Βουτιά άνω του 6% στο Χρηματιστήριο – Σε χαμηλά 6,5 μηνών η Αθήνα
Σε τουλάχιστον 9% ανέρχονται οι αθροιστικές απώλειες του τελευταίου διημέρου.ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΗ
Σε τουλάχιστον 9% ανέρχονται οι αθροιστικές απώλειες του τελευταίου διημέρου.
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Ιανουαρίου «βούτηξε» σήμερα (5/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραδόθηκε αμαχητί στο εν εξελίξει παγκόσμιο sell off, με αποτέλεσμα οι αθροιστικές απώλειες στο τελευταίο διήμερο να ξεπερνούν το -9% (χειρότερο διήμερο από τον Μάρτιο του 2020).
Ο Γενικός Δείκτης, μην παρουσιάζοντας την παραμικρή αντίσταση στις εξωγενείς προκλήσεις, απώλεσε όλες τις κρίσιμες στηρίξεις, χάνοντας τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.375 μονάδες) και ανατρέποντας την ανοδική μακροπρόθεσμη τάση.
Άλλωστε, η ελληνική αγορά είχε ελάχιστα περιθώρια ελιγμών, αν αναλογιστούμε το τι συμβαίνει στο εξωτερικό, όπου το σενάριο μιας πιθανής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία και το τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή έχουν πυροδοτήσει ένα εκτεταμένο κύμα ρευστοποιήσεων.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βουλιάζει στα χαμηλά 6μηνου, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei κατρακυλά κατά 12%, στη χειρότερη συνεδρίαση από το 1987. Πτώση 900 μονάδων σημειώνει και ο Dow Jones στη Wall Street.
Πτώση 6% για τον Γ.Δ.
Κάπως έτσι, στην πρώτη ημέρα της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατακρημνίστηκε στο -6,27% και διαμορφώθηκε στις 1.341,23 μονάδες, χάνοντας περίπου 90 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.430 μονάδες). Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά η πτώση ξεπέρασε ακόμα και το 7%.
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 108 μονάδες (από 1.320,77 έως 1.428,01 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 233 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες τέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τις μετοχές των Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank να χάνουν από 6,5% έως 9%. Από κοντά ακολούθησαν και τα υπόλοιπα blue chips, καθώς οι Mytilineos – ΔΕΗ – ΟΠΑΠ – ΟΤΕ υποχώρησαν έως 8%.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι μόλις μία εισηγμένη κατάφερε να τερματίσει σε θετικό έδαφος. Ο λόγος για την Παπουτσάνης, η οποία κέρδισε 0,85%.
Βουτιά 7,5% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο… κατακόκκινο, καθώς κατακρημνίστηκε στο -7,56% και τις 1.159,77 μονάδες, καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2023 και απέχοντας 14% από τις φετινές κορυφές των 1.354 μονάδων.
Η μετοχή της Πειραιώς περιορίστηκε στο -9,17% και τα 3,478 ευρώ, η μετοχή της Eurobank αναδιπλώθηκε στο -7,74% και το 1,8885 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο -7,07% και τo 1,512 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής συρρικνώθηκε στο -6,59% και τα 7,174 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-6,53% και 3.260 μονάδες), η μετοχή της Ελλάκτωρ κατρακύλησε στο -9,18% και το 1,8 ευρώ, ενώ απώλειες από 6% έως 8% εμφάνισαν οι μετοχές των Aegean, Helleniq Energy, Lamda, Metlen, Titan Cement, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil. Την ίδια στιγμή, μεταξύ 3% και 5% απώλεσαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΑΑ, Σαράντης, Jumb, Coca Cola, Cenergy και Autohellas.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-6,26% και 2.103 μονάδες), οι μετοχές των Profile και ΑΒΑΞ ξεχώρισαν αρνητικά στο -10%, με τις μετοχές των Fourlis, Ideal, Lavipharm, Quest, ΕΧΑΕ, Ιntracom, Intralot, Τεχνικής Ολυμπιακής και Optima να περιορίζονται από 7% έως 9%. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των ΕΥΑΘ, Κρι Κρι, ΟΛΠ και Πλαστικά Θράκης ακολούθησαν με κάμψη έως 5%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 112 μετοχές σημείωσαν πτώση, μόλις μία μετοχή κινήθηκε ανοδικά, ενώ 15 μετοχές έμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 93,3 δισ. ευρώ.
Ένας Αύγουστος που δεν θυμίζει… Αύγουστο
Σε μια περίοδο αγρανάπαυσης, ράθυμου κλίματος και χαμηλών συναλλαγών θα εισερχόταν, υπό φυσιολογικές συνθήκες, το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ολοένα και περισσότεροι διαχειριστές εφεξής θα άρχιζαν να επιλέγουν την παραλία από το… γραφείο και τον υπολογιστή. Κάτι, βέβαια, το οποίο δεν θα προξενούσε την παραμικρή έκπληξη, δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι ένας παραδοσιακά νωθρός μήνας, με μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Όμως, το αόρατο χέρι των αγορών φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη, όπως αποδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες, με τα απόνερα του παγκόσμιου sell – off να φθάνουν έως τις ακτές της Λεωφόρου Αθηνών, σημαίνοντας συναγερμό στα επενδυτικά desks και θέτοντας εν αμφιβόλω όλες τις βασικές στηρίξεις.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος φάνταζε πιο πιθανή η σύγκλιση με τα φετινά υψηλά των 1.500 μονάδων. Ωστόσο, η σημερινή εικόνα είναι αμείλικτη, καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κάτω του μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (1.375 μονάδες), ανατρέποντας την ανοδική μακροπρόθεσμη τάση.
Ο κίνδυνος μελλοντικής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, τα νωθρά εταιρικά μεγέθη του τεχνολογικού κλάδου, καθώς και η παρατεταμένη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, όπου το σενάριο ενός ανοιχτού και ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Χαμάς – Χεζμπολάχ αποκτά ολοένα και περισσότερες πιθανότητες, συνιστούν αυτήν την στιγμή τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών.
Ωστόσο, απαιτείται ψυχραιμία, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, με εξαίρεση το εξωγενές περιβάλλον, όλοι οι υπόλοιποι καταλύτες, οι οποίοι μέχρι πρότινος στήριζαν μια πιθανολογούμενη πορεία προς τις φετινές κορυφές των 1.500 μονάδων, παραμένουν σε ισχύ.
Sell off… πανδημίας σε Ευρώπη, Wall, Ασία
Στο εξωτερικό, όπως προαναφέρθηκε, οι συνθήκες θυμίζουν ημέρες… πανδημίας, καθώς μετά το sell off της Παρασκευής, η εκκίνησης της εβδομάδας είναι απογοητευτική.
Η αρχή έγινε στην Ασία, όπου ο ιαπωνικός Nikkei κατρακύλησε κατά 12,4%, στη χειρότερη συνεδρίαση από το 1987, ενώ ταυτόχρονα ο Kospi στη Νότια Κορέα βούλιαξε κατά 8,7%.
Τη σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να πέφτει στο -2,5% και τις 485 μονάδες (χαμηλό 6μήνου). DAX στη Φρανκφούρτη, CAC 40 στο Παρίσι, FTSE 100 στο Λονδίνο και FTSE MIB στο Μιλάνο διολισθαίνουν από 2% έως 3%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones καταβαραθρώνεται κατά επιπλέον 900 μονάδες, σβήνοντας το μεγαλύτερο μέρος των μέχρι πρότινος φετινών κερδών. S&P 500 και Nasdaq, ταυτόχρονα, μειώνονται κατά 3% και 4%, αντίστοιχα.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)