Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

Screenshot 2024 03 23 112319
locomotive cafe
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Δήμος Πύργου: Πρώτη λογοδοσία χτες οικονομικά

dimotikosymboylio24

Δήμος Πύργου: Πρώτη λογοδοσία με απαντήσεις για πολιτισμό, έργα και οικονομικά

Έξι ερωτήσεις υποβλήθηκαν από συμβούλους των παρατάξεων της μειοψηφίας και δέκα από προέδρους τοπικών κοινοτήτων, μερικές εκ των οποίων δύο απαντήθηκαν έπειτα από κλήρωση (σ.σ. Σκουροχώρι και Πεύκη).

Σε ερωτήσεις σχετικά με τα πεπραγμένα και τις δράσεις της δημοτικής αρχής κλήθηκε να απαντήσει ο δήμαρχος Στάθης Καννής και αντιδήμαρχοι, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη «Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024», έναν νέο θεσμό, ο οποίος θα λαμβάνει χώρα μια φορά το δίμηνο.

Έξι ερωτήσεις υποβλήθηκαν από συμβούλους των παρατάξεων της μειοψηφίας και δέκα από προέδρους τοπικών κοινοτήτων, μερικές εκ των οποίων δύο απαντήθηκαν έπειτα από κλήρωση (σ.σ. Σκουροχώρι και Πεύκη).

Στήριξη στους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους

Απαντώντας στην ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάκη Αντωνακόπουλου, σχετικά με την «κατάργηση του Φεστιβάλ της Αρχαίας Φειάς», ο κ. Καννής τόνισε πως δε μίλησε για το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πως, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερη δήλωσή του, στόχος του είναι να υλοποιηθούν δράσεις με κύριο μέλημα να αναδειχθεί η δουλειά που γίνεται από όλους τους συλλόγους του τόπου. «Στόχος μας δεν είμαστε να γίνουμε καταναλωτές, αλλά παραγωγοί κυψελών πολιτισμού. Θα γίνουν φυσικά πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι και θα γίνονται όλο το χρόνο, που θα έχουν ουσία, με χαρακτηριστικά όπως η ανάδειξη του παρελθόντος, του πολιτισμού και τη βοήθεια σε συλλόγους και φορείς του τόπου που παράγουν πολιτισμό» είπε ο δήμαρχος Πύργου.

Απαντήσεις για τα τεχνικά έργα

Η δεύτερη ερώτηση, από το δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας Γιάννη Αργυρόπουλο, αφορούσε στην πορεία έργων ανάπλασης στην πόλη του Πύργου, όπως μεταξύ άλλων της οδού 28ης Οκτωβρίου, των δρόμων πέριξ της Αγίας Κυριακής και την ανάπλασης της ανατολικής πλευράς.

Στην απάντησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος ανέφερε ότι τα έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη, έχουν ήδη εκταμιευτεί κάποιοι λογαριασμοί και η ροή των πιστώσεων είναι κανονική. Όσον αφορά τις αντιρρήσεις του για τη μελέτη της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως θα μπορούσε να γίνει αγωγός από τη ΔΕΥΑΠ για το διαχωρισμό υδάτων και το έργο να μη μειώνει τους χώρους στάθμευσης. Σχετικά με την ανάπλαση της ανατολικής πλευράς, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είπε πως πρέπει να γίνει πρώτα συμφωνία με συμβολαιογράφο και το Ταμείο Παρακαταθηκών για να υπογραφεί σύμβαση και ότι υπήρξε καθυστέρηση στον ορισμό συμβολαιογράφου, όμως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα υπογραφεί η σύμβαση. Εκτός από το έργο στην οδό Ρήγα Φεραίου, σύμφωνα με το Βασίλη Παναγόπουλο, ελέγχονται δύο με τρεις ακόμα περιπτώσεις για την κατάθεση νέων προτάσεων προς το «Πράσινο Ταμείο». Τέλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών σημείωσε πως μέσα σε δύο μήνες η δημοτική αρχή κατάφερε να «σώσει» έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ, τα οποία κινδύνευαν με απένταξη από χρηματοδοτικά προγράμματα.

Ερώτηση σχετικά με τα τεχνικά έργα υπέβαλλε και ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Γιάννης Κουτσαντωνάκης. Ο Βασίλης Παναγόπουλος απάντησε ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή στο Δήμου Πύργου 60 έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν ολοκληρωθεί . Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο «υπάρχουν μεταφερόμενα έργα μη δημοπρατημένα, συνολικού 8 εκ. ευρώ και καταφέραμε να σώσουμε τα 4 εκ. ευρώ, όπως η αγροτική οδοποιία στο Κολίρι και οι αναπλάσεις στον Κούβελο» και πως η δημοτική αρχή προσπαθεί να «σώσει», μεταξύ άλλων, το έργο της πεζογέφυρας στην Σκαφιδιά.

Για τη διακοπή ύδρευσης

Σχετικά με τις διακοπές νερού σε νοικοκυριά, για τα οποία ρώτησε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Γιάννης Βαρελάς, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη – Τζανέτου υπογράμμισε πως η επιχείρηση έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και πρέπει να εισπράξει για να εκπληρώσει τις σημαντικές και πολλές υποχρεώσεις της. Ακόμα, έκανε λόγο για κακοπληρωτές με οφειλές από το 2014, που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ την υπηρεσία και συμπλήρωσε λέγοντας πως οι διακοπές δε γίνονται χωρίς ειδοποίηση ή προσπάθεια για διακανονισμό και ότι υπάρχει ευαισθησία και ειδικά τιμολόγια για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Περισσότερο πράσινο

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Βασίλης Φάμελος μίλησε, έπειτα από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας Μαρίνου Αχτύπη, για αναβάθμιση υφιστάμενων πάρκων, δημιουργία ανθόκηπων, χώρων πρασίνου και δενδροφυτεύσεις σε συνεργασία με συλλόγους και γενικότερα ενέργειες για την αναβάθμιση του Πρασίνου σε όλο το Δήμο Πύργου.

Έρευνα αγοράς πριν την ανάθεση

Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Νίκος Σκορδαλής ρώτησε εάν γίνεται έρευνα αγοράς και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται οι απευθείας αναθέσεις. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Νίκος Θεοδώρου σημείωσε πως πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία που γίνεται σε εξαιρετικές, ορισμένες από το νόμο περιπτώσεις και ότι πριν από την επιλογή του οικονομικού φορέα, πρέπει να γίνεται έρευνα αγοράς για να διασφαλίζεται το βέλτιστο συμφέρον του Δήμου. «Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να μην πηγαίνει συνέχεια στον ίδιο οικονομικά φορέα και να είναι αιτιολογημένες οι εκτιμήσεις της δαπάνης από την αρμόδια υπηρεσία» είπε ο κ. Θεοδώρου.

patris

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

studiotselepiphotoidtautototes

Το φωτογραφείο είναι έτοιμο να σας εξυπηρετήσει σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές όσον αφορά την έκδοση της νέας ταυτότητας

This will close in 20 seconds