Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
mixalopoulos antallaktika merced
keapyrgou

Γενικό Λύκειο Πελοπίου: Την Πέμπτη 23/11 στο Μπαντούνειο Πολιτιστικό Κέντρο Πελοπίου πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα “Τα Θρησκευτικά Μνημεία του Τόπου μας”

image 36 69

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 στο Μπαντούνειο Πολιτιστικό Κέντρο Πελοπίου του Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα “Τα Θρησκευτικά Μνημεία του Τόπου μας“. 

Σκοπός της ομιλίας ήταν η γνωριμία των μαθητών/-τριών του Γενικού Λυκείου Πελοπίου με τα θρησκευτικά μνημεία της Ηλείας και η ανάδειξη της σπουδαιότητας και της διαχρονίας τους.

Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Κουρκούτας, καθηγητής φιλόλογος στο Γυμνάσιο Καράτουλα, ο οποίος με τον εξαιρετικά γλαφυρό, εμπεριστατωμένο και παραστατικό λόγο του αναφέρθηκε στην αξία των τοπικών θρησκευτικών μνημείων. Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Παρουσιάζουμε τα θρησκευτικά μνημεία και τα βυζαντινά μνημεία του νομού Ηλείας. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα μνημεία του τόπου τους και φυσικά να προβληθούν σε άλλα σχολεία με τα οποία υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο αυτής της πολιτιστικής συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι με το ιστορικό υλικό που θα προσφέρουμε θα δώσουμε μία μικρή εικόνα στα παιδιά να σχηματίσουν για το πρόσφατο παρελθόν τους και κυρίως με την θρησκευτική διάσταση της Ηλείας»

Μετά το πέρας της ομιλίας το λόγο έλαβε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Γεώργιος Μπίρμπας, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία των μνημείων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα μνημεία αποτελούν προσφορά των προηγούμενων γενεών στο σύγχρονο άνθρωπο αλλά και μοναδική πηγή έμπνευσης και μάθησης, καθώς μας επιτρέπουν με ορθολογισμό και κριτική σκέψη, να διδαχθούμε από το παρελθόν. Σε μας απομένει να κατανοήσουμε και να αναδείξουμε την αξίας τους».

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπίρμπας ανέφερε τα εξής: «Η δράση αυτή οργανώθηκε και συντονίστηκε από τους συναδέλφους κα. Ευγενία Καλογέρουκα. Βασιλική Μπίτσικα και κ. Ασημάκη Κούτσιο, με την αρωγή του Υποδιευθυντή του σχολείου μας κ. Στυλιανού Γιαννακέα, τους οποίους θερμά ευχαριστώ. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προσκεκλημένους που μας τιμούν με την παρουσία τους, το Σύλλογο Καθηγητών του σχολείου που σταθερά επιλέγει και στηρίζει δράσεις εξωστρέφειας και δημιουργικότητας – όπως η σημερινή – καθώς και τον εκλεκτό προσκεκλημένο ομιλητή μας κ Γεώργιο Κουρκούτα που δέχτηκε να μας αφιερώσει το χρόνο του και να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις του».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κα. Ρόη Αντωνοπούλου, η οποία συνεχάρη το σχολείο για την εξαιρετική και αντάξια της ιστορίας του, πρωτοβουλία, προτρέποντας τους μαθητές/-τριες να συνεχίσουν ακάματα και με φιλοτιμία να στηρίζουν και να ενισχύουν τις δράσεις του σχολείου. Όπως ανέφερε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ κι εμείς εκπροσωπώντας τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι δεδομένο ότι πάντα ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας είναι δίπλα σε τέτοιες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και δη του μεγαλύτερου Λυκείου του Δήμου μας, το λύκειο του Πελοπίου. Εδώ γίνεται μία πολύ σπουδαία δουλειά, όντως τα παιδιά θα πρέπει να έχουν γνώση, να γνωρίσουν και να αντιληφθούν την σημασία των μνημείων και των θρησκευτικών μνημείων που είναι πολύ σημαντικά στην χώρα μας και στην περιοχή μας αλλά και όλα τα μνημεία του φυσικού και αρχαιολογικού μας πλούτου. 

Έχουμε την χαρά να ζούμε σε μία ιδιαίτερη περιοχή που βρίθει μνημείων και βεβαίως θα πρέπει η νέα γενιά, τα παιδιά μας, τα οποία θα σχεδιάσουν το μέλλον, να γνωρίσουν όλα αυτά, να συνειδητοποιήσουν την αξία τους και να τα προστατέψουν. Και μπορούμε να προστατεύσουμε κάτι, μόνο αν το γνωρίσουμε πραγματικά. Εδώ συντελείται μία αρχή με την συγκεκριμένη ημερίδα αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες ημερίδες για τα υπόλοιπα μνημεία που θα αποτελέσει και σειρά μίας πολύ σημαντικής παρουσίασης τις ιστορίας της περιοχής μας.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους τους καθηγητές, τον λυκειάρχη μας τον κ. Μπίρμπα και το λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό, που χωρίς να έχουν κάποιο ιδιαίτερο όφελος από αυτό αλλά μόνο από την αγάπη τους για την ιστορία και τα παιδιά, τους μεταλαμπαδεύουν όλες τις γνώσεις τους, μέσω αυτών των ημερίδων. Είμαστε πάντα δίπλα στην νέα γενιά και βεβαίως στην εκπαιδευτική κοινότητα του δήμου μας» 

Να σημειωθεί πως η ομιλία συνδυάζεται με τα Καινοτόμα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εντάσσεται δε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Γενικού Λυκείου Πελοπίου με το Πατερικό Ίδρυμα Πατριαρχικών Μελετών της Ιεράς Μονής των Βλατάδων και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Θεσσαλονίκης

Με την ολοκλήρωση της δράσης ομάδα μαθητών/-τριών του σχολείου θα ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, για να παρουσιάσουν στη Διημερίδα Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων του Δικτύου ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης τα ερευνητικά τους δεδομένα.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

viber image 2024 02 23 12 35 38 848

This will close in 20 seconds