Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Πληρωμές σε Ηλείους πληγέντες από την πυρκαγιά του 2021 έχουν δρομολογηθεί για το προσεχές χρονικό διάστημα

elga pliromes

-Εστάλη από τον ΕΛΓΑ στην Κρατική Αρωγή το αρχείο δικαιούχων, σύμφωνα με την απάντηση του ΥΠΑΑΤ στη βουλευτή Ηλείας

Δ. Αυγερινοπούλου: «Δρομολογούνται πληρωμές στους Ηλείους πυρόπληκτους»

Πληρωμές σε Ηλείους πληγέντες από την πυρκαγιά του 2021 έχουν δρομολογηθεί για το προσεχές χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε στη βουλευτή Ηλείας και Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσιος Σταμενίτης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μετά την πληρωμή 2,62 εκατ. ευρώ στις 23 Νοεμβρίου ως προκαταβολής στις εκμεταλλεύσεις που είχαν μείνει αρχικά εκτός «Κοπέρνικου», αναλόγως, μετά την έκδοση ΚΥΑ από την Κρατική Αρωγή, θα λάβει χώρα πληρωμή και των επιλέξιμων αιτήσεων που υποβλήθηκαν, εκτός της οριζόμενης διαδικασίας, στην Περιφέρεια και για αυτό δεν υπήρχαν καταχωρισμένες στο σύστημα του ΕΛΓΑ.

avgerinopoulou exofyllo

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία νέας πληρωμής επιλέξιμων για ενίσχυση παραγωγών (κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και μη) το επόμενο διάστημα και προς τούτο ο ΕΛΓΑ έχει αποστείλει στην Κρατική Αρωγή το σχετικό αρχείο με τους δικαιούχους. Εν συνεχεία, θα γίνει η εκκαθαριστική πληρωμή στη βάση εξατομικευμένης εκτίμησης ανά εκμετάλλευση για τον καθορισμό της τελικής επιχορήγησης.

Σε ό,τι αφορά στο ύψος αποζημίωσης, η αρχική τιμή εκτίμησης έχει καθοριστεί στα 144,00 €/δέντρο για τις ελιές και στα 96,00 € /δένδρο για τις λοιπές καλλιέργειες, σύμφωνα με την από 30.12.2021 εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι αρχικές τιμές είναι στο 50% των προαναφερθέντων.

Επισημαίνεται ότι η προκαταβολή δίνεται για τις δενδρώδεις καλλιέργειες με την προϋπόθεση να έχει υποβληθεί από τον παραγωγό Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ και μέσω του ανταποκριτή του ΕΛΓΑ ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης ενίσχυσης, τα αγροτεμάχια να βρίσκονται εντός των πυρόπληκτων περιοχών και οι παραγωγοί: α) να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ή β) να είναι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων (μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) που δηλώνουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το έτος 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται δε ότι τα ποσά της αποζημίωσης είναι πολλαπλάσια από τα αντίστοιχα που χορηγούνταν στο παρελθόν με σκοπό την διατήρηση της αγροτικής εκμετάλλευσης εξαιτίας της απώλειάς παραγωγής των επόμενων τεσσάρων ετών, μέχρι να ξεκινήσει πάλι η παραγωγικότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης.  Μέχρι τώρα, στην Ηλεία έχουν καταβληθεί συνολικά 9.023.188 € σε 967 παραγωγούς επιλέξιμους ενίσχυσης, κάτι που καταδεικνύει την

άμεση ανταπόκριση της πολιτείας για όσο το δυνατόν αμεσότερη στήριξη των πληγέντων, μέσω αισθητής μείωσης του χρόνου των διαδικασιών επιχορήγησης, οι οποίες στο παρελθόν ξεπερνούσαν τα τριάμισι χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

This will close in 20 seconds