Γιατί το παιδί μου δεν κάνει φίλους;
Η φιλία παρέχει πλήθος ψυχολογικά οφέλη για τα παιδιά: αυξάνει την αυτοπεποίθησή τους, τους διδάσκει τι σημαίνει αφοσίωση και μοίρασμα – κυρίως συναισθημάτων –υποστήριξη, αλλά και ένα πρόσωπο για να συγκριθούν με αυτό. Οι φιλίες ξεκινούν περίπου στην ηλικία των 3- 4 ετών γιατί μόνον τότε το παιδί είναι ικανό να παίξει αρμονικά με τα άλλα παιδιά. Παρόλο αυτά στις περισσότερες φιλίες των τρίχρονων σημειώνονται διακυμάνσεις από βδομάδα σε βδομάδα, αφού σε αυτήν την ηλικία το παιδί είναι εγωκεντρικό και δεν έχει συλλάβει ακόμη την έννοια της φιλίας με ένα άλλο παιδί. Από την ηλικία των 5 ή 6 ετών και πάνω, τα παιδιά κάνουν περισσότερο παρέα με άλλα παιδιά του ίδιου φύλου και, κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ή τεσσάρων χρόνων, σταθεροποιούνται.
Γιατί το παιδί μου δεν κάνει φίλους;
Η αδυναμία ενός παιδιού να κάνει φίλους ίσως να αποτελεί ένδειξη μιας συναισθηματικής ή αναπτυξιακής διαταραχής. Συνήθως τα προβλήματα στις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών εντοπίζονται από την ένταξή τους στην πρώτη δημοτικού, οπότε και έρχονται σε επαφή με ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον και καλούνται να επικοινωνήσουν με διαφορετικά παιδιά, χωρίς πλέον την έντονη παρουσία του εκπαιδευτικού. Επίσης, κάποια παιδιά που έχουν δυσκολίες στο λόγο δεν μπορούν να κάνουν εύκολα φίλους είτε επειδή δεν γίνονται εύκολα κατανοητά ή φοβούνται μήπως το κοροϊδέψουν τα άλλα παιδιά. Τέλος, υπάρχουν οικογένειες που δεν είναι ιδιαίτερα ανοιχτές σε κοινωνικές επαφές, οπότε και το παιδί δεν μπαίνει σε διαδικασία να γνωρίσει νέους φίλους μιας και αυτό τους είναι ιδιαίτερα ανοίκειο.
Πώς να το βοηθήσετε να κάνει φίλους
Προσπαθήστε να καταλάβετε που είναι το πρόβλημα
Εάν το παιδί δεν έχει φίλους ελέγξτε μήπως το παιδί δεν μοιράζεται τα πράγματά του, δεν συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά κ.λπ. Παίξτε μαζί με το παιδί για να εντοπίσετε το πρόβλημα και μέσα από το role playing προσπαθήστε να δώσετε λύσεις ή να το εκπαιδεύσετε στο πώς να κάνει φίλους. Επίσης, έχετε υπόψη ότι το παιδί χειρίζεται τις φιλίες ανάλογα με την προσωπικότητά του και τη συναισθηματική του ωριμότητα. Η εικόνα που μπορεί να έχει για τον εαυτό του και τα βιώματά του, όπως, π.χ. ο φόβος της απόρριψης, η κτητικότητα, η επιθετικότητα, η δειλία προβάλλονται στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να τονώνετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού και να του παρέχετε συναισθηματική ασφάλεια μέσα στο σπίτι.
Καλείτε παιδιά στο σπίτι
Καλείτε συχνά κάποιους συμμαθητές του παιδιού στο σπίτι και φροντίστε να διασκεδάσουν με διάφορες ασχολίες και παιχνίδια.
Πάρτε ένα ζωάκι
Εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε ένα ζωάκι. Με αυτό το παιδί θα μπορέσει να ανοιχτεί συναισθηματικά χωρίς να αισθάνεται ανασφάλεια.
Δώστε το παράδειγμα
Όταν το παιδί βλέπει πως εσείς έχετε φίλους, τους καλείτε συχνά σπίτι ή βγαίνετε έξω μαζί αντιλαμβάνεται πώς οι φίλοι είναι ένα σπουδαίο κομμάτι στη ζωή σας.
Εντάξτε το σε μία ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων
Στην ομάδα αυτή θα μπορέσει να αναπτύξει κάποιες κοινωνικές δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να κάνει φιλίες και θα το μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους.
Πότε να ζητήσετε βοήθεια
Εάν παρατηρήσετε ότι παρά τις προσπάθειες σας για κοινωνικές επαφές το παιδί σας παραμένει απομονωμένο, αρνείται να κάνει φίλους και είναι επιθετικό προς τα άλλα παιδιά ζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου – οικογενειακού θεραπευτή.
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα Πηγή: Γιατί το παιδί μου δεν κάνει φίλους;