την επαφή και την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Ειδικά μας άρεσε η ιδέα να βλέπουμε μέσα από τις φωτογραφίες την οπτική γωνία κάθε παιδιού. Επίσης μας άρεσε πολύ η μουσική και τα έντονα τραγούδια της ταινίας που συνόδευαν κατάλληλα πολλές σκηνές. Μας εντυπωσίασαν και μας μάγεψαν τα εξωτικά τοπία που επέλεξε ο  σκηνοθέτης. Τέλος, μας άρεσε η ταινία για την δράση της, τους διαλόγους και την έντονη εναλλαγή σκηνών.

ΤΑΙΝΙΑΜΙΚΡΟΥΜΗΚΟΥΣ ANIMATION / BEST ANIMATION

ΖωολογικόςΚήπος / Ζοο, Tariq Rimawi, Jordan-Germany, 2022

Είναι η ταινία που μας άγγιξε πιο πολύ απ’ όλες και που είναι εξαιρετικά επίκαιρη λόγω του πολέμου στο Ισραήλ. Η παραδοσιακή μουσική της ταινίας ενίσχυσε ακόμα πιο πολύ τα συναισθήματά μας, χωρίς να χρειαστούν καν λόγια.

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ / SHORTFICTIONFILM

Τογέρικονεαρόκοράκι / The Old Young Crow, Liam LoPinto, USA, 2023

Mια ξεχωριστή κινηματογραφική δημιουργία που με τις ζωγραφιές και την ερμηνεία του μικρού ηθοποιού μας συγκίνησε. 

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡΜΙΚΡΟΥ/ΜΕΣΑΙΟΥΜΗΚΟΥΣ

BEST SHORT/ MEDIUM LENGTH DOCUMENTARY

Αβτόνα / Avtona, Ani Grigoryan, Armenia, 26′, 2022

ΔΙΕΘΝΗΣΕΠΙΤΡΟΠΗΝΕΩΝ / YOUTH JURY

ΤΑΙΝΙΑΜΙΚΡΟΥΜΗΚΟΥΣ ANIMATION / BEST ANIMATION

Ηστολήμας / Our uniform, Yegane Moghaddam, Ιράν / Iran, 7’, 2023

Η ταινία μιλάει για την υποκρισία της γυναικείας ένδυσης στο Ιράν σε σχέση με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. H σκηνοθέτρια δημιούργησε ένα πρωτότυπο στυλ κινουμένων σχεδίων χρησιμοποιώντας διπλωμένο ύφασμα ως βάση.

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ / SHORTFICTIONFILM

Κάτω  από τον ίδιο ουρανό / Under the samesky, AnaLauraCalderón, Mεξικό / Mexico, 15’, 2023

Η ταινία είναι ένα ωραίο ποιητικό πορτρέτο της περιόδου της πανδημίας, μέσα από τα αθώα μάτια δύο μικρών κοριτσιών. Οι πρωταγωνίστριες διατήρησαν τη φιλία και την ευτυχία τους παρά την αναγκαστική απόσταση.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ 

Α’ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (ΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ) 

1ο Βραβείο 

Η βία φέρνει βία > 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού

Η ταινία πραγματεύεται το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στρέφοντας την προσοχή στα αίτια της βίαιης συμπεριφοράς ενός μαθητή. Είναι μια ιστορία πραγματικής φιλίας κι ένα μάθημα αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης.

2ο Βραβείο 

Ο πόλεμος της ψείρας > 10o 12/Θ Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, Δήμος Νεάπολης – Συκεών, Θεσσαλονίκη

Με χιούμορ, με μια δεμένη ομάδα παιδιών και μέσα από ένα ζωύφιο που ταλαιπωρεί το κεφάλι κάθε μαθήτριας και μαθητή Δημοτικού, η ταινία καταδικάζει το ρατσισμό και την περιθωριοποίηση του διαφορετικού.

3ο Βραβείο 

Ντετέκτιβ Φυσ-το μυστήριο του χαμένου τρόπαιου > 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης

Μια ιστορία μυστηρίου με ενδιαφέρουσα πλοκή και ευρηματική λύση μέσα από την επιστήμη της φυσικής. Γιατί το να παραδεχομαστε το λάθος μας και να λέμε την αλήθεια είναι εξυπνάδα.

Ειδική Μνεία

Διαστημικά Συντρίμμια > 3o Δημοτικό Σχολείο Χίου 

Γιατί μας ταξίδεψε εντός και εκτός τόσο με την ιστορία και τον ήχο του όσο και με το εικαστικό του κομμάτι.

Ειδική Μνεία 

Tα γαϊδουράκια της Κύθνου > 3ο Δημοτικό Σχολείο Κύθνου

Γιατί μας έδωσε να καταλάβουμε το ρόλο που έπαιζε κάποτε στην καθημερινότητα των ανθρώπων αυτό το ζώο και να προβληματιστούμε για την τύχη του από δω και στο εξής.

Β’ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (13 ΕΩΣ 16 ΕΤΩΝ)

1ο Βραβείο 

Το σουβλατζίδικο > Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Χολαργού

Σύντομες συναντήσεις σε ένα σουβλατζίδικο φωτίζουν με θεατρικό τρόπο μια καθημερινότητα που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ ότι θα φανταζόμασταν. Η ταινία καταφέρνει με απλά μέσα, καλές ερμηνείες και χιούμορ να αναδείξει ζητήματα που αφορούν στις ανθρώπινες σχέσεις.

2ο Βραβείο 

Τι κάνουν οι φίλοι;> Άρτεμις Τσενη Η ταινία προσεγγίζει την κρίση στη φιλία μεταξύ δύο εφήβων με εύστοχη ματιά και θέτει

ερωτήματα που μας προβληματίζουν. Μας προτρέπει να επιλέγουμε όσα μας αγαπούν

πραγματικά και να μην παρασυρόμαστε από επιπόλαιες και επιφανειακές γνωριμίες.

3ο Βραβείο 

Το χάρτινο καράβι >ΝάσιαΦιλιακούδη , ΖούχανΝτάκντουκ 

Η ταινία αποτυπώνει με ποιητικό τρόπο, με ευαισθησία και φαντασία δυσκολίες που

αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι έφηβοι. Επισημαινει τους κινδύνους της διαδικτυακής επικοινωνίας με αγνώστους με σαφήνεια αλλά χωρίς διδακτισμό.

Γ’ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (17 ΕΩΣ 20 ΕΤΩΝ) 

1ο Βραβείο 

Το διαστημικό πεπόνι > Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο Σύρου

Μια ανατρεπτική ματιά πάνω σε μια μεγαλειώδη στιγμή, την προσγείωση ενός εξωγήινου στη γη. Τί θα μας αφήσει για να τον θυμόμαστε; Με ζωντάνια, σουρεαλισμό, φαντασία και πολύ χιούμορ, με καλές ερμηνείες και συντελεστές με πάθος, η ταινία είπε μια αστεία αλλά και σοβαρή ιστορία. Γιατί τί πιο σοβαρό από την εύστοχη διακωμώδηση της σοβαροφάνειας;

2ο Βραβείο 

Whatif> Νίκος Βαριανίτης (Καλλιτεχνικο Σχολείο Κερατσινίου – Δραπετσώνας)

Ένα κινηματογραφικά δύσκολο και απαιτητικό στοίχημα κερδήθηκε. Στις τουαλέτες ένας μικρότερος μαθητής συναντάει τον μεγάλο και cool τύπο του σχολείου. Ονειρεύεται ξύπνιος ένα spaghettiwestern, μία ταινία μέσα στην ταινία. Με εξαιρετικές ερμηνείες, εντυπωσιακά κοστούμια και μακιγιαζ, συνέπεια στα αισθητικά χαρακτηριστικά του western, αλλά και διάνθιση με στοιχεία νεοελληνικής οικογενειακής κουλτούρας, η ταινία μας έβαλε στον κόσμο της φαντασίας του πρωταγωνιστή και μας έκανε να σκεφτούμε ότι μια μικρή χειρονομία μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες.

3ο Βραβείο

Μια Περίεργη Φιλία > Αλέξανδρος Βέρροιος 

Η έφηβηChristine σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της συναντάει το Χάρο. Η ουσιαστική επικοινωνία μαζί του θα τη βοηθήσει να αισθανθεί χαρούμενη και τυχερή που είναι ζωντανή. Ο ίδιος ο Θάνατος θα της δώσει δύναμη να αγωνιστεί για τη ζωή της. Μια φιλοσοφική συζήτηση εξελίσσεται σε διδακτική καταδίωξη καταφέρνοντας να αναπαραστήσει στερεοτυπικά το Θάνατο χωρίς αυτό να έχει γκροτέσκα χαρακτηριστικά. Μας κέρδισε το δυνατό μήνυμα, οι καλές ερμηνείες και η επιτυχημένη ρεαλιστική απόδοση ενός κατεξοχήν εσωτερικού υπαρξιακού θέματος

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 

Βραβείο Νίκου Καβουκίδη

Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Χολαργού

Award of Nikos Kavoukidis 

The steakhouse > Theater workshop for teenagers of the parent’s Association of the 1st High School of Cholargos 

Βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού 

Διαστημικά συντρίμμια > 3ο Δημοτικό Σχολείο Χίου

Award of Media Literacy by the Educational Television- Ministry of Education and Religious Afairs 

Space Debris > 3rd Primary School of Chios 

Η ομάδα των μαθητών/τριών χρησιμοποιεί άρτια τις τεχνικές stopmotion – animation, εξελίσσοντας τα διαθέσιμα εργαλεία και παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη και συνεκτική δημιουργία. Οι σεναριακές αναφορές στην προηγμένη διαστημική τεχνολογία και την ανθρώπινη παρέμβαση, τα συντρίμμια και χαλάσματα που δημιουργεί ο άνθρωπος και επιστρέφουν σε αυτόν, είναι ιδιαιτέρως εύστοχες και αναδεικνύουν μια σύγχρονη οπτική που εμπλέκει το σχολείο με επιστημονικά και φιλοσοφικά ζητήματα.

Βραβείο Συνηγόρου του Παιδιού 

Έλα να μου πεις καληνύχτα > Εργαστήρι Θεάτρου – Ξένια Καλογεροπούλου | Cinemathesis

Award of the Greek Ombudsman

Give me a kiss goodnight >  ΧeniaKalogeropoulou’s Theater Lab, Cinemathesis 

Το έργο των παιδιών αναδεικνύει συγκινητικά την επίδραση της απουσίας του γονέα. Υπογραμμίζει τη συνθήκη αυτής της πυρηνικής έλλειψης στην οποία φαίνεται ότι συλλογικά “συνηθίσαμε” και φωτίζει το δικαίωμα των παιδιών για πλούσιες και γενναιόδωρες οικογενειακές σχέσεις σε μια εποχή που ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός. Κατά την άποψη του Συνηγόρου, οι δημιουργοί της ταινίας έμμεσα διατυπώνουν και ένα επείγον κοινωνικό αίτημα. Οι οικογένειες και οι εργαζόμενοι γονείς χρειάζονται συγκροτημένη υποστήριξη ώστε να τροφοδοτήσουν τη σχέση και επαφή με τα παιδιά τους απερίσπαστοι και εν τέλει να ανταποκριθούν στον γονικό τους ρόλο. 

GREEK SECTION AWARDS 

A’  AGE CATEGORY (UP TO 12 YEARS OLD)

1st Award 

Violence brings violence > 5th Primary School of Holargos 

2nd Award 

The war of lice > 10th Primary School of Neapoli, Thessaloniki 

3rd Award 

Detective Phys- The mystery of the lost trophy> 3rd Experimental Primary School of Evosmos, Thessaloniki 

Special mention

The Donkeys of Kythnos> 3rd Primary School of Kythnos 

Special mention

Space Debris > 3rd Primary School of Chios  

B’ AGE CATEGORY (13 – 16 YEARS OLD)

1st Award 

The steakhouse > Theater workshop for teenagers of the parent’s Association of the 1st High School of Cholargos 

2nd Award

What friends do > Artemis Tseni 

3rd Award

The paper ship >NasiaFiliakoudi, ZuchanNtakntuk 

C’ AGE CATEGORY (17 – 20 YEARS OLD)

1st Award 

The space mellon> Unified Special Vocational High School of Syros

2nd Award

What if > Art High School of Keratsini-Drapetsona

3rd Award

And odd friendship > Alexandros Verroios 

SPECIAL AWARDS 

Award of Nikos Kavoukidis 

INTERNATIONAL SECTION 

A’ CATEGORY (Up to 12 years old)

My super power > Maxwell William Andrews / New Zealand 

Ηυπερδύναμήμου> Maxwell William Andrews / New Zealand 

Η ταινία ξύπνησε το (μικρό) παιδί μέσα μας! Είναι αυθόρμητη, με ωραίο μήνυμα, πολλές τεχνικές και μικρό αλλά πολύ πετυχημένο καστ. Προκαλεί έντονα συναισθήματα, παρουσιάζει με παιδικό τρόπο ένα θέμα που αφορά μικρούς και μεγάλους, μας θυμίζει με γλυκό τρόπο τις πραγματικές μας υπερδυνάμεις. Εκτιμήσαμε επίσης τη μουσική και τους ήχους.

Β’ CATEGORY(13- 16 yearsold) 

American Dream>ReneeShi / USA 

Αμερικάνικο Όνειρο >ReneeShi / Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 

Άγγιξε την ψυχή μας! Εντυπωσιαστήκαμε που ένα τόσο μικρό παιδί δημιούργησε μια τόσο δυνατή και σπουδαία ταινία, τριών μόλις λεπτών αλλά μεγάλης λεπτομέρειας και βάθους, που μεταδίδει το μήνυμά της με συγκλονιστικό τρόπο. Μας κέρδισε το σχέδιο, η χρήση των χρωμάτων, η εναλλαγή σκηνών και συναισθημάτων, τα soundeffect, η μουσική που κορυφώνεται. Σοκαριστήκαμε από τη λίστα που εμφανίζεται στο τέλος, με τα σχολεία και τους αριθμούς των παιδιών θυμάτων από πυροβολισμούς στην Αμερική.  

C’ CATEGORY (17-20 years old)

The traveler >Jiahao Zhang / China 

Ο ταξιδιώτης >  JiahaoZhang / Κίνα 

Καθηλωτικό, εντυπωσιακό! Μια πανέμορφη ταινία, μια “αληθοφανής” επιστημονική φαντασία, ο δημιουργός έφτιαξε ένα ολόκληρο σύμπαν, με έναν πρωτότυπο, ευφάνταστο, τρόπο, υπέροχα σχέδια, απίθανη μουσική και sounddesign για ένα τρομακτικό, όπως φαίνεται, θέμα: το μέλλον της ανθρωπότητας. 

EUROPEAN SECTION 

A’ CATEGORY (Up to 12 years old)

1st Award

Reclaiming the Colour> E.B. Monsenhor Miguel de Oliveira / Portugal

Διεκδίκησητουχρώματος> E.B. Monsenhor Miguel de Oliveira / Πορτογαλία 

Για την εντυπωσιακή σχεδιαστικά αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων, για την προώθηση ανθρωπιστικών αξιών και για την φορτισμένη συναισθηματικά χρήση των τραγουδιών που εξασφάλισαν την ταύτιση με τον λαό της Πορτογαλίας. 

2nd Award

Palapasabra  > Escola CooperativaNouPatufet / Spain 

Palapasabra> Escola CooperativaNouPatufet / Ισπανία 

Για την απρόβλεπτη, διασκεδαστική και παιχνιδιάρικη παρουσίαση σοβαρών ζητημάτων  σεξουαλικής ταυτότητας, που προσέφερε ολοκληρωμένη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ενάντια στη ρητορική μίσους.

3rd Award 

Anxiety > First Primary School in Srebrenik / Bosnia Herzegovina

Άγχος> First Primary School in Srebrenik / ΒοσνίακαιΕρζεγοβίνη

Για την ειλικρίνεια και την ευαισθησία με την οποία αποτυπώνεται ο, συχνά, ταραγμένος εσωτερικός κόσμος των παιδιών, μέσα από τη βιωματική αφήγηση που  διευκολύνει την ενσυναίσθηση και την αποδοχή των προτάσεων για τρόπους αντιμετώπισης των ψυχολογικών δυσκολιών.

Β’ CATEGORY(13- 16 years old) 

1st Award

Tent Sculpture Memorial >Α.Ε.ΙΑudiovisual Forum, Lyceum of Livadion / Cyprus

ΜνήμηςΑντίσκηνο>Α.Ε.ΙΑudiovisual Forum, Lyceum of Livadion / Κύπρος  

Για την συγκίνηση και τον σεβασμό με τον οποίο  παρουσιάζεται η προσωπική εμπειρία  του εκτοπισμού των κατοίκων ενός μικρού χωριού της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή, προβάλλοντας την ανθρώπινη πλευρά της Ιστορίας και συμβάλλοντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

2nd Award

 • Game Over >Sanador Films, IES Rodanas/ Spain

Game Over >Sanador Films, IES Rodanas/ Iσπανία 

Για τη δραματική απεικόνιση των κινδύνων του εθισμού στα ψηφιακά παιχνίδια  χάρη στην ευρηματικότητα της σκηνοθεσίας, του ηχητικού σχεδιασμού και  των οπτικών εφέ. 

 • Letterbox Enigma >Veluws College Walterbosch Apeldoorn (NFFS) / The Netherlands

Τοαίνιγματουγραμμματοκιβωτίου>Veluws College Walterbosch Apeldoorn (NFFS) / Ολλανδία 

Για την ανάδειξη της ανάγκης των νέων για επικοινωνία και των φόβων τους για κοινωνική απομόνωση μέσα από ξεχωριστές αισθητικές και αφηγηματικές επιλογές.

3rd Award 

Dream > Lazar Jovanović / Serbia

Όνειρο >LazarJovanović / Σερβία 

Για την ευκαιρία που μας δίνει η ταινία να αντιληφθούμε ότι, όταν η πραγματικότητα  δεν μας το επιτρέπει,  τα όνειρα, όπως και το σινεμά, μας δίνουν την ευκαιρία να μοιραστούμε εμπειρίες και πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας. 

C’ CATEGORY (17-20 years old)

1st Award

Deer>Kolkjjaer Hansen (Station next) / Denmark 

Ελάφι>Kolkjjaer Hansen (Station next) / Δανία 

Για τον συγκλονιστικό και εμπνευσμένο σκηνοθετικά τρόπο με τον οποίο η ταινία μιλά για τα παιδικά τραύματα, τα κακοποιητικά στερεότυπα και το δικαίωμα όλων στην ευαισθησία που μας θεραπεύει και μας εξανθρωπίζει.

2nd Award

 • An odd friendship > Alexandros Verroios / Greece 

Μια παράξενη φιλία > Αλέξανδρος Βέρροιος / Ελλάδα 

Για το θάρρος με το οποίο πραγματεύεται και αναπαριστά τους εφηβικούς προβληματισμούς για τον θάνατο και τη ζωή, χάρη σε έναν πλούτο φιλοσοφικών, λογοτεχνικών και κινηματογραφικών αναφορών.

 • Rena > Alexandros Damianidis, John Akrivopoulos / Greece 

Ρένα > Αλέξανδρος Δαμιανίδη, Γιάννης Ακριβόπουλος / Ελλάδα 

Για την κραυγή που στέλνει ενάντια στη βία συνδυάζοντας τον ποιητικό λόγο, τις δυνατές εικόνες και ερμηνείες και τους εκφραστικά και ψυχολογικά ταιριαστους χώρους και ήχους. 

3rd Award 

Call me sir >EsmaElifErgul, Roos Van Gessek (IVKO Amsterdam-NFFS)  / The Netherlands

Ναμελέτεκύριο>EsmaElifErgul, Roos Van Gessek (IVKO Amsterdam-NFFS) / Ολλανδία

Για τον τολμηρό τρόπο με τον οποίο καλεί σε ευαισθητοποίηση απέναντι σε κοινωνικές διακρίσεις και δείχνει ότι η κινηματογραφική δημιουργία μπορεί να είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ 

Όλγα Σαραντοπούλου / OlgaSarantopoulou

Ιωάννα Μερτζάνη /  IoannaMertzani

Κωνσταντίνος Θεοδοσόπουλος – Λαμπρόπουλος / KonstantinosTheodosopoulos – Lampropoulos

Ανδρέας Τζαμαλής /  AndreasTzamalis

ΛουΐτζιΑλουσάι / LouitziAlousai

Ασημάκης Κουφωλιάς / AsimakisKoufolias

Φάνης Κωστόπουλος / FanisKostopoulos

Μαρία – Ελένη Καραμιτέλιου / Maria – EleniKaramiteliou

Άγγελος Αναγνωστόπουλος / AggelosAnagnostopoulos

Χριστίνα Κορκολή / ChristinaKorkoli

Κατερίνα Καραθανάση / KaterinaKarathanasi 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΜΗΜΑ 

Μαρία Αντωνακοπούλου / MariaAntonakopoulou

ΑργυρωΔαρζεντα / ArgyroDarzenta

Δέσποινα Παπανδρέου / DespoinaPapandreou

Γιώργος Παναγιωτόπουλος / GiorgosPanagiotopoulos

Κατερίνα Χιτζάι/ KaterinaChitzai

Σταυρούλα Κωνσταντάρα / StavroulaKonstantara

Αγγελική Μαρία Λεωνιδοπουλου / AngelikiMariaLeonidopoulou

Βικτωρία Μαρκόβα / ViktoriaMarkova

Αλίκη Φωτεινή Νάκου / AlikiFoteiniNakou

Ηρακλής Νταβέλης / IraklisNtavelis

Νικόλαος Πολυχρονόπουλος / NikolaosPolychronopoulos

Εύα Τσουκαλά / EvaTsoukala

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ 

Παναγιώτα  Παπανδρέου / PanagiotaPapandreou

Μαρία Αφροδίτη Σκλαβου / MariaAfroditiSklavou

Γιώργος Τριαντόπουλος / GiorgosTriantopoulos

Γωγώ Τσίτσου / GogoTsitsou

Χρήστος Τζέμος / ChristosTzemos

ΣμαρΒουρλούμη / SmarVourloumi 

Κοραλία Εξάρχου / KoraliaExarchou

Δανάη Τσάκωνα / DanaiTsakona

Ιωάννης Μικελόπουλος / IoannisMikelopoulos

Ολοκληρώθηκετο 6ο Creative Ideas Pitching Lab

To 6o Olympia “CreativeIdeas” PitchingLab ολοκληρώθηκε με τη δημόσια παρουσίασή του στον κινηματογράφο Ορφέας του Πύργου την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Οι κριτικές επιτροπές της ΕΡΤ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις, προκειμένου να αποφασίσουν σε ποιο σχέδιο θα αποδίδονταν τα χρηματικά βραβεία 3.000 Ευρώ έκαστο που έχουν αθλοθετήσει οι δύο φορείς.

Η κριτική επιτροπή της ΕΡΤ (Δήμητρα Ακριώτου, Μένος Δελιοτζάκης, Ηλίας Δημητρίου) βράβευσε το σχέδιο CuddleParty”, της Ιωάννας Διγενάκη (παραγωγός: Μάνος Τζιβάκης): Δύο έφηβοι φίλοι βρίσκουν ένα σενάριο σε ένα σπιτικό πάρτι. Το σενάριο αφηγείται την ημέρα τους μέχρι την στιγμή που βρίσκουν το σενάριο. Τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι είναι σε ταινία. Ψάχνοντας για την σεναριογράφο, την Διγενάκη, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις μαμάδες τους, την σχέση μεταξύ τους και το δεδομένο ότι ίσως πρέπει να γράψουν το δικό τους τέλος. 

Η κριτική επιτροπή του ΕΚΚ (Θεοδώρα Μαλλιαρού, Λίνα Σακάλογλου, Γρηγόρης Βαρδαρινός) βράβευσε το σχέδιο Τάπες”, του Δημήτρη Θεοχαρίδη: Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν οικονομικά για την μικρή Αθηνά και την οικογένειά της, το κορίτσι θα πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια της και να «σπάσει» το καλούπι στο οποίο η κοινωνία την έχει βάλει.

Το σκεπτικό της επιτροπής της ΕΡΤ:

Μια ευφάνταστη και απολαυστική παρουσίαση αποκάλυψε μια πρωτότυπη και άρτιασεναριακή ιδέα που θέτει τις βάσεις για μια πολλά υποσχόμενη ταινία. Οι συντελεστές σκύβουν με αγάπη και χιούμορ πάνω στην εφηβική ψυχοσύνθεση για να πουν στους έφηβους ήρωές τους ότι το πιο υπέροχο μέλλον που μπορούν να έχουν είναι αυτό που θα φτιάξουν οι ίδιοι. Το βραβείο της ΕΡΤ στο 6ο OlympiaCreativeIdeasPitchingLab απονέμεται στην Ιωάννα Διγενάκη και τον Μάνο Τζιβάκη για το CuddleParty.

Το σκεπτικό της επιτροπής του ΕΚΚ: Η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το υψηλό επίπεδο των σχεδίων που παρουσιάστηκαν και θεωρεί ότι έχουν όλα τη δυναμική να γίνουν πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες. Λόγω της αμεσότητας, της φρεσκάδας και του δυναμισμού με την οποία αναπαριστά την παιδική ματιά της νεαρής ηρωίδας στην ελληνική πραγματικότητα, το βραβείο του ΕΚΚ απονέμεται στην παρουσίαση της ιδέας για την ταινία “Τάπες” του Δημήτρη Θεοχαρίδη.

 Οι δύο προτάσεις που βραβεύτηκαν θα ενισχυθούν επιπλέον με τεχνικές υπηρεσίες στην τελική φάση υλοποίησης των ταινιών. Ηεταιρεία Authorwave προσφέρει, δωρεάν, υπηρεσίες Post-Production (Color Grading, DCP Mastering, Deliverables). Ηεταιρεία SteFilm προσφέρει Color Correction, μίξηήχου stereo, DCP Mastering. Η εταιρεία MassiveProductions προσφέρει μίξη ήχου 5.1 σε μία ταινία. Το Νεανικό Πλάνο θα συνδράμει τους δημιουργούς στη διαμόρφωση των φακέλων τους και θα προσφέρει επίσης μεταφραστικές υπηρεσίες σε όλα τα στάδια μέχρι και την υλοποίηση των ταινιών.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης τα εξής σχέδια:

 • Το τρίγωνο των Δ. (Ευάγγελος Βλαχάκης)
 • NaturalSelection (Ίριδα Ζιόγκα)
 • Μια κρυψώνα (Φλώρα Ηλία)
 • Τα κοτσάνια (Σοφία Καλβουρτζή)
 • Ξύσμα από πορτοκάλι (Μάτα Κούρτη)
 • Ημέρες του καλοκαιριού πριν τον χειμώνα (Φίλιππος Παπάζογλου)
 • Melpo (InesPerot)
 • Κ20 (Αλέξανδρος Ρέλλος)

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας ευχαριστεί τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες και τις/τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να γράφουν σενάρια για ταινίες που ανήκουν στο είδος του “κινηματογράφου για παιδιά και νέους”, ενός είδους με κομβικό ρόλο για το σήμερα και το αύριο της αγαπημένης μας τέχνης, του κινηματογράφου.

Το 6ο Olympia “CreativeIdeas” PitchingLab πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIAΕλλάδας.

Εκπαιδεύτριες/τής: Γιώργος Αγγελόπουλος, Λίνα Γιαννοπούλου, Αγαθή Δαρλάση, Διονυσία Κοπανά.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

This will close in 20 seconds