Μιχάλης Κατρίνης: “Εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης τα Σχέδια Βελτίωσης των Ηλείων αγροτών”
Εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης τα Σχέδια Βελτίωσης των Ηλείων αγροτών
Για ακατανόητη μεροληψία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εις βάρος των αγροτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ηλείας στην κατανομή της πρόσθετης χρηματοδότησης για τα Σχέδια Βελτίωσης κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ηλείος βουλευτής αναφέρει ότι ενώ το υπουργείο εξασφάλισε μία υπερδέσμευση της τάξης των 125 εκ. ευρώ για την πληρωμή των Σχεδίων Βελτίωσης, δηλαδή χρημάτων που συμπληρώνουν το αρχικό ποσό των 180 εκ. ευρώ, διαπιστώνεται ότι η κατανομή αυτών των χρημάτων στις περιφέρειες δεν έγινε με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, αλλά μεροληπτικά υπέρ κάποιων περιοχών και εις βάρος άλλων.
‘’Δεν αναφερόμαστε ασφαλώς στις περιφέρειες που υπέστησαν διάφορες φυσικές καταστροφές, όπως η Θεσσαλία, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και το Νότιο Αιγαίο’’ σημειώνει ο βουλευτής, ‘’αλλά στις υπόλοιπες περιφέρεις που φαίνεται να χωρίζονται σε κερδισμένες και χαμένες, χωρίς να είναι κατανοητό με ποιο τρόπο και με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή της χρηματοδότησης’’.
Όπως μάλιστα τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης, ‘’από τις κερδισμένες περιφέρειες φαίνεται να ξεχωρίζει η Κρήτη με ουσιαστικό διπλασιασμό της χρηματοδότησης κατά 104,51’’ και προσθέτει με νόημα: ‘’Εύλογα κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι αυτή είναι η περιφέρεια που εκλέγεται ο κ. Αυγενάκης’’. Αντίθετα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται από την πλευρά των χαμένων με αύξηση 57,12% και με χρηματοδότηση μόνο των 402 από τις συνολικά 682 ορθές αιτήσεις. ‘’Αυτό σημαίνει ότι τα σχέδια βελτίωσης των Ηλείων αγροτών είναι εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης’’, καταλήγει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Αόριστες απαντήσεις του υπουργείου για τους συνεταιρισμούς
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των καταδιωκτικών μέτρων κατά των νόμιμων εκπροσώπων των συνεταιρισμών, που έθεσε με ερώτησή του ο Μιχάλης Κατρίνης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παρότι αναγνώρισε ότι το πρόβλημα αυτό προξενεί δυσκολίες στον αγροτικό κόσμο, δεν δεσμεύτηκε τελικά ότι θα υπάρξει τροποποίηση της σχετικής διάταξης του ν. 4673/2020, ώστε να παύσουν τα καταδιωκτικά μέτρα.
Αντίθετα, στην απάντησή του αναφέρει αόριστα ότι η κυβέρνηση ‘’σχεδιάζει την ριζική νομοθετική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα’’, χωρίς να αναφέρει όμως με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και σε ποιο χρονικό ορίζοντα.