Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Η Τεχνητής Νοημοσύνης βοηθά στον έγκαιρο εντοπισμό νοσημάτων σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής

agelades c

Το έργο αυτό αποτελεί ένα από τα 14 έργα που λαμβάνουν μέρος στη χρηματοδότηση ύψους 9 εκατομμυρίων £ (αγγλική λίρα) από το Συμβούλιο Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών (BBRC) και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra), ως μέρος μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της ενδημικής νόσου στον κτηνοτροφικό τομέα. Πρόκειται για μια συνεργασία των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ πάνω στην κτηνιατρική, τη συμπεριφορά των ζώων, την εξέλιξη υπολογιστών και τεχνητής νοημοσύνης, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Andrew Dowsey από το Σχολή Κτηνιατρικής του Μπρίστολ.

Ο καθηγητής Dowsey και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να παρακολουθούν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των αγελάδων, οι οποίες θα μπορούσαν να υποδείξουν την μαστίτιδα ή χωλότητα – δύο από τις πιο σημαντικές ασθένειες που επηρεάζουν τη βιομηχανία γαλακτοκομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ασθένειες στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία τους και οδηγούν σε οικονομικές απώλειες για τον αγρότη και τη βιομηχανία. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι άρρωστες αγελάδες συμβάλλουν σε υψηλότερο ποσοστό εκπομπών μεθανίου, επηρεάζοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του τομέα.

Ενώ υπάρχουν τεχνολογίες που αυτοματοποιούν τον εντοπισμό νόσων σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, συνήθως επικεντρώνονται σε εμφανή συμπτώματα  που σχετίζονται με τα αργότερα στάδια της νόσου. Ο καθηγητής Dowsey και οι συνεργάτες του θέλουν να δουν εάν μπορούν να ανιχνεύσουν νοσήματα σε πρώιμο στάδιο, παρακολουθώντας τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις χρησιμοποιώντας την τεχνική νοημοσύνη.

Ο καθηγητής Dowsey δήλωσε πως: «Η αντίδραση μιας αγελάδας σε μολύνσεις ή τραύματα είναι να μειώσει τις συμπεριφορές που δεν είναι άμεσα απαραίτητες για την επιβίωση, όπως οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Σε μια πρόσφατη μελέτη ανακαλύψαμε ότι η κοινωνικοποίηση, η περιποίηση μεταξύ τους και οι χαρακτηριστικές «κουτουλιές» ήταν λιγότερες σε αγελάδες με πρώιμο στάδιο μαστίτιδας (Caplen & Held, 2021), οπότε πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά θα μπορούσαν να είναι πρώιμοι προγνωστικοί παράγοντες της νόσου.

Η ανίχνευση αλλαγών στην κοινωνική συμπεριφορά είναι δύσκολη για έναν απασχολημένο αγρότη, αλλά είναι εφικτή όταν παρακολουθούνται σε κύριες στιγμές όπως κατά τη διάρκεια της ουράς για το άρμεγμα ή τη διατροφή.

Ο καθηγητής Dowsey και η ομάδα του έχουν αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να παρακολουθεί την κίνηση των αγελάδων, αναγνωρίζοντας κάθε αγελάδα από την χαρακτηριστική μορφή του τριχώματός της.

«Συλλέγοντας δύο χρόνια βίντεο από 64 κάμερες που καλύπτουν το κύριο χώρο στο αγρόκτημα γαλακτοκομίας John Oldacre Centre, θα δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που θα μαθαίνει ποιοι τύποι συμπεριφορών αλλάζουν με το χρόνο και υποδηλώνουν πρώιμο στάδιο μαστίτιδας και χωλότητας» δήλωσε ο καθηγητής Dowsey.

Στη συνέχεια το σύστημα θα υλοποιηθεί σε ένα δίκτυο επιλεγμένων αγροκτημάτων για δοκιμές.

Ο καθηγητής Dowsey δήλωσε ότι ήταν ευχαριστημένος που η αίτηση χρηματοδότησης της ομάδας του ήταν επιτυχής. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που μας δόθηκε η ευκαιρία να συνδυάσουμε την παγκόσμια και κορυφαία εμπειρογνωμοσύνη της Σχολής Κτηνιατρικής του Μπρίστολ στη συμπεριφορά των ζώων με τις πρόσφατες εξελίξεις μας στην τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση των κτηνοτροφικών προϊόντων. Ο εντοπισμός των μικρών αλλαγών στην κοινωνική συμπεριφορά θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου στα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής.»

Το έργο του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας του BBSRC και του Defra με στόχο να μειώσει το βάρος των ενδημικών νοσημάτων στην υγεία, την ευημερία και την παραγωγικότητα των ζώων σε όλον τον κτηνοτροφικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των ενδημικών νοσημάτων στον κτηνοτροφικό τομέα έχει αναπτυχθεί με την συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας, τη βιομηχανία και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και επικεντρώνεται στην προώθηση της συλλογικής έρευνας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και των τελικών χρηστών, όπως οι αγρότες και οι κτηνίατροι. Αυτά τα έργα καλύπτουν το εύρος του κτηνοτροφικού τομέα, περιλαμβάνοντας γουρούνια, πουλερικά, βοδινό κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο καθηγητής Guy Poppy, προσωρινός πρόεδρος του BBSRC δήλωσε: «Οι ενδημικές νόσοι στον τομέα της κτηνοτροφίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην ευημερία των ζώων, την παραγωγικότητα και τις βιώσιμες πρακτικές γεωργίας. Συγκεντρώνοντας την συλλογική εμπειρογνωμοσύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και των τελικών χρηστών, είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η πρωτοβουλία θα οδηγήσει σε καινοτόμες προόδους στον έλεγχο των νοσημάτων, προωθώντας έναν πιο υγιή και παραγωγικό τομέα της κτηνοτροφίας.»

Πηγή: bristol.ac.uk,agrotika-nea.gr

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

thermo knauf

This will close in 20 seconds