Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Αυτοψία στον βυζαντινό ναό της Αγίας Τριάδας στη Δίβρη

Αγίας Τριάδας στη Δίβρη

Σε αναφορά της βουλευτή Ηλείας, Διονυσίας Αυγερινοπούλου για την ανάγκη εργασιών συντήρησης του βυζαντινού ναού της Αγίας Τριάδας στη Δίβρη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, προγραμματίζει τη διενέργεια αυτοψίας στο μνημείο για τον έλεγχο της κατάστασης διατήρησης των τοιχογραφιών και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει ήδη έρθει σε προφορική επικοινωνία με εκπρόσωπο του Συλλόγου Διβριωτών Αθήνας, προτείνοντας την τοποθέτηση αφυγραντήρα στον ναό για τη μείωση της υφιστάμενης υγρασίας.

Ο Ι. Ν. Αγίας Τριάδας βρίσκεται στο κοιμητήριο της Δίβρης (Λάμπειας) Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στη συνοικία Γκρουστάδες ή Απάνω Μαχαλάς και έχει κηρυχθεί ως αρχαίο μνημείο.

Πρόκειται για ιδιότυπη παραλλαγή τρουλαίου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρεις ημικυκλικές αψίδες και νάρθηκα και χρονολογείται τον 14ο αιώνα. Φέρει πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο, ο οποίος χρονολογείται σε δύο φάσεις, στην ύστερη βυζαντινή περίοδο (14ος αι.) και στα μεταβυζαντινά χρόνια (πιθανώς 17ος αι.).

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos