Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Διαρκείς οι προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για μία κοινωνία ισότητας και εξάλειψης των διακρίσεων

image 31 4

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχε σε συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν την Μ. Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, στην Κάτω Αχαΐα και στην Αμαλιάδα Ηλείας, με θέμα την κοινωνική ένταξη της κοινότητας των Ρομά σε μια ισότιμη κοινωνία χωρίς διακρίσεις, όπως και την ανάδειξη των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

instagram

«Η κοινωνική ένταξη και η ισότιμη μεταχείριση των ομάδων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες συνιστούν ιδιαίτερη πρόκληση στην οποία οφείλουμε να αντεπεξέλθουμε, δεδομένου ότι η εξασφάλιση τόσο της αρμονικής συνύπαρξης εντός του ευρύτερου κοινωνικού ιστού, με όρους δικαιοσύνης και δημοκρατίας, όσο και του σεβασμού της προσωπικότητας, είναι απόλυτες προϋποθέσεις για την κοινωνική συνοχή και την πρόοδο. Οι δράσεις ενσωμάτωσης είναι απαραίτητες λοιπόν, αλλά καμία προσπάθεια δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των Ρομά και χωρίς την αποδοχή και τη στήριξη της υπόλοιπης κοινωνίας. Και αυτό είναι κάτι που κάποιες φορές, ενδεχομένως το ξεχνάνε όσοι σχεδιάζουν προγράμματα και πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες να μην είναι αποτελεσματικές» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στην Αμαλιάδα, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, που αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας Γεωργία Ντάτσικα, μιλώντας και στα δύο συνέδρια, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε μια εποχή που η πολυμορφία και η ισότητα είναι κεντρικές αξίες της κοινωνίας μας, η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, σημειώνεται ως μια στιγμή αναγνώρισης, αφύπνισης και δράσης για τα δικαιώματα και την ενίσχυση της Ρομά κοινότητας. Μας υπενθυμίζει όμως και τη σημασία της ενδυνάμωσης και του σεβασμού, καθώς και την ανάγκη να καταπολεμηθούν οι σε βάρος τους διακρίσεις και στερεότυπα. Οι Ρομά αποτελούν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, με πλούσια ιστορία και πολιτισμική κληρονομιά.Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Ρομά κοινότητα είναι πολυπληθής και με μακρόχρονη παρουσία, προσεγγίζοντας τους 16.000 κατοίκους».

Στην συνέχεια, η κ. Ντάτσικα αναφέρθηκε στον ρόλο της Περιφέρειας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τη λειτουργία 19 Κέντρων Κοινότητας και 11 Παραρτημάτων Ρομά, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και τα Συσσίτια, καθώς και η παροχή σε τρόφιμα και είδη Βασικής Υλικής Συνδρομής μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (ΤΕΒΑ) που υλοποιούνται μέσω κοινωνικών συμπράξεων, με 110.000 επωφελούμενους συμπολίτες. Επίσης , τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που έχει αναλάβει το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, που λειτουργεί στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και το οποίο καταγράφει και παρακολουθεί τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

«Στόχος μας είναι να παρέχουμε κάθε μορφής κοινωνική υποστήριξη σε όλους, όσους έχουν ανάγκη.Αποτελεί δέσμευση του Περιφερειάρχη μας Νεκτάριου Φαρμάκη και εμένα προσωπικά, να εργαστούμε ακούραστα για την προαγωγή των δικαιωμάτων, στην ισότητα, την αξιοπρέπεια και τις μη-διακρίσεις για όλους» κατέληξε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχε σε συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν  την Μ. Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, στην Κάτω Αχαΐα και στην Αμαλιάδα Ηλείας, με θέμα την κοινωνική ένταξη της κοινότητας των Ρομά σε μια ισότιμη κοινωνία χωρίς διακρίσεις, όπως και την ανάδειξη των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

«Η κοινωνική ένταξη και η ισότιμη μεταχείριση των ομάδων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες συνιστούν ιδιαίτερη πρόκληση στην οποία οφείλουμε να αντεπεξέλθουμε, δεδομένου ότι η εξασφάλιση τόσο της αρμονικής συνύπαρξης εντός του ευρύτερου κοινωνικού ιστού, με όρους δικαιοσύνης και δημοκρατίας, όσο και του σεβασμού της προσωπικότητας, είναι απόλυτες προϋποθέσεις για την κοινωνική συνοχή και την πρόοδο. Οι δράσεις ενσωμάτωσης είναι απαραίτητες λοιπόν, αλλά καμία προσπάθεια δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των Ρομά και χωρίς την αποδοχή και τη στήριξη της υπόλοιπης κοινωνίας. Και αυτό είναι κάτι που κάποιες φορές, ενδεχομένως το ξεχνάνε όσοι σχεδιάζουν προγράμματα και πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες να μην είναι αποτελεσματικές» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στην Αμαλιάδα, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, που αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.  

Από την πλευρά της,  η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας Γεωργία Ντάτσικα, μιλώντας και στα δύο συνέδρια, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε μια εποχή που η πολυμορφία και η ισότητα είναι κεντρικές αξίες της κοινωνίας μας, η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, σημειώνεται ως μια στιγμή αναγνώρισης, αφύπνισης και δράσης για τα δικαιώματα και την ενίσχυση της Ρομά κοινότητας. Μας υπενθυμίζει όμως και τη σημασία της ενδυνάμωσης και του σεβασμού, καθώς και την ανάγκη να καταπολεμηθούν οι σε βάρος τους διακρίσεις και στερεότυπα. Οι Ρομά αποτελούν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, με πλούσια ιστορία και πολιτισμική κληρονομιά.Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Ρομά κοινότητα είναι πολυπληθής και με μακρόχρονη παρουσία, προσεγγίζοντας τους 16.000 κατοίκους».

Στην συνέχεια, η κ. Ντάτσικα αναφέρθηκε στον ρόλο της Περιφέρειας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τη λειτουργία 19 Κέντρων Κοινότητας και 11 Παραρτημάτων Ρομά, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και τα Συσσίτια, καθώς και η παροχή σε τρόφιμα και είδη Βασικής Υλικής Συνδρομής μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (ΤΕΒΑ) που υλοποιούνται μέσω κοινωνικών συμπράξεων, με 110.000 επωφελούμενους συμπολίτες. Επίσης , τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που έχει αναλάβει το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, που λειτουργεί  στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και το οποίο καταγράφει και παρακολουθεί τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

«Στόχος μας είναι να παρέχουμε κάθε μορφής κοινωνική υποστήριξη σε όλους, όσους έχουν ανάγκη.Αποτελεί δέσμευση του Περιφερειάρχη μας Νεκτάριου Φαρμάκη και εμένα προσωπικά, να εργαστούμε ακούραστα για την προαγωγή των δικαιωμάτων, στην ισότητα, την αξιοπρέπεια και τις μη-διακρίσεις για όλους» κατέληξε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης. 

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds