Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

Screenshot 2024 03 23 112319
locomotive cafe
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Με επιτυχία η προβολή προβολής του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή»

ΠΟΛ.ΣΥΛ.ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΒΙ

  Το Σάββατο το απόγευμα στις 2 Μαρτίου ,στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου ο Πολιτιστικος Συλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων του Νομού Ηλείας σε συνεργασια με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας ,πραγματοποίησαν  την εκδήλωση της προβολής του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και παραγωγού ντοκιμαντέρ κ. Θωμά Σίδερη με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» παραγωγής του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών[Βραβείο Ακαδημίας Αθηνων].                                   Προλόγισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας κ.Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που παρουσίασε το στήγμα ,τη σημασία, αλλά και μοναδικότητα της εκδήλωσης ,ευχαριστώντας τους συντελεστές .”φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στην πνευματική αναβάθμιση , την παραγωγή πολιτισμού και κυρίως να αναδείξουμε τον άριστο και αριχτο συνδυασμό της διαχρονικής Ελληνικής  Παιδείας κάτω από την καθοδήγηση της Εκκλησίας η οποία είναι καταλύτης και  δρά ως αναχωμα και κυματοθραύστης στα φαινόμενα της αλλοτρίωσης και στην υποβαθμιση δοκιμασμένων Αξιών και Αρχών της Φυλής μας που απειλούν τη συνοχή και το μέλλον των επομένων γενεών. Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή αποτελεί το ατράνταχτο ,φωτεινό παράδειγμα¨, τον άσβεστο  Φάρο ,των απανταχού Ελλήνων” είπε μεταξύ των αλλων.

   Ο παν/τος κκ Νεκτάριος Μπακόπουλος,μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευλογίες του Μητροπολίτη και διάβασε δηλώσεις μεγάλων  Ελλήνων που υμνούσαν  την Σχολή.

   Ομοίως ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ.Δημ.Δερβεντλής  έδωσε πληροφορίες για το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και παραγωγού ντοκιμαντέρ κ. Θ. Σίδερη με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» παραγωγής τουεν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών[Βραβείο Ακαδημίας Αθηνων] και παρέλαβε από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου αναμνηστικό δώρο,ένα κλαδί ελιάς ,συμβολο της  Ηλείας.

    Πριν από την προβολή της ταινίας  μιλούσε  ο κ. Σταύρος Αρβανιτοπουλος, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, με θέμα ”Οι συνθήκες της Ιδρυσης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής το 1454” και στην εντυπωσιακή  ομιλία του  αναφέρθηκε  στην ιστορία της Σχολής που είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα μέχρι της μέρες μας στο Φανάρι, αλλά και άγνωστες πτυχές για γεγονότα πριν και μετα την Άλωση της Πόλης.Ανεξίτηλες,εμβληματικές μνημες που προκάλεσαν συγκίνηση .  
   Στην ταινία, παρουσιάστηκε  η σύγχρονη ιστορία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, μέσα από τα μάτια των μαθητών και των δασκάλων της και ένα επιπλέον σύντομο κινηματογραφικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1950 και 1960 μέσα από σπάνια τεκμήρια. Μεταξύ άλλων, στην ταινία μίλησαν  για το εκπαιδευτικό ίδρυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κητρομιλίδης, ο Σχολάρχης της ΠΜΓΣ Δημήτρης Ζώτος, o Αρχιτέκτονας Δρ. Σάββας Τσιλένης, Ιστορικοί, μαθητές και δάσκαλοι της Σχολής

     Την εκδήλωση έκλεισε η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων ,υπό την διεύθυνση της κας Κων/νας Σακκά-Κυρίτση ,συνεπικουρούμενη από τον π.Γεώργιο Αναγνωστόπουλο [βιολί] και Ευαγ.Παπαγεωργίου[ούτι] που παρουσίασαν με εξαιρετική  ευαισθησία τραγούδια από την Πόλη και την Μ.Ασία,       Παρέστησαν ο Αν/της Δήμαρχος κ.Επαμ.Κυριαζής,ο Αντ/ρχος κ.Θεοδ.Κόρδας,ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ.Δ.Δημητρουλόπουλος , η Προεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κας Αικ.Παρασκευοπουλου,ο πρώην Δ/ντής του 1ου Γυμν.κ.Γιώργος Μπίρμπας, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής κ.Αθαν.Δασκόπουλος, ο Υπ/γός Παλαιών Προσκόπων κ.Ανδρ.Γιατράς,το ΔΣ του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών  κα,δημοτικοί σύμβουλοι,εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων,εκπαιδευτικοί κλ και πλήθος κόσμου   

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

stamoulis anakainisi

This will close in 20 seconds