Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
konstantopoulos epimel24
droggitis

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Λογοδοσία για τις καίριες παρεμβάσεις και τα κρίσιμα ζητήματα για οδοποιία, υγεία, κλιματική αλλαγή, πολιτική προστασία, Επικούριο, παραλιακό μέτωπο κ.α., έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος

dimosandritsainas krestenomlogo

Κρίσιμα ζητήματα για οδοποιία, υγεία, κλιματική αλλαγή, πολιτική προστασία, Επικούριο, παραλιακό μέτωπο κ.α., έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Σάκης Μπαλιούκος

Από το Δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων σε κυβερνητικά στελέχη στην Αρχ. Ολυμπία

Λογοδοσία για τις καίριες παρεμβάσεις

Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Σε ενημέρωση για μια σειρά από πολύ σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, αλλά και γενικότερα, τα οποία τέθηκαν στο Olympia Forum που διεξήχθη πρόσφατα στην Αρχ. Ολυμπία, προέβη ο Δήμαρχος κ. Σάκης Μπαλιούκος στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, που έγινε στην αίθουσα της πρ. Μαθητικής Εστίας Κρεστένων.

Ανάμεσα στα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο κ. Μπαλιούκος με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ήταν οι ζωτικής σημασίας οδικοί άξονες Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα και Λεύκτρο-Ολύμπια μέσω Επικουρίου και Ανδρίτσαινας, η κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος απώλειας του φυτικού κεφαλαίου, η (μη) στελέχωση των μονάδων υγείας, η αλλαγή της τέντας στον Επικούριο, η πολιτική
προστασία στην κάτω ζώνη του Αλφειού, οι επιπτώσεις των απαγορεύσεων στο παραλιακό μέτωπο κ.α.

Αναλυτικότερα για τα ζητήματα αυτά ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων επεσήμανε τα εξής:

Για τους οδικούς άξονες:

-Μία προμελέτη που βγήκε ανεβάζει το κόστος του δρόμου Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα στα 700 εκατ. ευρώ όταν ο δρόμος Πάτρα-Πύργος που είναι σημαντικότερος διότι διακινείται περισσότερος πληθυσμός, κοστίζει μόνο 300 εκατ. Θεωρώ ότι το κόστος δεν είναι σε καμιά περίπτωση τόσο, αλλά πρέπει η περιοχή Ζαχάρως να πάρει αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, δεν μπορεί συνέχεια με το όχι να διεκδικούμε έργα.-

Τέθηκε και το ζήτημα του δεύτερου άξονα Λεύκτρο- Μεγαλόπολη-Επικούριος- Ανδρίτσαινα-Αρχ. Ολυμπία που διεκδικούμε ανυποχώρητα και είχαμε την τύχη στο τραπέζι της Κυριακής που κουβεντιάσαμε για το δρόμο να είναι και δήμοι από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και η Μεγαλόπολη που πλέον ανοίγουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Πελοπόννησο, που είναι ο φυσικός μας εταίρος σε αυτή τη διεκδίκηση. Στην ανασυγκρότηση της Ηλείας το έχουμε περάσει ως μελέτη.

Για την υγεία:
-Τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τα Νοσοκομεία, τα Κ.Υ., τα ιατρεία κλπ., που πρέπει να έχουν την αναγκαία στελέχωση. Αναφέρω ως παράδειγμα το Κ.Υ. Ανδρίτσαινας το οποίο όταν είναι αργία σταματάει να λειτουργεί. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο, δεν έχουμε ιατρούς.

Το τονίσαμε με ιδιαίτερη έμφαση στην κυβερνητική επιτροπή και κατανόησαν οι παριστάμενοι αρμόδιοι ότι είναι άμεσης προτεραιότητας στην ανασυγκρότηση γιατί άπτεται της ζωής κατοίκων και μάλιστα των υπερήλικων, ταλαιπωρημένων και απομονωμένων κατοίκων που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην υγεία.

Για την κλιματική αλλαγή:

-Βάλαμε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς εις βάρος των πολιτών, των οικισμών και όσων βρίσκονται ιδιαίτερα στην επαρχία. Αναφέραμε το πρόβλημα της λειψυδρίας και τη στενή επαφή που έχει με την απώλεια φυτικού κεφαλαίου των παραγωγών μας και τονίσαμε ότι σε λίγο αν έχουμε 1-2 χρόνια καιρό τέτοιο καιρό σαν αυτό που είχαμε τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, σίγουρα δεν θα υπάρχει φυτικό κεφάλαιο.

Άρα η πολιτεία μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει να δει ταμιευτήρες και ενίσχυση της δενδροκαλλιέργειας, προκειμένου να έχουμε αρδευόμενες τις ελιές μας εκεί που μπορούμε. Αναφέραμε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε να βοηθήσει η απελευθέρωση των ΑΠΕ προς όφελος των
παραγωγών μας, για να μπορέσουν συστήνοντας ομάδες παραγωγών να κρατήσουν τα λιοστάσια τους και να διατηρήσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, που είναι από τα πιο ισχυρά της χώρας.

Με τον ΕΛΓΑ μπορεί να υπάρξει πίεση για να ενταχθούν οι ζημιές που πάθαμε εμείς στο καλεντάρι των ζημιών που επιχορηγεί. Αλλά είχαμε απευθυνθεί απευθείας στον υφυπουργό Κρατικής Αρωγής που είναι μόνη πηγή χρηματοδότησης του κεφαλαίου και οι κινήσεις θα γίνουν πιο πιεστικές προς την κυβέρνηση που δεν μπορεί να αποφύγει τις αποζημιώσεις, διότι όσο οι αγρότες μπαίνουν στους ελαιώνες διαπιστώνεται μεγάλη ζημιά από την κακή ποιότητα λαδιού.

Βγαίνουν χαμηλές τιμές και άρα μηδενικό εισόδημα.

Για Επικούριο Απόλλωνα:

-Μιλήσαμε ακόμη για τα ζητήματα του Ναού Επικούριου Απόλλωνα και για το γεγονός ότι ο Δήμος θα εμπλακεί στην αλλαγή τέντας στο παγκόσμιο μνημείο. Εμείς έχουμε την άποψη ότι θα πρέπει το μνημείο να βγει στον ορίζοντα και οι αν οι καιρικές συνθήκες απαιτούν το σκέπασμά του να είναι αναδυόμενη η τέντα και τις ημέρες που έχουμε τα καιρικά αυτά να κλείνει. Αλλά το υπόλοιπο διάστημα πρέπει να είναι ελεύθερο.

Αμέσως μετά το φόρουμ έκλεισα ραντεβού με τον Περιφερειάρχη, από τον οποίο ζήτησα να συμπλεύσει σε όλα αυτά τα ζητήματα μαζί μας.

Πολιτική προστασία:
-Θέσαμε τα ζητήματα πολιτικής προστασίας που αφοράει την κάτω ζώνη του Αλφειού ποταμού, την πλέον ευαίσθητη. Το αντιπλημμυρικό που με κόπο κατακτήσαμε όλες αυτές τις προηγούμενες δεκαετίες τείνει να εξαφανιστεί. Η στάθμη του Αλφειού έχει ανέβει λόγω της συσσώρευσης των αδρανών υλικών πάνω από 2 μέτρα. Ζήτησα μέσα στα θέματα της πολιτικής γενικότερα προστασίας να συμμετέχει η Κτηματική Υπηρεσία που είναι μοχλός απώθησης κάθε θετικής κίνησης που γίνεται πάνω στο ποτάμι.

Στον Περιφερειάρχη ανέφερα ότι κάποια στιγμή πρέπει να δούμε εργολαβία ή ένα φορέα διαχείρισης που ζήτησα από τον κ. Τριαντόπουλο, ώστε να επιτραπεί θεσμικά η λειτουργία ενός θεσμού διαχείρισης των αδρανών υλικών όπου θα συμμετέχουν οι όμοροι δήμοι, η Περιφέρεια, η Κτηματική Υπηρεσία και άλλοι φορείς.

Και μάλιστα εμείς θα είμαστε είλωτες αυτής τη δουλειάς για να τραβάμε το υλικό και από εκεί να το εκποιεί το δημόσιο, ειδικά αυτή την περίοδο στα έργα που γίνονται στο δρόμο που χρειάζονται τεράστιες ποσότητες αδρανών υλικών.

Παραλιακό μέτωπο:

-Θέσαμε τα ζητήματα που αποτελούν βρόγχο στο λαιμό μας στο παραλιακό μέτωπο. Όλα τα θεσμικά απαγορευτικά πλαίσια έχουν πέσει πάνω στην αξιοποίηση ενός θαυμάσιου τοπίου, που έχει εγγύτητα με τον Καϊάφα και το καθιστούν πλέον παγκόσμιο μνημείο.

Έχουμε τις ΖΟΕ, το ΝATURA και το Π.Δ., εκεί μας
άφησαν υπονοούμενα ότι πρέπει να περιμένουμε κάτι σε σχέση με την αλλαγή τη περιβαλλοντικής μελέτης, θα το δούμε όμως το προσεχές διάστημα.

Ραντεβού για το Δεκέμβρη:

-Και τελικά κλείστηκε ραντεβού για τις 15 Δεκέμβρη όπου οι Δήμοι θα πρέπει ότι έχουμε ωριμάσει να το έχουμε στο τραπέζι γιατί εκεί θα ληφθούν πλέον αποφάσεις χρηματοδότησης έργων, παρεμβάσεων και άλλων διαδικασιών προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο ανασυγκρότησης που είναι ταυτόσημα με την ΟΧΕ και βέβαια με το άνοιγμα του ΕΣΠΑ, το οποίο καθυστερεί, προκειμένου να συνταχτεί το σχέδιο ανασυγκρότησης.

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

ΛΑΜΠΗΣ ΕΜΗΜΕΛΗΤΗΡΙΟ darzentas epimelitirio

This will close in 20 seconds