Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

31 χρόνια από τον σεισμό του Πύργου

seismos pyrgo1993

Τριάντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 26η Μαρτίου 1993, μέρα που ο Πύργος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.

Συνολικά έξι «χτυπήματα» του Εγκέλαδου, εκ των οποίων το ισχυρότερο σημειώθηκε στις 2:10 το μεσημέρι, μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και με εστιακό βάθος μικρότερο των 20 χιλιόμετρων, προκάλεσαν τρόμο στον Πύργο και στις γύρω περιοχές, ενώ επέφεραν σημαντικές πληγές στις δομές της πρωτεύουσας της Ηλείας.

Ο απολογισμός ήταν μία νεκρή γυναίκα, 16 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά δημόσια κτίρια και κατοικίες. Το νοσοκομείο της πόλης πληγώθηκε, αρκετά σχολεία, οι εκκλησίες (Αγ. Νικολάου, Αγ. Κυριακής και Αγ. Διονυσίου) και δεκάδες νεοκλασικά κτίσματα έπαθαν μεγάλες ζημιές.

Τις επόμενες μέρες και μήνες ο Πύργος προσπάθησε να βρει κουράγιο να σταθεί πάλι στα πόδια του. Υπολογίζεται ότι το 50% των κτιρίων υπέστησαν ζημιές ενώ το άμεσο οικονομικό κόστος της καταστροφής άγγιξε τα 60 δις δραχμές.

Πάντως,  ο σεισμός αυτός σηματοδότησε την οικιστική αναζωογόνηση της πρωτεύουσας της Ηλείας, με την εφαρμογή νέων μελετών στην κατασκευή των κτιρίων και των υποδομών, που έχει αυξήσει τον βαθμό ασφαλείας σε περίπτωση ισχυρού σεισμού στο μέλλον.  

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos