Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
mixalopoulos antallaktika merced
keapyrgou

Διονύσης Καλαματιανός: «Οι μειωμένες ενισχύσεις εντείνουν την απόγνωση των παραγωγών»

kalamatianosdion

Διονύσης Καλαματιανός: «Οι μειωμένες ενισχύσεις εντείνουν την απόγνωση των παραγωγών»
Τελικά τι φταίει για τις πετσοκομμένες ενισχύσεις των αγροτών; Η διαπραγμάτευση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την περίοδο του 2021 ή τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Και τις δύο αυτές εκδοχές, τις έχει χρησιμοποιήσει ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προβληματικές πληρωμές που διαρκώς αυξάνονται, αντί να διορθώνονται. Αυτό προκύπτει και από την καταβολή των Άμεσων Ενισχύσεων του 2023, με δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους να βλέπουν μειωμένα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή ακόμα και καθόλου!


Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπήρξαν αναφορές από παραγωγούς πως λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε από τους αγρότες να φωτογραφίσουν τα χωράφια τους και να τα στείλουν σε αυτόν -μέσω ειδικής εφαρμογής για κινητά- εντός τριών ημερών, γιατί διαφορετικά θα έχαναν τις ενισχύσεις. Επιπλέον, όσοι έχουν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες εκτός της Πειραιώς, θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να εξοφληθούν οι ενισχύσεις τους. Την ίδια στιγμή, ακόμα περιμένουμε να υπάρξει ενημέρωση για τα οικολογικά σχήματα.


Όλα τα παραπάνω, δίκαια, εκλαμβάνονται ως εμπαιγμός από τους παραγωγούς, που προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες να επιβιώσουν. Παράλληλα, καταδεικνύουν την προχειρότητα, την ανεπάρκεια και την έλλειψη συντονισμού που υφίσταται, με ευθύνη της κυβέρνησης. Μέσα σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας και επιπτώσεων από τα έντονα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση αντί να μεριμνά για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, διασφαλίζοντας την έγκαιρη και ορθή κατανομή των ενισχύσεων, αδιαφορεί συστηματικά, έχοντας εγκαταλείψει τον αγροτικό κόσμο στην τύχη του.


Οι κυβερνώντες οφείλουν, επιτέλους, να αναλάβουν τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες τους και να δώσουν απαντήσεις για το φιάσκο της πληρωμής των ενισχύσεων: ευθύνεται η μειωμένη χρηματοδότηση που προέκυψε από τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ 2023-2027 από την κυβέρνηση της ΝΔ; Αν ισχύει αυτό, το αρμόδιο Υπουργείο έχει προβεί σε σχετικές κινήσεις αναθεώρησης του στρατηγικού σχεδίου της; Αν ευθύνεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αστοχίες του, τότε τι έκανε τόσο καιρό ο αρμόδιος Υπουργός για να επιλύσει τα προβλήματα του Οργανισμού, που ο ίδιος στο παρελθόν ανέφερε ότι ήταν ενήμερος;


Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δικαιούνται να γνωρίζουν τον λόγο που έχουν λάβει πολύ μειωμένες ενισχύσεις ή δεν έχουν λάβει καθόλου. Δικαιούνται να γνωρίζουν γιατί από το 2019 και ύστερα -όταν ανέλαβε η ΝΔ τη διακυβέρνηση της Χώρας- οι πληρωμές των ενισχύσεων πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Δικαιούνται να γνωρίζουν γιατί η κυβέρνηση ήμερα με την ημέρα υπονομεύει και απαξιώνει τον αγροτικό κόσμο ολοένα και περισσότερο. Το σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι του μόχθου και της παραγωγής βιώνουν ασφυκτικές δυσκολίες και ξέρουν ποιοι ευθύνονται.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

viber image 2024 02 23 12 35 38 848

This will close in 20 seconds