Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Οικονομία: Μειώνεται το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα

ÁÊÉÍÇÔÁ
(EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)

Ένθετο Οικονομία: Μειώνεται το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το iliakanea.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ert

Πολυεπίπεδη είναι η μάχη της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, με τους ελέγχους για την αισχροκέρδεια να είναι συνεχείς σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ όλο και περισσότερα προϊόντα εντάσσονται καθημερινά στο μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής.


Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε ότι για πάνω από 650 προϊόντα από 53 εταιρείες έχει ανακοινωθεί η πρόθεση για μείωση της τιμής άνω του 5% και για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.


ΜΟΝΙΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ


-650 κωδικοί προϊόντων
-53 εταιρείες


Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι ο αρχικός στόχος των 500 κωδικών που είχε τεθεί από την κυβέρνηση ξεπεράστηκε και ο επόμενος στόχος είναι τα 1.000 προϊόντα που καλύπτουν βασικές ανάγκες ενός νοικοκυριού.


Σε ό,τι αφορά στο ελαιόλαδο, η τιμή παραγωγού του οποίου κυμαίνεται στα 9-10 ευρώ, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από τον παραγωγό μέχρι το ράφι, προαναγγέλλοντας πρόστιμα εφόσον διαπιστωθούν παραβιάσεις του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.


Τα υψηλά επιτόκια ήρθαν και θα μείνουν στην Ευρώπη και οι τιμές θα αργήσουν να επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ. Ως προς την ανάπτυξη δεν διαβλέπει κίνδυνο, αν και η γενική εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2024.


ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


2023: +1,3%
2024: +1,5%
ΠΗΓΗ: ΔΝΤ
Τα υψηλά επιτόκια, ο πληθωρισμός που ροκανίζει το πραγματικό εισόδημα και η συνεχιζόμενη άνοδος στις τιμές των ακινήτων, εντείνουν το στεγαστικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Τους τρεις παράγοντες κινδύνου για τα νοικοκυριά τους επισημαίνει και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.


ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
(μεταβολή β’ τριμήνου 2023)
Νεόδμητα 13,8%
Άνω των 5 ετών 14,1%
ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
(στο α’ τρίμηνο του 2023)
Ονομαστική αύξηση: 11,3%
Πραγματική αύξηση: 5,8%

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
(στα υφιστάμενα υπόλοιπα δανείων)
Σεπτέμβριος 2023 6,1%
Ιούλιος 2022: 4%


«Χρυσάφι» κοστίζει η στέγαση των νέων, είτε αυτή αφορά σε ενοικίαση είτε σε αγορά σπιτιού. Ακόμη και για ένα σπίτι 50-60 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας απαιτείται ενοίκιο άνω των 500 ευρώ, ενώ για αγορά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι περίπου οι μισές κατοικίες που είναι διαθέσιμες προς πώληση έχουν ζητούμενη τιμή άνω των 100.000€. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αξιοποίηση των 900.000 «κλειστών» ακινήτων μπορεί να αναχαιτίσει την έκρηξη στις τιμές των ενοικίων. Να παρακολουθήσουμε το θέμα της Βαλέριας Δολαψάκη.
Αυξάνονται και πληθύνονται τα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης, με τις επιθέσεις στο «πλαστικό» χρήμα να φτάνουν το πρώτο εξάμηνο του 2023 στις 202.000. Αποκαλυπτικά για την έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο είναι τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

ert

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

stamoulis anakainisi

This will close in 20 seconds