
Υποχρεωτικός από 1η Ιουνίου ο «Προσωπικός Γιατρός» – Αυτόματη εγγραφή για όσους δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν επιθυμεί δωρεάν προσωπικό ιατρό, θα μπορεί να δηλώνει τον ιδιώτη Παθολόγο ή Γενικό Ιατρό της επιλογής του.
Υποχρεωτικός γίνεται από 1η Ιουνίου ο θεσμός του «Προσωπικού Ιατρού», με όσους πολίτες δεν έχουν κάνει εγγραφή σε προσωπικό γιατρό, θα εγγράφονται αυτόματα στο σύστημα βάσει των στοιχείων κατοικίας που έχουν δηλωμένα στον ΑΜΚΑ.
Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν επιθυμεί δωρεάν προσωπικό ιατρό, θα μπορεί να δηλώνει τον ιδιώτη Παθολόγο ή Γενικό Ιατρό της επιλογής του.
https://www.tiktok.com/embed/v2/7501261937611787542?lang=el&referrer=https%3A%2F%2F
Και, φυσικά, οι πολίτες διατηρούν το δικαίωμα να αλλάξουν γιατρό: μία φορά μέσα σε 12 μήνες, ή δύο φορές μέσα σε 12 μήνες σε περίπτωση που αλλάξουν περιφέρεια, Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ και στο δημοσιογράφο Πέτρο Γκίστη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης διευκρίνισε ότι: «για όσους δεν εγγραφούν δεν θα υπάρξει κάποια ποινή, όπως στο προηγούμενο σύστημα, όπου σου στερούσε κάποιες δυνατότητες αν δεν επέλεγες να εγγραφείς.
Απλώς τώρα το σύστημα θα γράψει τυχαία έναν πολίτη σε κάποιον προσωπικό γιατρό». Παρά την υποχρεωτικότητα του θεσμού, το ενδιαφέρον από τους ιδιώτες γιατρούς εξακολουθεί να παραμένει μειωμένο. Η λύση που υπάρχει στην περίπτωση αυτή είναι οι αγροτικοί γιατροί, οι οποίοι εντάσσονται υποχρεωτικά σε αυτό και θα μετατραπούν σε προσωπικούς γιατρούς.
«Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει προθυμία από τους ιδιώτες ιατρούς. Το σύστημα θα κατατάξει κάθε πολίτη στη λίστα ασθενών για ιατρούς του δημοσίου τομέα, που έχουν μεταχθεί και αυτοί στο σύστημα» δήλωσε σχετικά ο κ. Γιαννικούλης και πρόσθεσε λέγοντας πως: «το πρόβλημα εδώ είναι ότι στο θεσμό του προσωπικού ιατρού, πλέον εντάσσονται υποχρεωτικά οι αγροτικοί γιατροί, δηλαδή νέοι συνάδελφοι που έχουν αποφοιτήσει από την Ιατρική Σχολή και οι οποίοι εκτελούν τη λεγόμενη υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου.
Οπότε, επιστρατεύοντας αυτούς, υπάρχει μια ικανή δεξαμενή ιατρών οι οποία θεωρητικά μπορεί να χωρέσει όλους τους πολίτες. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι τυπικά είμαστε εντάξει, δηλαδή με τον τρόπο αυτό αναγκαστικά θα βρεθούν πολλοί γιατροί έτσι ώστε κάθε πολίτης να έχει το γιατρό του, αλλά ουσιαστικά εδώ είναι το πρόβλημα, γιατί ένας συνάδελφος που μόλις έχει τελειώσει την ιατρική ακόμα και αριστούχος φοιτητής αν υπήρξε κατά τη φοίτησή του, δεν έχει την εμπειρία να αναλάβει αυτό το υψηλής ευθύνης καθήκον του προσωπικού γιατρού και κυρίως δεν έχει και το χρόνο, αφού αυτοί οι συνάδελφοι κάνουν τη θητεία τους ένα χρόνο, μετά φεύγουν και έρχεται κάποιος άλλος. Ούτε κάποια επικοινωνία, ούτε μια σχέση εμπιστοσύνης μπορεί να δημιουργήσει με έναν ασθενή, η οποία είναι βασική, να γνωρίσει, να μάθε το φάκελό του».
Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας σημείωσε πως οι γιατροί δεν είναι αντίθετοι με το θεσμό αυτό, όμως υπογράμμισε πως οι συνάδελφοί του χρειάζονται καλύτερη αντιμετώπιση από το σύστημα, με την παροχή κάποιων επιπλέον κινήτρων και βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας της πολιτείας με τους γιατρούς προκειμένου το σύστημα να βελτιωθεί και να γίνει πιο ελκυστικό.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.