
Eξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης – Πότε συμφέρει και ποιους: Η εργατολόγος Μαργαρίτα Κάρδαρη στο ΕΡΤnews
Το θέμα της εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης και τα ισχύοντα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και πώς επηρεάζουν τη διαδικασία συνταξιοδότησης και το τελικό ποσό της σύνταξης, ήταν το θέμα που έθιξε η εργατολόγος Μαρία Κάρδαρη, μιλώντας μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή Newsroom με τον δημοσιογράφο Γ. Σιαδήμα.
Αναφερόμενη στο κόστος της εξαγοράς για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, είπε: «Στον ιδιωτικό τομέα το κόστος είναι το 20% επί των μεικτών αποδοχών, με κατώτατο ποσό τα 184 ευρώ είναι σύμφωνα με βάση το κατώτατο μισθό 920 ευρώ. Εδώ να τονίσουμε ότι αν υπάρχουν και μπόνους θα συμπεριληφθούν και αυτά. Επί του μικτού που έχουμε τον προηγούμενο μήνα υποβολής της αίτησης. Άρα λοιπόν για τον ιδιωτικό τομέα το 20% επί των μεικτών αποδοχών.
Στο Δημόσιο υπήρχε μια περίοδος μεταβατική σε σχέση με το ποσοστό του κλάδου σύνταξης μέχρι το 12, 13, 14, εκεί ήταν 6,67. Σήμερα εάν κάποιος θελήσει να κάνει αίτηση για να πάρει πλασματικά χρόνια, θα τα πληρώσει με το 20% των αποδοχών του βασικού του μισθού και μόνο. Μόνο με το βασικό μισθό, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν τα πλασματικά τους έτη με βάση την ασφαλιστική κατηγορία την οποία έχουν επιλέξει από τις έξι που γνωρίζουμε.
Ο νόμος προβλέπει τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι εφ άπαξ. Ο δεύτερος είναι σε μηνιαίες δόσεις. Ο τρίτος είναι παρακράτηση από τη σύνταξη. Όταν θα κάνουμε την αίτηση κατά την διαδικασία συνταξιοδότησης, δεν μπορούμε να πάμε σε δόσεις.
Θα πάμε με τον τρόπο που προβλέπει η συνταξιοδότηση, δηλαδή ή σε δόσεις μέσα από τη σύνταξη, θα αφαιρεί το ένα τέταρτο του ποσού της σύνταξης. Εκτός αν δώσουμε εφάπαξ που έχει μια πολύ μικρή έκπτωση μετά τους 12 μήνες και για κάθε δωδεκάμηνο. Οπότε αν κάνουμε νωρίτερα όμως πριν τη συνταξιοδότηση, μπορούμε και σε δόσεις».
Τι ένσημα μπορούν να εξαγοράσουν οι ασφαλισμένοι: «Συνηθέστερα κι αυτά που συναντάμε στην πράξη είναι η στρατιωτική θητεία που υπήρχε και από το παρελθόν για τους άνδρες ή σπουδές 4 έτη και 5 έτη, όποιος έχει τελειώσει Πολυτεχνείο ή Ιατρική.
Χρόνος τέκνων μέχρι πέντε έτη, αν έχουμε τρία παιδιά, ένα για το πρώτο, τρία για δύο παιδιά και μέχρι πέντε.
Γονικές άδειες, ανεργία ή απεργία; Ανεργία, εδώ εννοούμε τα κενά χρονικά διαστήματα, Όχι την επιδοτούμενη ανεργία και μάχιμη πενταετία για τους ένστολους. Οι πιο συχνοί πλασματικοί χρόνοι που συναντάμε στην πράξη και που είναι με πληρωμή».
Επίσης ανέφερε πως υπάρχει δωρεάν αναγνώριση ημερών ασφάλισης: «Είναι η ανεργία η επιδοτούμενη και η ασθένεια και έως 300 ημέρες στον εργασιακό μας βίο, ανεξάρτητα από πότε αυτές έχουν προέλθει. Θα λέγαμε ότι συμμετέχουν 300 ημέρες, να συμπληρώσουμε τις προϋποθέσεις για να πάρουμε σύνταξη αλλά δεν υπολογίζονται στο ποσό της σύνταξης.
Δηλαδή αν έχουμε 40 χρόνια απαιτούνται 40 χρόνια και έχω δουλέψει 39, θα πάρω σύνταξη με βάση τα 39 και το ένα έτος θα το χρησιμοποιήσω για να τα κάνω 40. Αλλά δεν έχει αντίκτυπο στα χρήματα. ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες έως επτά έτη. Δημόσιο διαφοροποιείται έως δώδεκα. Γιατί; Γιατί τα παιδιά στο Δημόσιο είναι συμπληρωματικά των επτά ετών.
Αν κάποιος έχει τρία παιδιά θα πάρει αν είναι δημόσιος υπάλληλος, επτά χρόνια πλασματικά σπουδές και παιδιά συν τις σπουδές τους συν πέντε έτη αν έχει τρία παιδιά.
Είναι πολύ ακριβά ανάλογα με το κόστος, το κόστος και αυτό συνήθως δεν το βλέπουμε στην πράξη, γιατί οι περισσότεροι έχουν κάνει τις αιτήσεις τους με το ποσό που ήταν πριν το 16 με 6,67% που πλήρωναν περίπου 110 ευρώ το μήνα, ενώ σήμερα, στο δημόσιο είναι με βάση το βασικό μισθό επί 20%».
Συνέχισε λέγοντας: « Γιατί συμφέρει η εξαγορά; Γιατί ερχόμαστε 7 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη. Δηλαδή συμπληρώνουμε τις προϋποθέσεις, όχι ηλικιακά, βγαίνουμε 7 χρόνια νωρίτερα.
Αν δεν έχουμε τα ένσημα και δεν μπορούμε να βγούμε στη σύνταξη, εξαγοράζουν για να βγούμε στη σύνταξη.
Κατοχυρώνουμε παλαιότερα όρια ηλικίας. Ενδεχομένως να μην οδηγηθούμε υποχρεωτικά στα 62 με 40 έτη και φυσικά εφόσον τα πληρώνουμε έχουμε υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη, η οποία χτίζεται από τις εισφορές μας από το 2002 και μετά που καταβάλλουμε για το ασφαλιστικό.
Ο κόσμος βγαίνει συνεχώς και ειδικά στο τέλος του έτους, κύμα συνταξιοδοτήσεων γιατί πάντα φοβούνται τις αλλαγές.
Έχουμε παρατηρήσει τον Δεκέμβριο μήνα, δεν προλαβαίνουμε να υποβάλλουμε τις αιτήσεις Δεν είναι πρόβλημα στην καθυστέρηση. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως όταν έχουμε δύο ή τρία περισσότερα ταμεία.
Δηλαδή πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί μια επίσημη ανακεφαλαίωση, κάτι που το τονίζουμε πάντα. Δύο χρόνια νωρίτερα κάποιος να ενδιαφερθεί για τον φάκελό του, να δει πόσα ένσημα έχει να δει, αν απαιτούνται εξαγορές πλασματικών χρόνων.
Εκεί είναι η καθυστέρηση, αν δεν έχουμε προετοιμάσει το φάκελο και αν εμπλέκονται τρία ταμεία».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.








Ακολούθησε τα Ηλειακά Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








