Η ΕΕ «κόβει» κι άλλο έργο στην Αχαΐα: Μετά το τρένο «κίτρινη κάρτα» στο εργοστάσιο απορριμμάτων «Φλόκα»
Σε φάση απειλής Πάτρα κι άλλοι δήμοι της περιοχής, λόγω υπόγειου πολέμου κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση στερεών αστικών αποβλήτων και ανακύκλωσης. Στην «Π» για το έντονο παρασκήνιο οι δήμαρχοι Δυτικής Αχαΐας Γρ. Αλεξόπουλος και Πατρέων Κ. Πελετίδης.
Με παραμονή στην εποχή των ΧΥΤΑ απειλείται πάλι η Πάτρα και πολλοί δήμοι της Ελλάδας, λόγω του υπόγειου πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο διάθεσης των ευρωπαϊκών πόρων ύψους άνω των 800 εκατ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ (2021–2027) που αφορούν στη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων και την ανακύκλωση.
Πλήθος έργων που έχουν προκηρυχθεί, συμβασιοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία συμβασιοποίησης, όπως η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της Πάτρας, παραμένουν χωρίς εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, γιατί έχουν δρομολογηθεί με τις προδιαγραφές του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2014-2020) και για την υλοποίησή τους πρέπει να περάσουν στο νέο πρόγραμμα (2021-2027). Η Κομισιόν, ωστόσο, αρνείται την αυτόματη μεταφορά τους στο νέο ΕΣΠΑ (phasing), θέτοντας αυστηρές προδιαγραφές ανακύκλωσης και χρηματοοικονομικούς όρους.
Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος αποκάλυψε τον υπόγειο πόλεμο, που μαίνεται μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα με τον επικεφαλής του Τμήματος Ελλάδας–Κύπρου της Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής, Κάρστεν Ράσμουσεν. «Σήμερα, οι σχέσεις με την DG REGIO δεν είναι οι πιο αρμονικές που έχει η κυβέρνηση. Οχι μόνο εγώ. Το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Ράσμουσεν νομίζω ότι κάποιο πρόβλημα πρέπει να έχει με τη χώρα» είπε ο κ. Γραφάκος και συμπλήρωσε ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν μπορεί να ερμηνεύει κατά το δοκούν τον κανονισμό μετάβασης των έργων από το ένα ΕΣΠΑ στο επόμενο», αποκαλύπτοντας ότι ο κ. Ράσμουσεν ζητά ελάχιστη απορρόφηση 5% των δαπανών, για να περάσουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων από το παλαιό στο νέο ΕΣΠΑ (phasing). «Ξέρετε τι θα πει αυτό; Αγρίνιο, Ανατολική Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, θα πεις σε όλους αυτούς, θα σας πάω με τους όρους της επόμενης περιόδου; Τι θα κάνουν, αν τους πω, ξέρετε πρέπει να βάλετε 40 εκατ. ευρώ, έχετε;». Για να απαντήσει ο ίδιος ότι αυτό σημαίνει πως, σε επίπεδο χώρας πρέπει να βρεθούν 250 εκατ. ευρώ για να προχωρήσουν διάφορα έργα που έχουν δρομολογηθεί με το προηγούμενο ΕΣΠΑ. «Τα έχουμε; Δεν τα έχουμε» απάντησε ο κ. Γραφάκος.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι με το ΕΣΠΑ 2014-2020, οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων χρηματοδοτούνταν έως και κατά 85%, ενώ με το νέο, η χρηματοδότηση δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50-55%. Δηλαδή οι ΜΕΑ σε Αγρίνιο, Ανατολική Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα, αλλά και πολλά άλλα μικρότερα έργα, θα πρέπει να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους.
Η ουσία είναι ότι ο κ. Γραφάκος παραδέχθηκε «τρύπα» 250 εκατ. ευρώ, για να προσθέσει με επιθετικές διαθέσεις: «Ποιος είναι ο κύριος Ράσμουσεν; Δεν έχει το δικαίωμα ούτε να κουνά το χέρι, ούτε να τινάζει στον αέρα το πρόγραμμα. Θα αναγκαστούμε να βάλουμε χρήματα εφόσον δημιουργηθεί πρόβλημα που εκτιμούμε ότι δεν θα δημιουργηθεί. Βρισκόμαστε σε πολύ λεπτές ισορροπίες. Χρήματα δεν υπάρχουν, 800 εκατομμύρια (του νέου ΕΣΠΑ) δεν φτάνουν… Ε, δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια τρύπα επειδή κάποιος υψηλόβαθμος κοινοτικός παράγοντας ερμηνεύει κατά το δοκούν τις ευρωπαϊκούς κανονισμούς».
Ο πρόεδρος του Συνδέσµου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας-δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος δηλώνει ότι η σύμβαση κατασκευής του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Πάτρας βρίσκεται αυτή την περίοδο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να πάρει έγκριση τον Σεπτέμβριο.
Ο κ. Αλεξόπουλος επιβεβαίωσε στην «Πελοπόννησο» τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετάβαση των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων από το προηγούμενο ΕΣΠΑ στο επόμενο, αλλά δήλωσε πως ο ίδιος δεν ανησυχεί, γιατί πιστεύει πως η κυβέρνηση θα βρει λύση.
Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης δήλωσε στην «Π» ότι δεν έχει ενημερωθεί για αυτού του είδους την εμπλοκή. «Είμαστε σε αναμονή, δεν έχουμε κάποια ενημέρωση» είπε, για να εκτιμήσει πως αυτές οι διαφωνίες προκύπτουν ως αποτέλεσμα σύγκρουσης πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Να σημειωθεί ότι για το έργο της Πάτρας έχει αναδειχθεί οριστικός ανάδοχος (ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ) που θα υλοποιήσει την κατασκευή του σύγχρονου εργοστασίου, προϋπολογισμού 55,1 εκατ. ευρώ και µε τα συμπληρωματικά έργα θα φτάσει στα 115 εκατ. ευρώ.
pelop