To μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα μετά από μία μυσταγωγική τελετή την Τρίτη 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
To μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα μετά από μία μυσταγωγική τελετή την Τρίτη 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Αρχ.Ολυμπία – Λαμπρή η τελετή της Αφής της Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.
H Φλόγα από την Ολυμπία φώτισε τον Kόσμο…
Με μία λαμπρή τελετή, που εντυπωσίασε τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, και σε μία
ατμόσφαιρα συγκινησιακά φορτισμένη, πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπία η
τελετή της Αφής της Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.
Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκίνησε στις 11.30 (16/4), παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, του επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής (Cojo) Τόνι Εστανγκέ, της -ελληνικής καταγωγής- υφυπουργού Eξωτερικών της Γαλλίας, Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, και της ηγεσίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Τόμας Μπαχ, τους οποίους θα υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), Σπύρος Καπράλος.
Υπεύθυνος για την Τελετή Αφής είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Θανάσης Βασιλειάδης, και Τελετάρχης ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
Στο ιερό της Ολυμπίας, μπροστά στα ερείπια του ναού της Ήρας, ηλικίας 2.600 ετών, η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά άναψε τη Φλόγα από τις αχτίδες του ηλίου στο Ναό της Ήρας, μπροστά σε 600 και πλέον επίσημους καλεσμένους.
Ο Ολυμπιακός Ύμνος ερμηνεύτει από την κορυφαία μέτζο-σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο.
H Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά στέλνει το Ολυμπιακό Φως σε ολόκληρο τον Κόσμο |
Το χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί χιλιάδες θεατές.
Όπως επεσήμαιναν από την Ολυμπιακή Επιτροπή – που είχε και την οργανωτική
ευθύνη για την τελετή – ο αριθμός των θεατών που έσπευσαν να παρακολουθήσουν
την τελετή ξεπέρασε τα 10χιλ άτομα.
Επίσης, χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν χθες τους λαμπαδηδρόμους,
στις πρώτες πόλεις της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.
H Αφή της Φλόγας, που καλύφθηκε «ζωντανά» από τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης
του Κόσμου, χαρακτηρίστηκε από ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας στο χώρο της τελετής.
Για την ασφάλεια της τελετής είχαν επιστρατευτεί 700 αστυνομικοί από την
Πελοπόννησο, οι οποίοι κατέσχεσαν αρκετά αιχμηρά αντικείμενα που έφεραν μαζί
τους, είτε οι επίσημοι είτε οι «απλοί» θεατές – από σουγιάδες μέχρι μαχαίρια
και νυχοκόπτες!
Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ξένων Μέσων Ενημέρωσης δήλωναν εντυπωσιασμένοι
από την τελετή – τουλάχιστον 70 ξένοι δημοσιογράφοι παρακολούθησαν από κοντά
το τελετουργικό της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Το ιερό της Αρχαίας Ολυμπίας
Ολόκληρο το ιερό της Αρχαίας Ολυμπίας, ρημαγμένο σε όλη την ιστορία από σεισμούς και πλημμύρες, ήταν αφιερωμένο στον Δία και οι Αγώνες είχαν σκοπό να του αποτίσουν φόρο τιμής.
Στο σημείο, ένα άγαλμα του «θεού των θεών», που σήμερα έχει εξαφανιστεί, θεωρούνταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Όπως κάθε δύο χρόνια, η τελετή γίνεται κοντά στο στάδιο όπου οι αθλητές της αρχαιότητας διαγωνίστηκαν στους πρώτους Αγώνες τους τον 8ο αιώνα π.Χ.
Εκείνη την εποχή, είχε απαγορευθεί η συμμετοχή των γυναικών και αυτό παρέμεινε μέχρι την κατάργηση των αρχαίων Αγώνων το 393 μ.Χ.
Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας
Στη συνέχεια, η φλόγα θα ξεκινήσει ένα ταξίδι 5.000 χιλιομέτρων σε όλη την Ελλάδα για 11 ημέρες, από το νησί της Κέρκυρας, στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι τη Σαντορίνη στις Κυκλάδες και, μέσω Καστελλόριζου, στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Θα σκαρφαλώσει επίσης στον βράχο της Ακρόπολης, για να περάσει μια νύχτα κοντά στον Παρθενώνα.
Στη συνέχεια, η Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, τον χώρο όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896.
Η Φλόγα θα διανυκτερεύσει στη Γαλλική Πρεσβεία και ακολούθως θα αναχωρήσει την επόμενη ημέρα (27/4) για τη Γαλλία.
Στον Πειραιά, το μεγάλο λιμάνι νότια της Αθήνας, η Φλόγα θα επιβιβαστεί στο “Belem”, ένα ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο 127 ετών του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα, για να αποβιβαστεί, στις 8 Μαΐου, στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία.
Η Ολυμπιακή Φλόγα, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, θα διασχίσει τη Μασσαλία από τη Νοτρ Νταμ ντε λα Γκαρντ, την Βασιλική που έχει θέα στη Μασσαλία και είναι το πιο διάσημο σύμβολο της πόλης, έως το στάδιο «Βελοντρόμ» την Πέμπτη 9 Μαΐου, την επόμενη της άφιξής της στη γαλλική πόλη.
Αφού ολοκληρωθεί η παρουσία της στη Μασσαλία στις 20:30 της ίδιας ημέρας, στη συνέχεια το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων θα ξεκινήσει το ταξίδι του και θα διασχίσει ολόκληρη τη Γαλλία, θα περάσει επίσης από τις Αντίλλες και τη Γαλλική Πολυνησία, για να φτάσει στο Παρίσι για την τελετή έναρξης, στις 26 Ιουλίου.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει στο Δημαρχείο του Παρισιού το βράδυ της 14ης Ιουλίου, όταν η Γαλλία γιορτάζει την Ημέρα της Βαστίλης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, όπως έχει δηλώσει η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα «ταξιδέψει» σε όλο το Παρίσι στις 14-15 Ιουλίου, στη συνέχεια στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας και θα επιστρέψει στην πρωτεύουσα για την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου, ολοκληρώνοντας μια λαμπαδηδρομία 68 ημερών στη χώρα υποδοχής των Αγώνων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της, θα τη μεταφέρουν περίπου 10.000 λαμπαδηδρόμοι.
Η Ολυμπιακή Φλόγα που έκαιγε σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων στην αρχαιότητα αντιπροσώπευε τα ιδανικά της ειρήνης και της ενότητας μεταξύ των λαών.
—
Από τον Ντούσκο στη Μανοντού και τον Μαργαρίτη Σχοινά
Η πρόγνωση του καιρού προβλέπει νεφώσεις την Τρίτη σε αυτή τη δυτική περιοχή της χερσονήσου της Πελοποννήσου, αλλά, ακόμη και σε περίπτωση άστατου ουρανού ή -χειρότερα- βροχής, όλα είναι προγραμματισμένα για την Αφή της Φλόγας.
Η Πρωθιέρεια, Ελληνίδα ηθοποιός Μαίρη Μηνά, θα δώσει στη συνέχεια τη δάδα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον Στέφανο Ντούσκο, Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Η Γαλλίδα κολυμβήτρια, Λορ Μανοντού, η οποία κατέκτησε τον πρώτο Ολυμπιακό τίτλο της στα 400 μέτρα ελεύθερο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, θα τον διαδεχθεί και θα είναι έτσι η πρώτη Γαλλίδα Λαμπαδηδρόμος, όπως ανακοίνωσε (15/4) η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ τρίτος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς.
ceremony photos from Official Channe paris2024
FacebookTwitterMessengerPinterestEmailCopy Link
Ακολούθησε τα Ηλειακά Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.