Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

Screenshot 2024 03 23 112319
locomotive cafe
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

1ο Γυμνάσιο Πύργου: Erasmus+ “Think New-Act Green” – Με τη συμμετοχή μαθητών από Ισπανία, Λιθουανία και Σλοβακία

image 21 32

Τη Δευτέρα 4/3/2024 το 1ο Γυμνάσιο Πύργου υποδέχτηκε 7 καθηγητές και 21 μαθητές από σχολεία της Ισπανίας, Λιθουανίας και Σλοβακίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Think New- Act Green”(Νέα Σκέψη-Πράσινη Δράση) με συντονίστρια την κ. Πρέντζα Λαμπρινή.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει κοινές δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών αλλά και της ευρύτερης σχολικής και τοπικής κοινότητας στα περιβαλλοντικά προβλήματα και την ανάγκη μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. 

Προσκεκλημένος του σχολείου  ο κ. Ηλίας Καλογήρου, φυσικός, τ. υπεύθυνος Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Ν. Ηλείας και συγγραφέας  ο οποίος παρουσίασε μία σειρά από πειράματα σχετικά με την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να  προστατευτούμε από αυτή.

 Ακολούθησαν  πειράματα από τον  φυσικό του σχολείου κ. Μπακόπουλο Διονύσιο σχετικά με την πράσινη ενέργεια. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά και δημιουργίας ψηφιακών αφισών με θέμα το περιβάλλον τα οποία επιμελήθηκε η κ. Σαργέντη Βασιλική καθώς και παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και οδοντόπαστας από προϊόντα καθημερινής χρήσης υπό την επιμέλεια του κ. Δημόπουλου Νίκου.

Ακολούθησε σύντομη περιήγηση στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης με τη χρήση του ψηφιακού εργαλείου smart guide, δραστηριότητα την οποία οργάνωσε η κ. Κλουκίνα Θεοδοσία. Τέλος, ο δήμαρχος της πόλης μας κ. Καννής  υποδέχτηκε τις ξένες αποστολές  στο δημαρχείο όπου επισημάνθηκε πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση των πολιτών  για τη σοβαρότητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων στην εποχή μας προκειμένου να επιτευχθεί από τον κάθε πολίτη ατομικά ένας πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος ζωής.

Θερμές ευχαριστίες στον υπεύθυνο της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Ε.ΠΕ.Α. κ. Γαβρά Πέτρο για την ενημέρωση των δράσεων του ΚΠΕ και την αναπληρώτρια υπεύθυνη κ. Τσούρα Αγγελική για τις τόσο ενδιαφέρουσες βιωματικές δράσεις που πραγματοποιήσαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ‘Φύση και Άθληση στο Ιερό της Ολυμπίας’.

Καθώς και τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Λιάγκουρα Χρίστο και την κ. Τσίγκου Αγγελική για την ενδιαφέρουσα περιήγηση στο αρχαιολογικό μουσείο.

Στο πλαίσιο του Erasmus+ “Think new- Act green την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 το σχολείο μαζί με τους εταίρους από Ισπανία, Λιθουανία και Σλοβακία  επισκεφθήκαν το Κ.Ε.ΠΕ.Α Ακράτας όπου ενημερωθήκαμε από τον προϊστάμενο  του Κ.Ε.ΠΕ.Α κ. Μοσχόπουλο Χαρίλαο για τα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιεί το ΚΠΕ. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο τοπίο της Λίμνης Τσιβλού όπου μαθητές και καθηγητές όλων των αποστολών  με την καθοδήγηση του κ. Κυριακόπουλου Κων/νου συμμετείχαν σε δραστηριότητες που εντάσσονται στο πρόγραμμα  “Υγροβιότοπος της Λίμνης Τσιβλού” και  που αφορούν τη βιοποικιλότητα του   οικοσυστήματος  της περιοχής.

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου όλες οι αποστολές επισκέφθηκαν το Διυλιστήριο Ερυμάνθου στο Βασιλάκι όπου περιηγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου νερού και ενημερωθήκαν από τον κ. Katouri A. για τη λειτουργία του διυλιστηρίου, ενός από τα πιο σημαντικά έργα του νόμου Ηλείας καθώς υδροδοτεί τους κατοίκους του Δήμου Πύργου και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης/ ΠΙΟΠ στη Δημητσάνα όπου πραγματοποιήσαμε το πρόγραμμα “Δίκτυο Παυσανίας 2.0: από το σχολείο στο Μουσείο”, με θεματικό στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σημασία των φυσικών πόρων και της βιομηχανικής τεχνολογίας των προηγούμενων δεκαετιών καθώς και την αλληλεπίδραση ανθρώπου και φύσης.

Στο πλαίσιο του Erasmus+ “Think new- Act green την Παρασκευή 8 Μαρτίου όλες οι αποστολές αρχικά επισκέφθηκαν το Εργοστάσιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά όπου ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου από τον κ. Σοφιανό Νικόλαο Διευθυντή του ΧΥΤΥ ΠΕ Ηλείας, τον κ. Σέργιο Μαφφρέ υπεύθυνο συντήρησης, την κ. Λένα Κορδονούρη μηχανικό περιβάλλοντος και την κ. Μαρία Καψή. 

image 21 32

Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων , μια διαχείριση σύγχρονη καθώς περιλαμβάνει ανακύκλωση, κομποστοποίηση και παραγωγή βιοαερίου εφαρμόζοντας έξυπνες, καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κτήμα Μερκούρη. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κανελλακόπουλο Χρ. και τους συνεργάτες του για την ζεστή υποδοχή που μας επιφύλαξαν και για την ενδιαφέρουσα ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου.

Μετά την επίσκεψή στο Κτήμα Μερκούρη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας “Κώστας Κοτσανάς” στο Κατάκολο όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσουμε τη σχετικά άγνωστη αυτή πλευρά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, μέσα από απίστευτες τεχνολογικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων. Και βέβαια η μέρα μας τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο. Όλες οι αποστολές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της χώρας τους με θέμα τη σχέση της φύσης με τον άνθρωπο.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

stamoulis anakainisi

This will close in 20 seconds