Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Μιχάλης Κατρίνης: ‘’Οδηγούν σε ξαφνικό θάνατο τους ΤΟΕΒ’’

katrinis foto3

‘’Οδηγούν σε ξαφνικό θάνατο τους ΤΟΕΒ’’

Τον κίνδυνο για τουςΤοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), που οδηγούνται σε ξαφνικό θάνατο, αλλά και για τις αγροτικές καλλιέργειες από το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, επισημαίνειμε ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει ότι με το κόστος κατανάλωσης ενέργειας συνεχώς αυξανόμενο, η Πολιτείαείχε ανακοινώσει το μέτρο της κρατικής επιδότησης για να προστατεύσει τους καταναλωτές. Καθώς όμως η ΔΕΗ εντάσσει τους ΤΟΕΒ στην κατηγορία της ενιαίας επιχείρησης στον υπολογισμό της επιδότησης και της έκδοσης των λογαριασμών, διαπιστώνει ότι το συνολικό ποσό επιδοτήσεων που έχει χορηγηθεί, υπερβαίνει το ανώτατο όριο ενίσχυσης και η διαφορά χρεώνεται από τον προμηθευτή στον πελάτη σε έκτακτο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας που εκδόθηκε για την κάθε παροχή.Η ΔΕΗ σε επιστολή της αναφέρει ότι υπολογίσθηκε η πρόσθετη επιδότηση, χωρίς να ληφθεί υπόψη το ανώτατο όριο που αναφέρει το ΦΕΚ για την κατηγορία που ανήκει ο ΤΟΕΒ. Γι’ αυτό και στην περίπτωση υπέρβασης εκδόθηκε έκτακτος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός που χρεώνει τη διαφορά μεταξύ ορίου και ληφθέντος ποσού.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης,  οι ΤΟΕΒ αμφισβητούν  την ορθότητα της συγκεκριμένης χρέωσης,επειδή δεν είναι ουσιαστικά αγροτικές επιχειρήσεις, αλλά οργανισμοί κοινής ωφέλειας, ενώ η ΔΕΗ τους είχε ενημερώσει για τα ποσά της κρατικής επιδότησης και δεν υπήρχαν επιπλέον χρεώσεις. Σήμερα ζητούνται υπέρογκα ποσά που δεν προϋπολογίσθηκαν, δεν υπάρχουν στους ΤΟΕΒ και δεν μπορούν να πληρωθούν, με αποτέλεσμα να επικρατεί αναστάτωση, να οδηγούνται σε χρεοκοπία οι ΤΟΕΒ και να τίθεται σε κίνδυνο η νέα καλλιεργητική περίοδος, η αγροτική παραγωγή και η επιβίωση των ίδιων των αγροτών.

Κατόπιν αυτών, ο Ηλείος βουλευτής ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν γιατί οι ΤΟΕΒ εντάσσονται στην κατηγορία της ενιαίας επιχείρησης και όχι στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και γιατί το κόστος της επιδότησης που είχε προαναγγελθεί στα 2.000.000 ευρώ, έπεσε στη συνέχεια στις 250.000 ευρώ. Επιπλέον θέτει το καίριο ερώτημα εάν υπάρχει σχεδιασμός της κυβέρνησης για την απαλλαγή ή έστω το κούρεμα των χρεών των ΤΟΕΒ προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για την εξασφάλιση της βιώσιμης ενεργειακής επάρκειας της αγροτικής καλλιέργειας και τελικά της επιβίωσης των ίδιων των αγροτών.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds