Διαξιφισμοί για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας: Αντιπαράθεση Φαρμάκη-Καραχάλιου
Η ημερίδα εστίασε στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας συγκροτημένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής, που να ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος.
Αντικείμενο θερμής αντιπαράθεσης αποτέλεσε η επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης, στην εκδήλωση για το πώς οραματιζόμαστε τη Δυτική Ελλάδα του 2040, που συνδιοργάνωσαν προχθές το βράδυ το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, μαζί με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Η ημερίδα εστίασε στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας συγκροτημένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής, που να ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, ωστόσο, την συζήτηση χαρακτήρισε ο διαξιφισμός που έγινε μεταξύ του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλη Καραχάλιου, με επίκεντρο την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων, σε μια κοινή κατεύθυνση.
Στην πρώτη σειρά: Μπούρας, Φαρμάκης, Λιαργκόβας, Λουλούδης, Καραχάλιος
Στην αρχική του παρέμβαση, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης έθεσε τον εαυτό του εκτός της κατηγορίας των οραματιστών, λέγοντας μάλιστα ότι τρέφει αισθήματα αποστροφής προς τους πολιτικούς που παρουσιάζουν μεγάλα και κούφια λόγια για το μέλλον, καθώς υποκρύπτουν αδυναμία.
«Εγώ προτιμώ να είμαι άνθρωπος των έργων και όχι των κούφιων οραμάτων» είπε, παρουσιάζοντας συνοπτικά τα αποτελέσματα της θητείας του μέχρι σήμερα, ως περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, με το νοικοκύρεμα των οικονομικών που επιτρέπουν στην Περιφέρεια να πορεύεται με αισιοδοξία και στόχους προς το 2040, έχοντας ήδη πετύχει αρκετά, αλλά αναγνωρίζοντας πως, ακόμα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, είπε ο κ. Φαρμάκης.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Ευάγγελος Καραχάλιος διαφώνησε με τον περιφερειάρχη, λέγοντας ότι η ανάπτυξη μιας περιοχής είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία που δεν αντιμετωπίζεται με περιχαρακώσεις, ούτε με κατά περίπτωση λήψη αποφάσεων στην βάση ενός κεντρικού μοντέλου διοίκησης και βραχυπρόθεσμης διαχείρισης κρίσεων.
Ο Βαγγέλης Καραχάλιος έγινε ακόμα πιο αιχμηρός, λέγοντας ότι «στην Περιφέρεια νιώθω πως έχουμε καταφέρει να χάσουμε το αυτονόητο του διαλόγου μεταξύ των φορέων και της κοινωνίας των πολιτών και ενεργούμε κατά μόνας, έχοντας την αίσθηση ότι αν καθίσουμε σε ένα τραπέζι και συνδιαμορφώσουμε την επόμενη μέρα, θα έχουμε απώλεια γοήτρου» και συνέχισε μιλώντας για χαμένες ευκαιρίες και για απουσία περιφερειακής αναπτυξιακής βούλησης, με αφορμή τη σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Μεσσηνία και όχι στην Αρχαία Ολυμπία. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρότι σωστά προσδιόρισε την περιοχή ως Ολυμπιακή Γη, λίγα πράγματα έχει κάνει για να επενδύσει και να κερδίσει από το brand name της Αρχαίας Ολυμπίας» είπε, καλώντας τον Νεκτάριο Φαρμάκη να αγκαλιάσει την πρόταση του ΤΕΕ «Δυτική Ελλάδα 2040», με στόχο τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξη της περιοχής μέσα από ένα διευρυμένο όργανο που θα παρακολουθεί αναπτυξιακά ζητήματα.
Ο περιφερειάρχης σήκωσε το γάντι αμέσως, λέγοντας ότι «η συνεργασία είναι διάθεση και αποδεικνύεται από την πράξη και όχι με μεγαλοστομίες», ενώ απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε, τόνισε ότι αυτός που την ασκεί, θα πρέπει πρώτα να έχει κάνει την αυτοκριτική του ως μέγιστη κίνηση υπευθυνότητας απέναντι στην κοινωνία που υπηρετεί. Απάντησε προς τον Βαγγέλη Καραχάλιο, λέγοντας ότι τα όργανα διαβούλευσης λειτουργούν για όλα τα μεγάλα θέματα, αρκεί οι συμμετέχοντες σε αυτά να λαμβάνουν ενεργά μέρος. Μάλιστα, επέστρεψε το γάντι στον συνομιλητή του, χρησιμοποιώντας λόγια του προκατόχου του στην Περιφέρεια, Απόστολου Κατσιφάρα: «Να φοβάσαι τον παραγοντισμό. Μακριά λοιπόν από εμένα αυτό. Δεν χρειάζεται να παραγοντίζουμε. Οι θεσμοί υπάρχουν και μας αφορούν όλους. Στο χέρι μας είναι να τους αξιοποιούμε και να αποδεικνύουμε ότι έχουμε καλή διάθεση για συνεργασία» είπε.
Οσο για την Αρχαία Ολυμπία, ο κ. Φαρμάκης είπε ότι «για εμάς είναι διαμαντόπετρα στο στέμμα μας και ως τέτοια την προσεγγίζουμε» αναφέροντας ότι ο Δήμος έχει ενταχθεί σε δύο αναπτυξιακά προγράμματα. «Συνεργασία ναι, αλλά με καλή διάθεση και ειλικρίνεια και μακριά από το πολιτικολογείν» τόνισε ο περιφερειάρχης.
Ο πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας παρουσίασε τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μέχρι το 2040 και οι οποίες είναι το δημογραφικό, η ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, η πανάκριβη ενεργειακή μετάβαση, οι περιορισμοί που θέτει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ από το 2025 και μετά, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και η ακρίβεια. Ο κ. Λιαργκόβας τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια, θα βιώσουμε κλυδωνισμούς γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας παρουσίασε τα βήματα που υλοποιεί το ακαδημαϊκό ίδρυμα για την εξωστρέφεια και διεθνοποίησή του, ανταποκρινόμενο στις μεγάλες προκλήσεις και τον ανταγωνισμό που επικρατεί διεθνών.
Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών «Αχαΐα 2040» Θεόδωρος Λουλούδης, συνόψισε την συζήτηση, λέγοντας πως η ανάγκη για συνεργασία αναγνωρίζεται από παντού, ίσως με διαφορετικές προσεγγίσεις. Το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μια ενιαία απάντηση στη μακροχρόνια αποεπένδυση της περιοχής, ίσως και με ένα αυτόνομο σχέδιο ανάπτυξης με δικούς του πόρους
pelop
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.