Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε: Aς ρίξουμε μια ματιά σε πέντε στρατηγικές ύπνου απ’ όλο τον κόσμο

sleep upnos

Πέντε στρατηγικές ύπνου από όλο τον κόσμο

Ο ύπνος αποτελεί σημαντικό μέρος της σωματικής και της ψυχικής μας υγείας. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να πέσετε για ύπνο, να κοιμηθείτε γρήγορα και να ξυπνήσετε νιώθοντας αναζωογονημένοι και γεμάτοι ενέργεια. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξαπλώσει στο κρεβάτι, αναλογιζόμενοι τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα και αναπολώντας πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν, ενώ ανησυχούμε αγχωμένοι για το πόσο λίγο κοιμόμαστε.

Από το άγχος της δουλειάς, του σχολείου και της οικογένειας, το νυχτερινό τσιμπολόγημα που καταστρέφει το πεπτικό μας σύστημα μέχρι τις ενοχλητικές παρενέργειες των φαρμάκων, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι δύσκολο να ανταποκριθούμε στις επαρκείς ώρες ύπνου. Κατά μέσο όρο οι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες, τα παιδιά 9-13 ώρες και τα νήπια και τα μωρά 12-17 ώρες.

Μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances εξέτασε τα προγράμματα ύπνου χρησιμοποιώντας δεδομένα smartphone σε 20 διαφορετικές χώρες. Η έρευνα έδειξε ότι οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία), η Νέα Ζηλανδία, η Γαλλία, η Αυστραλία και το Βέλγιο ήταν οι πέντε χώρες των οποίων οι κάτοικοι κοιμούνται περισσότερο. Σε κάθε μία από αυτές τις χώρες ο μέσος όρος ύπνου ξεπερνούσε τις οκτώ ώρες τη νύχτα.

Ακόμα και εάν δεν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε αλλά σας αρέσουν τα ταξίδια ας ρίξουμε μια ματιά σε πέντε στρατηγικές ύπνου απ’ όλο τον κόσμο.

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τις συνήθειες του ύπνου

Ιnemuri στην Ιαπωνία. Η τεχνική να κοιμάσαι παντού

Μπορεί να σας φανεί παράξενο. αλλά στην Ιαπωνία οι εργαζόμενοι παίρνουν συχνά υπνάκους σε δημόσιους χώρους, όπως παγκάκια σε πάρκα, μέσα μαζικής μεταφοράς, χώρους γραφείων, δρόμους, τρένα, σκάλες, σε συσκέψεις ή ακόμη και κατά τη διάρκεια δείπνων. Το inemuri μπορεί να οριστεί ως «να είσαι παρών ενώ κοιμάσαι». Στην ιαπωνική κουλτούρα, ο ύπνος στη δουλειά δεν θεωρείται κακό- είναι κοινωνικά αποδεκτός και αγκαλιάζεται- καθώς δείχνει ότι το άτομο εργάζεται σκληρά και δίνει προτεραιότητα στην παραγωγικότητα.

Η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες που οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο. Ίσως για αυτό πολλές εταιρείες ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να παίρνουν υπνάκους κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, έτσι ώστε να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, τη συγκέντρωση και την απόδοση.

Siestas στην Ισπανία

Η σιέστα είναι μια συνήθεια ύπνου με την οποία πολλοί από μας είναι εξοικειωμένοι. Στα ισπανικά, σιέστα σημαίνει υπνάκος. Περιλαμβάνει ένα διάλειμμα στη μέση της εργάσιμης ημέρας για να πάτε σπίτι και να απολαύσετε το γεύμα με την οικογένεια, ακολουθούμενο από μια σιέστα.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει την ενεργειακή πτώση μετά το γεύμα. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παραμείνουμε σε εγρήγορση όταν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά το προηγούμενο βράδυ. Ωστόσο, ένας 10λεπτος υπνάκος μπορεί να μας βοηθήσει να βγάλουμε το απόγευμα και να αναπληρώσουμε τις ώρες ύπνου που χρειαζόμαστε.

Σκανδιναβική μέθοδος ύπνου

Στις σκανδιναβικές χώρες, όπως η Νορβηγία, η Δανία και η Σουηδία, πολλά ζευγάρια που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι έχουν τις δικές τους ξεχωριστές κουβέρτες. Δεν μοιράζονται το ίδιο πάπλωμα ή παπλώματα και δεν χρησιμοποιούν πάνω σεντόνι. Αυτή η στρατηγική ύπνου αναφέρεται ως σκανδιναβική μέθοδος ύπνου.

Το να μοιράζεστε μια κουβέρτα μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε πολύ ζεστά ή κρύα. Ο σύντροφός σας μπορεί να γυρίσει και να πάρει όλο το πάπλωμα μαζί του, αφήνοντάς σας κρύο και ακάλυπτο. Μπορεί να κλωτσήσει τη μισή κουβέρτα από πάνω σας, αφήνοντάς σας ζεστούς και ιδρωμένους. Μπορεί η ανάγκη του συντρόφου σας για ελαφρύ πάπλωμα να μη σας κρατάει αρκετά ζεστούς τη νύχτα.

Το σώμα μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην έκθεση στη θερμότητα και το κρύο ενώ κοιμόμαστε. Ακόμη και μια ήπια αλλαγή στη θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου μας. Η χρήση ξεχωριστών σκεπασμάτων μπορεί να κάνει το να μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι πιο ευχάριστο για τον ύπνο σας.

Φινλανδική σάουνα

Τι θα λέγατε να ολοκληρώσετε τη μέρα σας στη σάουνα; Αυτή η πρακτική ευεξίας στην οποία συμμετέχουν τακτικά πολλοί Φινλανδοί έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμοΟι σάουνες είναι χαλαρωτικές και μπορούν να βοηθήσουν στον ύπνο.

Μια διατομεακή μελέτη που εξέτασε τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας για τη σάουνα έδειξε ότι το 83,5% των συμμετεχόντων ανέφεραν οφέλη στον ύπνο μετά τη χρήση της σάουνας. Η μελέτη εξήγησε ότι οι σάουνες μπορεί να διαδραματίζουν θετικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, στη σάουνα προκαλείται απελευθέρωση ενδορφινών από το σώμα που βοηθούν στη μείωση του πόνου και του ψυχολογικού στρες. Η συχνή χρήση της σάουνας επιτρέπει στο άτομο να πάρει χρόνο από το πολυάσχολο πρόγραμμα της ζωής του για να αποφορτιστεί, πράγμα που οδηγεί στην καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Γαλλία: Κοιμούνται γυμνοί

Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που οι άνθρωποι κοιμούνται καλά, πολύ και γυμνοί. Περίπου το 28% των κατοίκων στη Γαλλία ανέφεραν ότι κοιμούνται γυμνοί. Για ορισμένα άτομα με ευαισθησία στο δέρμα, η επαφή με τις πιτζάμες μπορεί να είναι δυσάρεστη κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Υπάρχουν λίγες έρευνες σχετικά με το κατά πόσον η γύμνια στον ύπνο συμβάλλει στην προαγωγή του ύπνου. Η θερμοκρασία μας πέφτει κατά τη διάρκεια του ύπνου και ανεβαίνει όταν είμαστε ξύπνιοι. Αυτός ο κύκλος ρυθμίζεται από τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας. Μπορεί να αποκοιμηθείτε γρηγορότερα αν η θερμοκρασία του σώματός σας μειώνεται γρηγορότερα. Επομένως, αν έχετε την τάση να ξυπνάτε ιδρωμένοι με πιτζάμες ή με ό,τι φοράτε, ίσως το να κοιμάστε γυμνοί μπορεί να σας κρατήσει δροσερούς και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε περισσότερο.

Όπως και να έχει, ο ύπνος είναι πολύτιμος για τη λειτουργικότητα μας και η σημασία του για την υγεία μας αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο στις επιστημονικές έρευνες.

ΠηγήVerywellmind,ert

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds