Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

kaka antono mitro (1)
topintzis plaiso
anthoulis 2x5 new 1

Ελ Σαλβαδόρ: Στο εδώλιο σχεδόν 500 φερόμενα μέλη της συμμορίας «Μάρα Σαλβατρούτσα»

el salvador ms 13 scaled e1766353470500 768x451 1.jpg


Η δικαιοσύνη στο Σαλβαδόρ άρχισε χθες Δευτέρα τη διαδικασία της δίκης κάπου 490 φερόμενων ως μελών της συμμορίας Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13), συμπεριλαμβανομένων συνιδρυτών και ηγετών της, ανακοίνωσαν η γενική εισαγγελία και η υπηρεσία δημοσίων σχέσεων των δικαστηρίων.

Οι μαζικές δίκες πολλαπλασιάζονται στο Ελ Σαλβαδόρ, χώρα όπου τέθηκαν υπό κράτηση κάπου 91.000 ύποπτοι στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από τον πρόεδρο Ναγίμπ Μπουκέλε, στο πλαίσιο του «πολέμου» του εναντίον εγκληματικών οργανώσεων που λυμαίνονταν το κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Αυτή των μελών της MS-13 έχει 492 κατηγορούμενους, ανέφερε η υπηρεσία δημοσίων σχέσεων της δικαιοσύνης, διαβεβαιώνοντας πως ανάμεσά τους φιγουράρουν στελέχη ψηλά στην ιεραρχία της συμμορίας, τομεάρχες και συνιδρυτές της.

Οι αρχές προσάπτουν σε αυτή τη συμμορία, ανάμεσα σε μυριάδες άλλα εγκλήματα που της αποδίδονται, ότι είχε διατάξει να δολοφονηθούν 87 άνθρωποι μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο τον Μάρτιο του 2022.

Η εισαγγελία τόνισε από την πλευρά της πως 486 από τους κατηγορούμενους φέρονται να διέπραξαν «47.000 ποινικά αδικήματα» την περίοδο «μεταξύ 2012 και 2022».

Πρόσθεσε πως διαθέτει «άφθονα αποδεικτικά στοιχεία για να ζητήσει τις βαρύτερες ποινές», χωρίς να αναφέρει ρητώς πως θα πρόκειται για ισόβια κάθειρξη, ποινή που θα μπορεί να επιβάλλεται από την Κυριακή σε «δολοφόνους, βιαστές και τρομοκράτες»–μη εξαιρουμένων ανηλίκων–δυνάμει μεταρρύθμισης που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Η MS-13 και η κυριότερη αντίπαλη συμμορία, η Barrio 18, που έχουν πλέον χαρακτηριστεί «τρομοκρατικές» οργανώσεις από τις αρχές στο Σαλβαδόρ και στις ΗΠΑ, είχαν στο απόγειο της δράσης τους υπό τον έλεγχό τους το 80% της επικράτειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπουκέλε.

Ο συγκριτικά νεαρός αρχηγός του κράτους χαίρει θεαματικά υψηλής δημοτικότητας χάρη στο ότι έβαλε τέλος στον τρόμο που σκορπούσαν οι συμμορίες. Όμως μη κυβερνητικές οργανώσεις τονίζουν ότι το τίμημα ήταν εξαιρετικά βαρύ: τουλάχιστον 500 άνθρωποι πέθαναν στις φυλακές, τα βασανιστήρια έγιναν συνήθης πρακτική, ενώ χιλιάδες αθώοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης εξαίρεσης, που επέτρεψε ιδίως να γίνονται συλλήψεις χωρίς δικαστικά εντάλματα και την ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos