Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
locomotive gif output g3t4JV

Ύπνος: Προσοχή! Κλείνετε τα παντζούρια; Κίνδυνος εγκεφαλικού

ypnos
kotsakis megalo

Ύπνος: Κοιμάστε με ανοιχτά ή κλειστά πατζούρια; Δείτε πώς από την απάντησή σας εξαρτάται η κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος και επηρεάζεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Εάν δεν κοιμάστε σε ένα ολοσκότεινο δωμάτιο με κλειστά τα παντζούρια, τότε σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, κινδυνεύει η υγεία της καρδιάς σας.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο Stroke, παρατήρησαν ότι όσοι κρατούσαν τις περσίδες ανοιχτές, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έως και κατά 43%.

Ωστόσο, υπάρχει εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς με αυτό τον τρόπο, μπορούν να εισχωρήσουν στο δωμάτιο το φως από τα φώτα του δρόμου, μαζί όμως και η φωτορύπανση από την κίνηση των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνουν στον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματος. Συνεπώς, ο ανεπαρκής ύπνος επιβαρύνει τόσο την καρδιά όσο και άλλα όργανα.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Γι’ αυτό, συμβουλεύουμε τους ανθρώπους που κατοικούν σε αστικά περιβάλλοντα να μειώσουν αυτή την έκθεση» επισημαίνει ο Δρ Jain-Bing Wang, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας και ερευνητής της μελέτης.

Για να διερευνήσουν την επίδραση του τεχνητού φωτός στη λειτουργία της καρδιάς, οι ερευνητές μελέτησαν 28.300 άτομα από την κινεζική πόλη-λιμάνι Ningbo, περίπου 120 μίλια νότια της Σαγκάης. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 62 ετών και δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή ανεύρυσμα.

Καθένας από τους συμμετέχοντες παρακολουθήθηκε για έξι χρόνια – από το 2015 έως το 2021 – με τους επιστήμονες να καταγράφουν περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλων αντίστοιχων νόσων μέσω των ιατρικών αρχείων των νοσοκομείων.

Συνολικά, εντόπισαν 1.278 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 900 αφορούσαν σε εγκεφαλικά επεισόδια.

Εκτιμώντας τη φωτορύπανση που αντιστοιχούσε σε κάθε ασθενή, για τις ανάγκες της ανάλυσης, χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες.

Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το εισόδημα για να υποδηλώσουν τον κίνδυνο και την επιρροή της φωτορύπανσης.

«Η έκθεση σε έντονο τεχνητό φως τη νύχτα θα μπορούσε να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, καταστέλλοντας την έκκριση μελατονίνης.

Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές σε βιολογικούς δείκτες, όπως σε αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης στο αίμα, παράγοντες δηλαδή καρδιαγγειακού κινδύνου» επισημαίνει ο Δρ Wang.

Συνδυαστικά, η μελέτη εξέτασε επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι ζούσαν σε περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα PM10 – μια μικροσκοπική ένωση που απελευθερώνεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων – είχαν έως και 50% υψηλότερο κίνδυνο να πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με όσους εκτέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα.

Αντίστοιχα, όσοι εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων PM2.5 – μιας μικρότερης ουσίας που εκλύεται από τα αυτοκίνητα- διέτρεχαν 41% υψηλότερο κίνδυνο και, τέλος, όσοι εκτέθηκαν σε οξείδιο του αζώτου, παρουσίασαν 31% υψηλότερο κίνδυνο.

«Παρά τις σημαντικές προόδους στη μείωση των παραδοσιακών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στις προσπάθειές μας να μειώσουμε την παγκόσμια επιβάρυνση των καρδιαγγειακών παθήσεων» καταλήγει ο Δρ Wang.

Ύπνος: Τι θα αλλάξει στη ζωή και την διάθεσή μας αν ξυπνάμε μια ώρα νωρίτερα

Τι μπορεί να συμβεί αν πάμε το ξυπνητήρι μας πίσω κατά μία ώρα γιατί αποφασίσαμε να κοιμόμαστε νωρίτερα τα βράδια;

Σύμφωνα με τον… Λουκιανό Κηλαηδόνη, θα βρίσκουμε ευκολότερα θέση για παρκάρισμα! Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Colorado Boulder (CU Boulder) και του Broad Institute των Πανεπιστημίων MIT και Harvard, θα μειώσουμε με διπλάσια μάλιστα ποσοστά τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.

Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Psychiatry αποτελεί μια από τις πρώτες που προσδιορίζει ποσοτικά την αλλαγή που μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και κομίζει από τα ισχυρότερα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη σύνδεση του χρονότυπου -των συνηθειών του ύπνου- με την κατάθλιψη.

Όπως εξηγεί η κύρια συγγραφέας Δρ Celine Vetter, Επίκουρη Καθηγήτρια Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας στο CU Boulder, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι βραδινοί χρονότυποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη ασχέτως ωρών ύπνου αλλά, λόγω περιορισμών στο πληθυσμιακό δείγμα ή τη μεθοδολογία, δεν μπορούσαν να προκύψει ένας ποσοτικός προσδιορισμός στις συνήθειες του ύπνου που θα μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγές.

Σε έρευνα της ίδιας το 2018 επί 32.000 νοσηλευτριών, είχε αποδειχθεί ότι οι πρωινοί χρονότυποι είχαν 27% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε βάθος τεσσάρων χρόνων, έλειπε όμως η βασική εξήγηση: τι σημαίνει ξυπνάω νωρίτερα το πρωί;

Ύπνος: Μικρότερος κίνδυνος για κάθε παραπάνω ώρα

Για κάθε ώρα επίσπευσης του βραδινού ύπνου, ο κίνδυνος για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή μειωνόταν κατά 23%, ασχέτως της διάρκειας ύπνου.

Δηλαδή, κάποιος που θα αποφασίσει να πέσει για ύπνο τα μεσάνυχτα αντί 1 τα ξημερώματα, θα εξασφαλίσει το θετικό αποτέλεσμα με ίδιες ώρες ύπνου.

Ωστόσο, αν ο ύπνος μεταφερθεί στις 11 μ.μ., τότε οι πιθανότητες κατάθλιψης μειώνονται κατά 40%.

Η μελέτη δεν κατέστησε σαφές αν τα οφέλη ισχύουν για τους πρωινούς χρονότυπους, σε αντίθεση με τους βραδινούς και μέσους.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Iyas Daghlas, M.D., από την Ιατρική Σχολή του Harvard, βασίστηκε στη μελέτη των γονιδίων 850.000 ατόμων από τις βάσεις δεδομένων της εταιρείας “23 and Me” και της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για μια πιο ακριβή εικόνα για το πώς οι παραλλαγές στα γονίδια επηρεάζουν το πότε κοιμόμαστε και ξυπνάμε, 85.000 συμμετέχοντες είχαν φορέσει φορητούς καταγραφείς ύπνου για 7 ημέρες και 250.000 είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τις προτιμήσεις ύπνου.

Είναι γνωστό ότι πάνω από 340 γενετικές παραλλαγές, μεταξύ των οποίων και το γονίδιο ρύθμισης του κιρκάδιου ρυθμού (βιολογικό ρολόι) PER2, επηρεάζουν τον ανθρώπινο χρονότυπο και εξηγούν συνολικά το 12-42% των συνηθειών μας αναφορικά με τον ύπνο.

Πράγματι, αποδείχθηκε ότι τα γονίδια που καθορίζουν τους πρωινούς χρονότυπους μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Πώς όμως εξηγείται το πλεονέκτημα όσων ξυπνούν νωρίς;

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες αποδίδουν όσοι σηκώνονται νωρίς επωφελούνται από τις θετικές συνέπειες που έχει το φως της ημέρας σε ορμόνες του οργανισμού ενώ άλλες αποδίδουν την κατάθλιψη στα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει κάποιος εξαιτίας του ιδιαίτερου βιολογικού του ρολογιού κόντρα στον κανόνα.

«Ζούμε σε μια κοινωνία σχεδιασμένη για τους πρωινούς τύπους, με αποτέλεσμα τα νυχτοπούλια να νιώθουν συνεχώς ανίκανοι να ευθυγραμμιστούν με το κοινωνικό σύνολο», εξηγεί ο Δρ Daghlas, προσθέτοντας πως μια μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη θα μπορέσει να αποδείξει αν ο ύπνος νωρίς το βράδυ πράγματι μειώνει την κατάθλιψη.

Ωστόσο, για όποιον αποζητά μια αλλαγή στις συνήθεις ύπνου, η Δρ Vetter συστήνει να διατηρεί φωτεινές τις ημέρες και σκοτεινές τις νύχτες, περισσότερη σωματική δραστηριότητα και αποφυγή συσκευών που εκπέμπουν μπλε φως το βράδυ.

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

GIANNIKOPOULOS ELAIOTRIBIO 2X5 copy(1)

This will close in 20 seconds