Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

EastMed: Το 2024 τα market test & η επενδυτική απόφαση με στόχο το 2027

Eastmed1pipeline agogos

Αγωγός φυσικού αερίου EastMed: το 2024 τα market test & η επενδυτική απόφαση με στόχο το 2027

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία του έργου East Med ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν τα market test και θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το 2027, όπως έκανε γνωστό η Επικεφαλής Στρατηγικής της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων Βίκυ Σταματοπούλου μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Ταυτόχρονα, αναμένεται σύντομα η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ελληνικό τμήμα του EastMed και αργότερα θα ακολουθήσει η αντίστοιχη μελέτη για το κυπριακό τμήμα.

Ο τελικός προϋπολογισμός θα καθοριστεί στο τέλος του 2023 αλλά εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι θα ανέρχεται στα 6,1 δις. ευρώ.

Η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων ως φορέας υλοποίησης του έργου, τα τελευταία χρόνια είχε επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του βασικού σχεδιασμού και αυτή η φάση ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ενώ παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι μελέτες (μηχανολογικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές).

Πρόκειται για ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος για όλη την Ευρώπη, λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που έχει ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού και συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα των τιμών φυσικού αερίου.

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med

Ο αγωγός, μήκους 2.000 χιλιομέτρων, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 km είναι υποθαλάσσια και μεταφορικής ικανότητας σε τελικό στάδιο 21 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως είναι υπό συζήτηση από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ενώ από το 2013 περιλαμβάνεται στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του αγωγού, στα οφέλη του έργου συγκαταλέγεται η:

– Ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας παρέχοντας πρόσβαση σε πρόσθετες νέες πήγες εφοδιασμού που δεν φθάνουν επί του παρόντος σε κανένα μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε νέα σημεία εισόδου φυσικού αερίου στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία.

– Ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού στην Ε.Ε. με τη διευκόλυνση της διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών ενέργειας παρέχοντας λύσεις για διακοπή του εφοδιασμού και σενάρια έκτακτης ανάγκης.

– Διεύρυνση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου αναπτύσσοντας πόρους φυσικού αερίου εντός της Ε.Ε. και πλησίον παραμεθόριων πηγών.

– Διασφάλιση της παροχής φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη, τμήμα της Πελοποννήσου και η Δυτική Ελλάδα, βάζοντας τέλος στην ενεργειακή τους απομόνωση σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Σύστημα, μέσω άμεσης διασύνδεσης.

– Υποστήριξη της μεταβατικής φάσης από τον άνθρακα (ή το πετρέλαιο) στις ανανεώσιμες πηγές χρησιμοποιώντας πηγές, όπως το φυσικό αέριο, που είναι λιγότερο ρυπογόνες, αλλά εξακολουθούν να είναι ικανές να εγγυηθούν τη κάλυψη των απαιτήσεων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτοντας τις μέγιστες ανάγκες παραγωγής ενέργειας.

– Προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σύμφωνα με τους στόχους μείωσης εκπομπών άνθρακα που πρέπει να επιτευχθούν όπως ορίζονται στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού

– Δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου για τη στήριξη και την ενθάρρυνση της μετάβασης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου προς ένα βιώσιμο και αποδοτικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, υποστηρίζοντας επίσης την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής υδρογόνου.

ypodomes

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

thermo knauf

This will close in 20 seconds